Ο όμιλος Euronext, το μεγαλύτερο πολυμετοχικό χρηματιστήριο της Ευρώπης, επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ, τον διαχειριστή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σχετικά με προσφορά για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αυτή η πιθανή προσφορά θα διαρθρωθεί ως ανταλλαγή μετοχών που θα αποτιμά το ΧΑ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, οδηγώντας σε μια σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών του ΧΑ για κάθε νέα μετοχή της Euronext.
Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η πιθανή προσφορά θα αποτιμήσει ολόκληρο το εκδοθέν και το προς έκδοση κεφάλαιο κοινών μετοχών του ΧΑ στα 399 εκατομμύρια ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή προσφοράς θα υπόκειται κυρίως σε δέουσα επιμέλεια.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6 τρισ. ευρώ.
Η ανακοίνωση της Euronext
«Η Euronext, λαμβάνοντας υπόψη σημερινά δημοσιεύματα, επιβεβαιώνει ότι έχει εισέλθει σε συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (“ΕΧΑΕ”), διαχειριστή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σχετικά με ενδεχόμενη προσφορά για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών της ΕΧΑΕ.
»Η πρόταση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών, αποτιμώντας την ΕΧΑΕ στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή και οδηγώντας σε σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η ενδεχόμενη πρόταση θα αποτιμήσει το σύνολο του εκδοθέντος και προς έκδοση κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ [1] στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση. Η υποβολή της προσφοράς υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence).
»Ως ο κορυφαίος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματιστηριακών αγορών, η Euronext αποτελεί τη βάση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανάγκης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα συνέβαλε στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της Euronext για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας. Ο ενοποιημένος Όμιλος θα προωθούσε την εναρμόνιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με τη χρήση ενιαίας τεχνολογίας για συναλλαγές και μετα-συναλλαγές και κοινό διασυνοριακό πλαίσιο εκκαθάρισης.
Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών
«Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».
Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext.
Το υπουργείο, που τονίζει ότι βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, επισημαίνει ότι πρόκειται για μία εμπορική συζήτηση σε πρώιμο στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη θα υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τελικά στην απόφαση των μετόχων.
Πώς θα αλλάξει το DNA του ΧΑ αν περάσει στον έλεγχο της Euronext
Νέα εποχή ξημερώνει για την ελληνική αγορά και ειδικά για τους συμμετέχοντες (χρηματιστές, εισηγμένες, ΑΕΔΑΚ, εποπτεία). Πρακτικά, οι Έλληνες συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές θα ενταχθούν σε ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.800 εισηγμένες εταιρείες, με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 6 τρισ. ευρώ.
Η Αθήνα θα ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα ενός χρηματιστηριακού κολοσσού και οι εγχώριοι επενδυτές θα μπορούν να επενδύουν σε μια τεράστια παλέτα επενδυτικών προϊόντων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του πλανήτη.
Ταυτόχρονα οι χρεώσεις και τα κόστη θα μειωθούν στο ελάχιστο και θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους ηλικιακά ανθρώπους να επενδύουν σε σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα.