Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αναφορικά με μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν άφησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ενώπιον δημοσιογράφων έξω από τον Λευκό Οίκο:
«Ίσως θα το κάνω, ίσως όχι».
«Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνω», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τη στιγμή που εντείνονται οι εικασίες σχετικά με μια ενδεχόμενη άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, έπειτα από ημέρες ανταλλαγής πληγμάτων μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η υπομονή του έχει «ήδη εξαντληθεί» με το Ιράν. «Για αυτόν τον λόγο κάνουμε ό,τι κάνουμε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τις δηλώσεις του.
Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης διαβεβαίωσε επίσης ότι το Ιράν έχει επικοινωνήσει με τις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις.
«Ναι», απάντησε στο ερώτημα εάν το Ιράν ήλθε σε επαφή με τις ΗΠΑ.
«Τους είπα πως είναι πολύ αργά για να συζητήσουμε (…). Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του τώρα και του πριν από μία εβδομάδα, έτσι δεν είναι;», συνέχισε.
«Πρότειναν ακόμα και να έλθουν στον Λευκό Οίκο», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας αυτήν την πρόταση «θαρραλέα».
«Θέλουν να διαπραγματευτούν. Τους είπα: “Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε μαζί μου πριν από όλους αυτούς τους νεκρούς και αυτές τις καταστροφές; Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε μαζί μου πριν από δύο εβδομάδες;”», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με την απάντηση που δίνει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Χαμενεΐ, ο οποίος απέρριψε το αίτημά του να παραδοθεί άνευ όρων, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε:
«Θα πω, καλή τύχη».
Στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο συνομιλούν «καθημερινά», ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες να «συνεχίσει».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.