Σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, παρά την… ασυνεννοησία που παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα, η Πάφος τίμησε τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων κατά τη διάρκεια μιας φορτισμένης συναισθηματικά εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο το περασμένο Σάββατο.
Καλεσμένος του Δήμου Πάφου ήταν ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, του οποίου το πολυετές ερευνητικό και συγγραφικό έργο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη διεθνή ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας.
Άλλωστε, όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής μιλώντας στο πολυπληθές ακροατήριο, παραμένει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατάματα αυτή η τραγωδία του ελληνισμού, ακόμη και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια μετά. Υπογράμμισε ότι δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στον αφανισμό του μικρασιατικού ελληνισμού, ενώ παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση, τεκμηριωμένη ιστορική διεκδίκηση και ουσιαστική εμπλοκή των νέων επιστημόνων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
«Η λήθη αποτελεί απειλή για την εθνική συνέχεια, ενώ η αλήθεια της ιστορίας πρέπει να προβάλλεται χωρίς φόβο και σκοπιμότητες» είπε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης ως πολιτική και ηθική πράξη, υπενθυμίζοντας ότι στην Πάφο ζουν σήμερα 8.000 Πόντιοι ομογενείς, φορείς μιας ζωντανής και πολύτιμης πολιτισμικής κληρονομιάς. «Η 19η Μαΐου δεν αποτελεί απλώς μια ημερομηνία στη συλλογική μνήμη αλλά μια διαρκή υπενθύμιση της ευθύνης για δικαιοσύνη και ιστορική αλήθεια. Η μνήμη γίνεται πράξη όταν οδηγεί σε γνώση, σε διεκδίκηση και σε πολιτική αφύπνιση» υποστήριξε.
Ακόμα μίλησε για τη σημασία της στήριξης και της ισότιμης ένταξης της ομογενειακής κοινότητας στην τοπική κοινωνία, αναφέροντας ότι έργα όπως το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οι πολιτιστικές δράσεις και οι κοινωνικές πολιτικές του Δήμου Πάφου διασφαλίζουν τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών Ποντίων.
Την εκδήλωση εμπλούτισε καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενο του Πολιτισμικού Λαογραφικού Εργαστηρίου Κονιών, το οποίο απέδωσε με έντονο συμβολισμό και συγκίνηση τον ξεριζωμό, τις διώξεις και την ποντιακή αντίσταση στη λήθη.
Την Κυριακή στο ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο τελέστηκε το επίσημο ετήσιο μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου.
Στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Θανάσης Τσώκος υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Μικρασιατικής Καταστροφής, μιας από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού. «Η πολιτική εθνοκάθαρσης που οδήγησε στον αφανισμό του ποντιακού ελληνισμού συνεχίστηκε μισό αιώνα αργότερα στην Κύπρο, με στόχο την εκρίζωση του κυπριακού ελληνισμού από τη γη του» τόνισε.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στον περίβολο του ναού.