Ολόκληρη την περιοχή Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να έχουν καταλάβει πλέον οι ρωσικές δυνάμεις. Ένα μεγάλο τμήμα του Λουχάνσκ είχε ήδη τεθεί από το 2014 υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι Ρώσοι κατάφεραν να κατακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μέσα σε λίγους μήνες. Οι Ουκρανοί, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους το φθινόπωρο του 2022, κατάφεραν να ανακαταλάβουν ορισμένες περιοχές στο βόρειο Λουχάνσκ.
Υπό το φως των συνεχιζόμενων σφοδρών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς μια δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ στη Σεβίλλη.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων γίνονται πάντως όλο και πιο συχνοί, πιο μαζικοί και πιο καταστροφικοί.
Γύρω από ουκρανικές πόλεις όπως το Σούμι στη βόρεια Ουκρανία ή το Ποκρόφσκ στη νότια, οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες.
Οι Ρώσοι, προελαύνοντας στον νοτιοανατολικό τομέα του μετώπου, έχουν καταλάβει επίσης και την περιοχή του Σεφτσένκο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο Ουκρανικό κοίτασμα λιθίου. Το κοίτασμα αυτό περιλαμβανόταν μάλιστα στη συμφωνία που ο Ζελένσκι έχει συνάψει με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αλλαγές στα ηγετικά κλιμάκια
Η Ουκρανία φαίνεται πλέον ότι χάνει κι άλλα εδάφη, έχει απωλέσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της και προσπαθεί να σταματήσει το ρωσικό πεζικό ακόμη και με νάρκες κατά προσωπικού.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την αποχώρηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Οτάβα, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή και την αποθήκευση ναρκών κατά προσωπικού. Η Ουκρανία εντάσσεται έτσι σε μια σειρά χωρών, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία και η Φινλανδία, που αποχώρησαν πρόσφατα από τη Σύμβαση της Οτάβα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στο Κίεβο κυκλοφορούν φήμες ότι επίκειται η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Ρουστάν Ούμεροφ, καθώς και του αρχιστράτηγου Αλεξάντρ Σίρσκ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον αρχηγό του επιτελείου Αντρέι Γκνάτοφ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ούμεροφ θα σταλεί ως πρέσβης στις ΗΠΑ.
Οι Financial Times γράφουν μάλιστα ότι Ουκρανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι ζητούν όλο και περισσότερο από τους Δυτικούς πολιτικούς, κατ’ ιδίαν, να καταλήξουν σε εκεχειρία. Όπως επαναλαμβάνει άλλωστε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε όλες τις συνεντεύξεις του, η Ουκρανία χρειάζεται ένα διάλειμμα για να ανακάμψει.
Πλήγμα σε ρωσικό εργοστάσιο συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας
Νωρίτερα σήμερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε εργοστάσιο κατασκευής «συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας» και «drones» στην πόλη Ιγέφσκ της Ρωσίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορά της, μία επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο τριών και τον τραυματισμό 35 ανθρώπων, 10 από τους οποίους βρίκσονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Πρόκειται για μία ακόμη ουκρανική επίθεση εις βάθος στο ρωσικό έδαφος. Πρόσφατα, το Κίεβο δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει αυτό το είδος των επιθέσεων για να απαντήσει στους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που θέτουν σε δοκιμασία την χώρα από τον Φεβρουάριο 2022.
«Drones της SBU (υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας) έπληξαν το εργοστάσιο Koupol στο Ιγέφσκ που κατασκευάζει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Tor και Osa καθώς και drones για τον ρωσικό στρατό», δήλωσε στο AFP ουκρανική πηγή ασφαλείας.
Ο Πούτιν δεν πιστεύει στις διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα πάντως, η Μόσχα δεν πιστεύει στις διαπραγματεύσεις, όπως αποδεικνύεται από τις σφοδρές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, με την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων και drones.
Το ρωσικό πυροβολικό έχει πλησιάσει σε απόσταση βολής την πόλη Σούμι. Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, 50.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 20 χιλιόμετρα από το Σούμι.
Η αναλογία Ρώσων στρατιωτών προς τον ουκρανικό στρατό είναι τρεις προς έναν, δεδομένου ότι παρά τις σημαντικές απώλειες η Ρωσία μπορεί να βασιστεί σε ένα «απόθεμα» πολύ ανώτερο από αυτό της Ουκρανίας. «Η πόλη Σούμι είναι πλέον καταδικασμένη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το βόρειο τμήμα του μετώπου», εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές και προσθέτουν: «Οι Ρώσοι θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία διοχετεύει όλα τα αποθέματά της σε αυτόν ακριβώς τον τομέα για να ανακόψει αυτή την επίθεση».
Κάθε χρόνο αυτή την εποχή του χρόνου οι επιθέσεις κλιμακώνονται, αλλά αυτή τη φορά είναι σαφώς η Ουκρανία που βρίσκεται σε άμυνα. Οι ειδικοί δεν φοβούνται μια στρατιωτική κατάρρευση του Κιέβου, αλλά η ρωσική στρατηγική είναι πιθανό να εξαντλήσει τον ουκρανικό στρατό και να τελειώσει τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών της Ουκρανίας, το αδύναμο σημείο του Κιέβου.
Ο ρόλος της διπλωματίας
Στη φάση αυτή θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο η διπλωματία και η δυτική βοήθεια που επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να αντέξει το σοκ της εισβολής τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει το Κίεβο και -προς το παρόν- ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την παράδοση όπλων. Αλλά οι συμβάσεις θα λήξουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και δεν έχει διευκρινίσει το μέλλον, ο Τραμπ φαίνεται ανοιχτός να στείλει στο Κίεβο συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων. Χωρίς τους Αμερικανούς πάντως, η Ευρώπη φαίνεται ανίκανη να επηρεάσει αποφασιστικά την ισορροπία δυνάμεων. Για τους Ουκρανούς, μόνους σε αυτό το μέτωπο του παγκόσμιου χάους, το καλοκαίρι θα είναι μακρύ και δύσκολο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μιχάλης Ψύλος