pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Ευγένιος στα Πετρωτά Ροδόπης, ο πυρήνας της πόλης που οραματίστηκε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Στον ημιτελή ναό που βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία τελέστηκε και φέτος πανηγυρικός Εσπερινός

26/06/2025 - 5:48μμ
Ο ημιτελής ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα Πετρωτά Ροδόπης (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα Πετρωτά Ροδόπης (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι ό,τι απέμεινε –ή ό,τι πρόλαβε να δημιουργηθεί– από το όνειρο της Νέας Ρωμανίας, να τον «ποτίζει» η αλμύρα της θάλασσας και να τον «δροσίζει» ο αέρας του βουνού. Ο ναός του Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά Ροδόπης είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της Τραπεζούντας και αποτελεί τον πυρήνα της πόλης που οραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Η Νέα Ρωμανία θα κατοικούνταν από πρόσφυγες και θα ήταν ταυτόχρονα ποντιακή, θρακική, βαλκάνια και ευξείνια. Μάλιστα, η δημιουργία του ναού και της πόλης αποτελεί καταστατική υποχρέωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Είναι μια ιδέα μεγάλη. Εδώ είναι το σημείο που επικεντρώνεται το μέλλον της πατρίδας και του έθνους μας, την οποία δεν την είδαμε στενά μόνο σαν Πόντιοι κάτι που λέγεται πολλές φορές από αυτούς που θέλουν να διαιρούν τους Έλληνες. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τη μεγάλη αγάπη μας για τη Θράκη, για τους Πόντιους, ειδικά τους πρόσφυγες που έρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ», είχε πει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ομιλία του μετά το τέλος του Εσπερινού, το 2002.

Το απόγευμα της Τρίτης στο ναό που παραμένει ημιτελής τελέστηκε ακόμα ένας πανηγυρικός Εσπερινός.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου, μέλη του ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, και πλήθος προσκυνητών, με κάποιους μάλιστα να έρχονται από τη Χρυσούπολη για να γνωρίσουν το ναό.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο αρχιμ. Άνθιμος Κωσταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο μαρτύριο του αίματος του Αγίου Ευγενίου, τονίζοντας ότι ο Θεός τον τίμησε ιδιαιτέρως, δίνοντάς του τη δύναμη και τη χάρη να επιτελεί θαυμαστά γεγονότα.

Μετά τον Εσπερινό, μέλη ποντιακών συλλόγων ένωσαν τα χέρια τους στον παραδοσιακό «χορό της αγάπης», στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας, ελπίδας και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας.

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Ο Άγιος Ευγένιος τιμάται δύο φορές το χρόνο. Στις 21 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που μαρτύρησε, μαζί με τους συναθλητές του Ουαλλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα, και στις 24 Ιουνίου, την ημέρα της γέννησής του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

2 ώρες πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Xanthopoulou)

Πόντιοι και Μικρασιάτες της Λάρισας κόβουν αύριο βασιλόπιτα

3 ώρες πριν
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

4 ώρες πριν
Χριστόφορος Μπουτσικάκης, CEO Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και Jiří Schonweitz, CEO της MSM Greece (φωτ.: lavriaki.gr)

Πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος θα παράγονται στην Ελλάδα – Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign