Τον ελάχιστο αριθμό των 72 υπογραφών που απαιτούνται για να εξεταστεί μια πρόταση μομφής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε αυτή που κατέθεσαν ακροδεξιοί ευρωβουλευτές κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου στο Στρασβούργο ενώ η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 10 Ιουλίου.
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Γκεόργκε Πιπερέα, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής, καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τα σύντομα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματευόταν την αγορά εμβολίων.
Η υπόθεση προκάλεσε καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις και προσωπικότητες που αντιτίθενται στα εμβόλια, καθώς και από την εφημερίδα New York Times, η οποία προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να αποκτήσει πρόσβαση στα μηνύματα.
Ο Πιπερέα κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «ανάμιξη» στις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία. Ο εθνικιστής υποψήφιος Τζόρτζε Σιμιόν ηττήθηκε τον Μάιο από τον ευρωπαϊστή Νικουσόρ Νταν. Στη συνέχεια, ο Σιμιόν προσπάθησε, μάταια, να προσφύγει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας, επικαλούμενος «εξωτερική ανάμιξη» από τη Γαλλία και τη Μολδαβία.
Οι πιθανότητες ανατροπής της Επιτροπής υπό την φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σχεδόν μηδενικές.
Η πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία ανήκει ο Πιπερέα έχει ήδη πάρει αποστάσεις από αυτήν την πρόταση μομφής.
«Δεν είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας μας», υπογραμμίζει εκπρόσωπος της ECR, στην οποία έχουν την έδρα τους βουλευτές του κόμματος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι είναι πιο διαλλακτικοί έναντι της φον ντερ Λάιεν.
Για να επιτύχει, θα πρέπει η πρόταση μομφής να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 361 βουλευτές.
Το σενάριο αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα, παρά μια ιδιαίτερη περίπτωση το 1999: πριν από την ψηφοφορία, η Επιτροπή, υπό την τότε προεδρία του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, παραιτήθηκε μετά μια καταδικαστική έκθεση για τη «βαριά ευθύνη» της σε υποθέσεις απάτης.
Στους κόλπους της «φιλοευρωπαϊκής» πλειοψηφίας, η συζήτηση θα μπορούσε ωστόσο να επιτρέψει στους σοσιαλδημοκράτες και τους κεντρώους να επικρίνουν την παντοδυναμία της δεξιάς στο Στρασβούργο όπως και τις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2024.