pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βενεζουέλα: Συντριπτική νίκη Μαδούρο στις εκλογές – Μποϊκόταρε η αντιπολίτευση

Επισήμως η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από 42%, ποσοστό που αμφισβητείται

26/05/2025 - 10:14πμ
Ο Νικολάς Μαδούρο ψηφίζει στο Καράκας (φωτ.: Miraflores Palace press office)

Ο Νικολάς Μαδούρο ψηφίζει στο Καράκας (φωτ.: Miraflores Palace press office)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όπως ήταν αναμενόμενο, μιας και η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές, το κόμμα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σάρωσε στις κάλπες.

Δέκα μήνες μετά, η προεδρική νίκη εξακολουθεί να αμφισβητείται, με καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία. Γι’ αυτό και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες σημαδεύτηκαν και από τη σύλληψη 70 προσώπων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) κέρδισε 23 από τις 24 θέσεις κυβερνήτη. Η αντιπολίτευση κέρδισε μόνο την κεντροδυτική πολιτεία Κοχέδες.

Ο συνασπισμός του Μαδούρο πήρε το 82,68% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο στις βουλευτικές εκλογές, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από κάθε περιφέρεια, ανακοίνωσε το CNE.

Επισήμως η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη από 42%, την ώρα που η αντιπολίτευση διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξε μεγάλη προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καράκας και στην επαρχία παρατήρησαν χαμηλή προσέλευση στα εκλογικά τμήματα. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Delphos πριν από την ψηφοφορία τοποθετούσε τη συμμετοχή γύρω στο 16% των 21 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Μεταξύ των 70 προσώπων που συνελήφθησαν πριν από την ψηφοφορία ήταν ο Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, στέλεχος της αντιπολίτευσης και στενός σύμμαχος της ηγέτιδας Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ανήκει σε ένα «τρομοκρατικό δίκτυο» που επεδίωκε να «σαμποτάρει» τις εκλογές της Κυριακής.

Περισσότερα από 400.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Οι μετεκλογικές ταραχές στις προεδρικές της 28ης Ιουλίου είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους ενώ 2.400 είχαν συλληφθεί. Έκτοτε έχουν απελευθερωθεί μόνο 1.900 άτομα.

«Η νίκη αυτή είναι η νίκη της ειρήνης και της σταθερότητας όλης της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο ενώπιον των οπαδών του.

«Σήμερα», πρόσθεσε, «η Μπολιβαριανή Δημοκρατία κατέδειξε ότι είναι πιο επίκαιρη και πιο ισχυρή παρά ποτέ. Σήμερα καταδείξαμε τη δύναμη του τσαβισμού», του κινήματος που ιδρύθηκε από τον Ούγκο Τσάβες, του οποίου ο Μαδούρο είναι ο κληρονόμος.

Στη διάρκεια της νύχτας, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο Ματσάδο δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η αντιπολίτευση «ξεσκέπασε αυτή τη μεγάλη φάρσα» και, όπως και στο παρελθόν, απηύθυνε έκκληση στο στρατό, ακρογωνιαίο λίθο της εξουσίας του Μαδούρο: «Η χώρα απαιτεί (από τους στρατιωτικούς) να εκτελέσουν το συνταγματικό καθήκον τους και να είναι εγγυητές της λαϊκής κυριαρχίας, είναι η στιγμή για να δράσουν».

Ο αντιπολιτευόμενος Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος εξελέγη με το εθνικό ψηφοδέλτιο, υπεραμύνθηκε από την πλευρά του της συμμετοχής του στην ψηφοφορία: «Τι είναι καλύτερο; Να έχεις φωνή και να μάχεσαι στους κόλπους της Εθνικής Συνέλευσης ή, όπως κάναμε σε άλλες ευκαιρίες, να αποσυρθείς από την εκλογική διαδικασία και να αφήσεις ολόκληρη τη Συνέλευση στην κυβέρνηση;»

Με στόχο τα πετρέλαια

Η εξουσία αναθεώρησε τη διαίρεση της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες ώστε να εκλεγούν ένας κυβερνήτης και οκτώ βουλευτές για το Εσεκίμπο, μια πλούσια σε πετρέλαιο περιφέρεια που το Καράκας διεκδικεί από τη Γουιάνα στο πλαίσιο μιας διένεξης που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Η ψηφοφορία έγινε σε μια εκλογική μικροπεριφέρεια 21.000 ψηφοφόρων στα σύνορα με τη Γουιάνα. Δεν υπήρξαν εκλογικά τμήματα στο διαφιλονικούμενο έδαφος των 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που διοικείται από την Τζορτζτάουν.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάαν Αλί δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται «για μια απειλή».

«Ο Ιρφάαν Αλί αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κάτσει μαζί μου για να συζητήσει και να δεχθεί τη βενεζουελανή κυριαρχία», δήλωσε χθες ο Νικολάς Μαδούρο, υποσχόμενος να «ανακτήσει» το Εσεκίμπο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με εκπροσώπους της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

21/12/2025 - 9:35πμ
Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους (φωτ.: Western OTO NGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου

20/12/2025 - 4:44μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά αμερικανικά πλήγματα στη Συρία: Νεκρά τουλάχιστον 5 στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

20/12/2025 - 2:39μμ
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

20/12/2025 - 11:44πμ
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

20/12/2025 - 10:44πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

20/12/2025 - 12:00πμ
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

19/12/2025 - 10:28μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Εισιτήριο 2€ ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου

19/12/2025 - 8:05μμ
(Πηγή: x.com / nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone συνετρίβη στη Νικομήδεια

19/12/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Βενεζουέλα: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύγκρουσης – Σήμα ανησυχίας

19/12/2025 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/Victoria_Watercolor)

Εποχική γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη μετάδοση κατά τις γιορτές

48 λεπτά πριν
Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

2 ώρες πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign