Το Ισραήλ αποδέχθηκε τη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Τη δήλωση αυτή έκανε σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρέλαβε τη νέα πρόταση από τους μεσολαβητές και τη μελετά.
Σύμφωνα με ισραηλινά μμε, η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών και την απελευθέρωση δέκα ομήρων. Η Χαμάς θα πρέπει επίσης να παραδώσει τα πτώματα 18 απαχθέντων, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.
Εάν κατά το διάστημα της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.
Με βάση την πρόταση, τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα θα αναλάβουν εκ νέου τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
Την είδηση επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ η οποία δήλωσε ότι το Ισραήλ υπέγραψε την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση από τη Χαμάς, .
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ υπέβαλαν την πρόταση στη Χαμάς αφού το Ισραήλ την υπέγραψε», πρόσθεσε.
«Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους στην πατρίδα τους», ανέφερε.
Ερωτηθείσα αν η Χαμάς έχει αποδεχθεί την πρόταση, απάντησε: «Όχι απ’ όσο γνωρίζω».
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είχε συμφωνήσει με τον Γουίτκοφ σε ένα «γενικό πλαίσιο» μιας συμφωνίας που θα οδηγούσε σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και εισροή βοήθειας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr