Απορριπτική φέρεται να ήταν η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός για 70 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, σε συνδυασμό με μια μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ισραηλινός αξιωματούχος τάχθηκε κατά της πρότασης, λέγοντας ότι καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι η συμφωνία ταιριάζει με εκείνη που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία.
Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση «πέντε ζωντανών Ισραηλινών ομήρων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και πέντε ακόμη πριν από το τέλος της περιόδου εκεχειρίας. Επιπλέον, προβλέπει την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμοι γύροι ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Έρχονται κυρώσεις κατά του Ισραήλ;
Την ίδια ώρα, οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ αυξάνονται. Η Σουηδία ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον Ισραηλινό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.
Σε δηλώσεις του ο Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι τόσο η Σουηδία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα, υπό αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις και επικρίσεις, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν να περάσει μια «σταγόνα» βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά εκατοντάδες φορτηγά μετέφεραν μόνο ψήγματα τροφίμων που έχουν ανάγκη οι 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, καθώς είναι αντιμέτωποι με λιμό ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες αποκλεισμού.
Ο Κρίστερσον δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και να ασκήσει διπλωματική πίεση στο Ισραήλ για να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς ως προς αυτό, εμείς οι ίδιοι και μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Κρίστερσον στο TT, συμπληρώντας πως «Αυτή η πίεση αυξάνεται τώρα, αναμφίβολα, και για πολύ καλούς λόγους».
Στον αέρα η διανομή βοήθειας
Κι ενώ ο Ισραηλινός Στρατός ετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση, για την κατάληψη του 75% της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τοπικά μέσα, στις φλόγες παραδόθηκε ακόμη ένα σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στη Γάζα. Με κουβάδες στα χέρια κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά ψάχνοντας για επιζώντες.
«Δεν μπορώ να περιγράψω την εικόνα, ανθρώπινα μέλη, καμένοι άνθρωποι, μυρωδιά από θειάφι, μυρωδιά καμένης σάρκας» λέει κάτοικος της Γάζας.
Το Ισραήλ εντείνει συνεχώς τις επιθέσεις του στο θύλακα, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης. Κάτοικοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να εξασφαλίσουν μέρος της λιγοστής βοήθειας που μπαίνει στο θύλακα.
Οι ουρές για φαγητό όλο και μεγαλώνουν. Παιδιά μαζεύουν ακόμη και τα υπολείμματα που μένουν στις κατσαρόλες. Αλλά η διανομή της βοήθειας παραμένει στον αέρα, καθώς ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός που έχουν στήσει ΗΠΑ και Ισραήλ δέχθηκε πλήγμα πριν καν ξεκινήσει. Ο υπεύθυνος, Τζέικ Γουντ παραιτήθηκε επικαλούμενος έλλειψη ανεξαρτησίας.
Οι γιατροί που βρίσκονται μέσα στη Γάζα κάνουν έκκληση, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια.
«Δεν έχουν έρθει εδώ ποτέ, δεν έχουν δει με τα μάτια τους τι συμβαίνει, δεν έχουν ακούσει τα ουρλιαχτά, δεν έχουν μυρίσει την αποσυντεθειμένη σάρκα, διαλυμένη από τους συνεχείς βομβαρδισμούς» ανέφερε ο Τομ Ποτοκάρ, Βρετανός γιατρός στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός πάντως προχωρά ακάθεκτος με το σχέδιο του για τη Γάζα. Όπως ανακοίνωσε στόχος είναι στους επόμενους δύο μήνες να έχει καταλάβει το 75% του θύλακα. Χωρίζοντας τον πληθυσμό σε τρεις διαφορετικές ζώνες. Στο Μαουάζι, μεταξύ της Ντέιρ Αλ Μπάλα και το Νουσεϊράτ, και στην πόλη της Γάζας. Οι ΗΠΑ όμως φέρονται να πιέζουν το Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις.
Για τον Γερμανό καγκελάριο, πάντως, ο στόχος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα είναι ακατανόητος, και όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί «επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς»
Πηγή: ertnews.gr