Στη δημιουργία Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό τη σκέπη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, συμφώνησαν οι πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργού Παιδείας Νίκου Παπαϊωάννου.
«Αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να ιδρύσουμε μια έδρα της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που λείπει από την πατρίδα μας και πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει. Η πρότασή μας θα υλοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά με μία διεπιστημονική συνεργασία και με τα άλλα πανεπιστήμια. Κάτι τέτοιο έχει απεριόριστες δυνατότητες, καθώς μπορεί να συγκεντρώσει σπουδαστές, φοιτητές μεταπτυχιακούς, ερευνητές που θα μπορούν να βρουν συγκεντρωμένο υλικό για τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών, τον Μέγα Αλέξανδρο» σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας και γνωστοποίησε ότι η έδρα αυτή αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από διάφορους φορείς και υπολογίζεται να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό.
«H συγκεκριμένη έδρα αναμένεται να προσελκύσει πολλούς φοιτητές και από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε επίπεδο πολιτισμικής διπλωματίας, καθώς την ώρα που αμφισβητούνται ιστορικά δεδομένα, το να υπάρχει στο AΠΘ, στην πρωτεύουσα της Mακεδονίας και στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Έδρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στέλνει ένα μήνυμα», πρόσθεσε ο κ.Γκιουλέκας και γνωστοποίησε ότι θα συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας στο ΥΜΑΘ, προκειμένου οι παραγωγικοί φορείς να καταθέσουν τις ανάγκες που έχουν από τα πανεπιστήμια και τις προτάσεις τους, ενώ θα υπάρξει και αντίστοιχη ομάδα που θα ασχολείται με το τι ζητούν ξένες επιχειρήσεις και εταιρείες που επενδύουν στη χώρα μας.
Οι πρόεδροι των φορέων
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης ακολούθησε δεύτερη στην οποία εκτός από τους πρυτάνεις συμμετείχαν οι πρόεδροι των συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του ThessINTEC και των επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης. Αντικείμενό της ήταν η σύνδεση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας και ο εντοπισμός των ερευνητικών πεδίων των Πανεπιστημίων, που μπορούν να συνδεθούν με την επιχειρηματικότητα.
Η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), έκανε λόγο για περιφερειακές ανισότητες που εντείνονται, υπογραμμίζοντας πως το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να εξεταστεί με οικονομικούς όρους. «Πρέπει και τα πανεπιστήμια να μπορούν να παράγουν ειδικότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας και όχι κάποιες που δεν είναι τόσο περιζήτητες αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πλήρης και αναλυτική χαρτογράφηση των αναγκών της βιομηχανίας» σημείωσε.
O Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σημείωσε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να απορροφήσει όλους τους αποφοίτους των ΑΕΙ αρκεί, όπως είπε «να γίνει καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων σε πραγματικές δεξιότητες, πραγματικά νούμερα και ανά περιοχή».