Με υπερηφάνεια για την ποντιακή καταγωγή τους, δεκάδες ομογενείς συγκεντρώθηκαν στο θέατρο του Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου.
Την εκδήλωση συντόνισε η Επιτροπή Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία αποτελείται από τα σωματεία «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ, Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας», «Διογένης» Wollong και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.
Οι καλεσμένοι υποδέχτηκαν θερμά μέλη των συλλόγων ενδεδυμένα με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες, τα οποία εισήλθαν στο θέατρο ως πομπή, κρατώντας σημαίες και κεριά, με το νταούλι στην κεφαλή. Όταν ανέβηκαν στη σκηνή, όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους της Αυστραλίας και της Ελλάδας.
Το μέλος της Ποντιακής Νεολαίας Κική Μωυσιάδου άνοιξε τις ομιλίες, σχολιάζοντας τη ζωτική σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. «Με τη μνήμη μας τιμούμε όχι μόνο τους νεκρούς, αλλά κι αυτούς που επέζησαν και κατάφεραν να επιβιώσουν», σημείωσε.
Στη συνέχεια, ο επίσκοπος Μαγνησίας Χριστόδουλος προσευχήθηκε και ευλόγησε την εκδήλωση και τον λόγο πήρε η υπουργός Σόφη Κώτση, η οποία μίλησε συγκινημένη για τις εμπειρίες της οικογένειάς της, η οποία κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Τόνισε τη σημασία της διασφάλισης ότι οι νεότερες γενιές κατανοούν την κληρονομιά τους και το τραύμα του παρελθόντος. «Τιμούμε τους προγόνους μας εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά», είπε χαρακτηριστικά.
Οι μαθήτριες Στέλλα Γκικουλέλη και Αναστασία Μοσκοφίδη από τον «Ποντοξενιτέα» και την «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ απήγγειλαν ένα ποίημα στα ελληνικά και ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση: Οι Φωτογραφίες του Τζορτζ Ντεβίν Τρελόαρ», το οποίο συνυπέγραψαν ο καθηγητής Ντέιβιντ Τρελόαρ και ο δρ. Παναγιώτης Διαμάντης.
Το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 180 σπάνιες εικόνες που τεκμηριώνουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του συνταγματάρχη Τρελόαρ, ο οποίος διετέλεσε Επίτροπος της Κοινωνίας των Εθνών για τους Πρόσφυγες μεταξύ 1922 και 1924.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης, την οποία συντόνισαν η Ελένη Μακρή, η πρόεδρος του «Ποντοξενιτέα» Μαρία Άντονι και ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ Πίτερ Παπουλίδης, ο δρ Π. Διαμάντης αρχικά αναφέρθηκε στα χρόνια εργασίας, έρευνας και ιστορικής ευθύνης που εμπλέκονται στην υλοποίηση του βιβλίου και κατόπιν μίλησε για τον Τρελόαρ όχι μόνο ως άνθρωπο της δράσης, αλλά και της διορατικότητας, κάποιον που κατανόησε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονταν κάτι περισσότερο από στέγη: χρειάζονταν αξιοπρέπεια και εργασία.
Υπογράμμισε ότι ενώ δικαίως τιμούμε τους πεσόντες κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζουμε όσους βοήθησαν άλλους να επιβιώσουν μετά τον πόλεμο, μια κληρονομιά όπως το παράδειγμα του Τρελόαρ.
Η Έλεανορ Λέισι, εγγονή του συνταγματάρχη Τρελόαρ, μοιράστηκε προσωπικές οικογενειακές αναμνήσεις, ιστορίες, καθώς και την ακλόνητη πεποίθηση του Τρελόαρ ότι οι πρόσφυγες χρειάζονταν όχι μόνο φαγητό και κατοικίες, αλλά αξιοπρέπεια, εργασία και αίσθηση του ανήκειν. «Ελπίζω αυτό το βιβλίο να γίνει ένα διαρκές μνημείο», τόνισε από την πλευρά της.
Ως ένδειξη αναγνώρισης, η Επιτροπή Μνήμης απένειμε στον δρ. Π. Διαμάντη και την Ελ. Λέισι, ένα πλαισιωμένο αντίγραφο του βιβλίου «Γενοκτονία στην Αναγέννηση» και μια αναμνηστική πλακέτα.
Στο τέλος της βραδιάς, οι επίλεκτοι Πόντιοι χορευτές Θεόδωρος Μουδανίδης, Χριστόφορος Λαμπρόπουλος, Ρος Τσένκας και Δημήτρης Πονίρης παρουσίασαν Σέρρα προς τιμήν των νεκρών της γενοκτονίας, με τους Πρόδρομο Μωυσιάδη στη λύρα και τον Πέτρο Τσένγκα στο νταούλι να τους συνοδεύουν.
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων
Είχε προηγηθεί μια συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ρέντφερν του Σίδνεϊ, από τους ποντιακούς συλλόγους και την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας.
Η ημέρα άρχισε με θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπό τον αρχιμανδρίτη Χριστόφορο Κρικέλη, εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, με μέλη των συλλόγων, ντυμένα με ποντιακές ενδυμασίες, να κρατούν κεριά μπροστά από το ιερό και το σινί με τα κόλλυβα.
«Το να στέκομαι στην εκκλησία κρατώντας το αναμμένο κερί κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης ήταν πολύ συγκινητικό. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου», δήλωσε η πρόεδρος του «Ποντοξενιτέα» Μαρία Άντονι. «Η φλόγα συμβόλιζε όλους τους προγόνους μας που δεν επέζησαν από τη Γενοκτονία και εκείνους που επέζησαν αλλά δεν είναι πλέον μαζί μας. Μια θλίψη για τη σκοτεινή ιστορία μας, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί» επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ Π. Παπουλίδης δήλωσε ότι «σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Μπορείτε να νιώσετε την παρουσία και την ευγνωμοσύνη τους που δεν τους έχουμε ξεχάσει. Όλες οι ποντιακές μας οργανώσεις θα τους τιμούν για πάντα αυτή την ημέρα».
Την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στην οποία παρευρέθηκαν αξιωματούχοι και απόγονοι των επιζώντων.
Πηγή: GreekHerald.com.au