pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Αυτή είναι η ιστορία της προγιαγιάς μου που έζησε τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Η Κωνσταντίνα Αναστασίου, μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου, μίλησε για τη δική της οικογένεια

22/05/2025 - 3:48μμ
Η Κωνσταντίνα Αναστασίου με ποντιακή φορεσιά (πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ)

Η Κωνσταντίνα Αναστασίου με ποντιακή φορεσιά (πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ιστορία της προγιαγιάς της από την Τραπεζούντα, η οποία ενώ ήταν ακόμη μικρό παιδί ξεριζώθηκε από τον τόπο της για να βρει καταφύγιο από την τουρκική θηριωδία σε βάρος των Ποντίων στην Ελλάδα, αφηγήθηκε Ποντιοπούλα μαθήτρια της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου, σε εκδήλωση του σχολείου που έγινε μπροστά στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ανήμερα της Εθνικής Ημέρας.

Η Κωνσταντίνα Αναστασίου αφηγήθηκε μέσα από τις διηγήσεις που έχει ακούσει από τη μητέρα της Ιωάννα Γεωργιάδου και εκείνη από τη γιαγιά της, πώς η προγιαγιά της που σήμερα στη Θεσσαλονίκη και είναι πάνω από 90 ετών, αποχωρίστηκε τον μεγάλο της αδερφό που έγινε αντάρτης αλλά και πώς έχασε κατά τον ξεριζωμό το μικρότερο αδερφάκι της που πέθανε στη διαδρομή προς την Ελλάδα, και η μητέρα της αναγκάστηκε να πετάξει στη θάλασσα!

Ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά, η μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας μίλησε για τη δική της οικογένεια, συγκλονίζοντας για το δράμα που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι μετά από πολλές περιπέτειες κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στη «μαμά-πατρίδα» και να ριζώσουν ξεκινώντας μια νέα σελίδα στη ζωή τους.

Αυτή την ιστορία της οικογένειάς της η Κωνσταντίνα Αναστασίου την μοιράστηκε, με συναίνεση των γονιών της, Ιωάννας Γεωργιάδου και Ελευθέριου Αναστασίου, με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

«Η προγιαγιά μου Ελπίδα Γεωργιάδου, το γένος Αβραμίδη, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και ήταν το έβδομο από τα οκτώ παιδιά μιας πολυμελούς οικογένειας. Μιας οικογένειας η οποία, όπως χιλιάδες άλλες, έζησε την εξαθλίωση και τον πόνο στον τόπο της, και τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, την περιουσία της, τους κόπους μιας ζωής.

»Έζησαν πολλά δεινά προτού ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Καθώς όμως η προγιαγιά μου ήτα πολύ μικρή τότε δεν θυμάται πολλές λεπτομέρειες, ευτυχώς για την ίδια. Μια σκηνή όμως της έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό της, αυτή του αποχωρισμού με τον μεγάλο της αδερφό Αντώνη που ήταν αντάρτης.

»Ένα σπίτι ανάστατο και οι γονείς της να τρέχουν πανικόβλητοι να τον φυγαδεύσουν από την πίσω πόρτα και αυτή να κλαίει. Και από τότε σιωπή. Χάθηκαν τα ίχνη του για πολλά χρόνια.

»Μετά από κάποιο διάστημα ήρθε η ώρα και γι’ αυτούς να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Παρά την εξαθλίωση, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή τούς κρατούσε ζωντανούς. Το ταξίδι θα ήταν μακρύ αλλά θα τους περίμενε η μαμά πατρίδα, η Ελλάδα τους. Τους περίμενε όμως και μια πίκρα ακόμη. Το βρέφος της οικογένειας δεν άντεξε την πείνα και την κακουχία και πέθανε στα χέρια της μάνας του μέσα στο καράβι. Η κυρα-Δέσποινα, μην έχοντας άλλη επιλογή, το έριξε στη θάλασσα και το αποχαιρέτισε για πάντα.

»Ο πόνος ήταν αβάσταχτος, αλλά έπρεπε να σταθεί δυνατή καθώς υπήρχαν ακόμη επτά παιδιά από πίσω. Μόλις πάτησαν στεριά τους περίμεναν εκεί κάποιοι άνθρωποι για να τους οδηγήσουν στον νέο τους τόπο. Και εκεί όμως τα πράγματα δεν θα ήταν απλά. Δεν θα ησύχαζαν τόσο εύκολα.

»Στο πρώτο χωριό που πήγαν οι ντόπιοι δυσανασχέτησαν με τους πρόσφυγες και έτσι τους ξαναμετέφεραν. Τελικά κατέληξαν σε έναν νέο οικισμό, σε ένα άλλο χωριό των Σερρών, στο οποίο τελικώς στέριωσαν.

»Το χωριό αυτό μετονομάστηκε Μαυροθάλασσα, καθώς η πλειοψηφία των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί καταγόταν από περιοχές των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας. Και κάπως έτσι τελείωσαν τα βάσανά τους και έκαναν νέα αρχή και δημιούργησαν νέα όνειρα. Δεν ξέχασαν όμως ποτέ…».

• Αναδημοσίευση από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ / Ελένη Χάνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Επαναλειτουργεί το χορωδιακό τμήμα, με μπροστάρη τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη

7/10/2025 - 8:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά την έναρξη της 19ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας στην Πρώτη Φλώρινας (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ΠΟΕ: Επιστροφή στις ρίζες για φυγή μπροστά, στο ψηφιακό μέλλον

7/10/2025 - 4:55μμ
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο σκηνικό για το νέο τουρκικό σίριαλ  «Taşacak bu deniz» (πηγή: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά και η Τραπεζούντα σκηνικό σε νέο τουρκικό σίριαλ

7/10/2025 - 2:05μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επαναλειτουργεί το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής!

7/10/2025 - 12:40μμ
Το κτήριο της τράπεζας Φωστηρόπουλου σήμερα στεγάζει το Ταχυδρομείο της πόλης (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελληνικές οι τράπεζες που κυριαρχούσαν σε Τραπεζούντα, Κερασούντα, Αμισό – Οι δυνατές οικογένειες τραπεζιτών

7/10/2025 - 10:40πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικά αρχίζει η νέα χρονιά στον Μαυρόβατο

6/10/2025 - 6:20μμ
Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

6/10/2025 - 5:47μμ
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

6/10/2025 - 2:20μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί της σήμανσης ερευνούν το σημείο όπου βρέθηκε μαχαιρωμένη η 57χρονη δήμαρχος (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Υπό κράτηση ο 15χρονος θετός γιος της δημάρχου που βρέθηκε μαχαιρωμένη

50 λεπτά πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν την είσοδο του κέντρου διασκέδασης για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στα Ιλίσια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ξεκίνημα με «διπλό» στη Ρίγα η ΑΕΚ

1 ώρα πριν
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: X / ratiopharmulm)

EuroCup: Λύγισε από την Ουλμ ο Πανιώνιος

2 ώρες πριν
Ο Πάνος Ρούτσι δέχεται τα χειροκροτήματα του κόσμου μόλις ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι μετά από 23 ημέρες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign