pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γάζα, η κόλαση επί γης: Βόμβες, ασιτία, βρέφη σε σκηνές χωρίς φάρμακα

Εκατομμύρια άνθρωποι παγιδευμένοι σε ένα έδαφος που σβήνει. Μαζί του σβήνει κάθε ίχνος ανθρωπιάς

21/05/2025 - 4:44μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σπρώχνονται για ένα πιάτο φαγητό στη διάρκεια διανομής τροφίμων στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA / Haitham Imad)

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σπρώχνονται για ένα πιάτο φαγητό στη διάρκεια διανομής τροφίμων στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA / Haitham Imad)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη Λωρίδα της Γάζας η πείνα δεν είναι πια απειλή – είναι καθημερινότητα. Οι βόμβες πέφτουν, τα νοσοκομεία κλείνουν, τα βρέφη πνίγονται στη σκόνη και στις κραυγές των μανάδων.

Μωρά με καρδιοπάθειες επαναπροωθούνται από την Ιορδανία σε σκηνές χωρίς φάρμακα. Άρρωστα παιδιά στέλνονται πίσω στη φωτιά, καθώς ο πόλεμος αναζωπυρώνεται και η διεθνής κοινότητα μετράει φορτηγά, αλλά όχι ζωές. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα έδαφος που σβήνει από το χάρτη – και μαζί του σβήνει κάθε ίχνος ανθρωπιάς.

Η εμμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνέχιση μιας ακραίας στρατιωτικής στρατηγικής, ακόμη και μπροστά στην κατάρρευση μιας ολόκληρης κοινωνίας, έχει αρχίσει να απομονώνει το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή. Τον εφιάλτη τον ξύπνησε η Χαμάς με τη φρικαλέα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η σημερινή τραγωδία όμως ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, όπως ακόμη και στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ πλέον επισημαίνουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε πλέον την πλάτη στον Νετανιάχου, στέλνοντας σαφή μηνύματα δυσαρέσκειας. Η Βρετανία πάγωσε τις εμπορικές συνομιλίες χαρακτηρίζοντας την κλιμάκωση «ηθικά αδικαιολόγητη», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί την εμπορική της συμφωνία με το Ισραήλ υπό το φως των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της ανεξέλεγκτης ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι σύμμαχοι, ακόμη και οι πιο πιστοί, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα – ούτε στους λαούς τους, ούτε στους θεσμούς τους.

Η ηγεσία του Νετανιάχου, αντί να ισχυροποιεί τη θέση του Ισραήλ για να συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, το σπρώχνει σταδιακά στο περιθώριο. Ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας η αντιπολίτευση πλέον προειδοποιεί πως το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος-παρίας.

Βρέφος 7 μηνών σε σκηνή ύστερα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Μέσα σε μια πρόχειρη σκηνή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι, η 33χρονη Ενάς Αμπού Ντάκα κρατά στην αγκαλιά της τη μόλις επτά μηνών κόρη της Νιβίν. Το βρέφος γεννήθηκε εν μέσω πολέμου με τρύπα στην καρδιά.

Έχει ήδη υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, αλλά τώρα ζει πάλι υπό τον κίνδυνο θανάτου, σε ένα από τα πιο φονικά μέρη του πλανήτη για παιδιά, όπως περιγράφει στο ρεπορτάζ του το BBC.

«Το παιδί μου έχει καρδιοπάθεια. Κάποιες φορές σταματά να αναπνέει και γίνεται μπλε. Δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε σκηνή», λέει η Ενάς με απόγνωση. Η Νιβίν είχε μεταφερθεί στην Ιορδανία για επείγουσα περίθαλψη, στο πλαίσιο συμφωνίας εκκένωσης 2.000 ασθενών παιδιών από τη Γάζα. Όμως, δύο εβδομάδες μετά την εγχείρησή της και ενώ ο πόλεμος είχε ξεκινήσει ξανά, οι ιορδανικές Αρχές την επαναπροώθησαν στη Γάζα, παρά τις ενστάσεις της μητέρας της και των γιατρών.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση της Νιχάγια Μπασέλ, της οποίας ο ενός έτους γιος, ο Μοχάμεντ, πάσχει από άσθμα και σοβαρές τροφικές αλλεργίες. «Ζούμε ξανά με το φόβο και την πείνα, περικυκλωμένοι από τον θάνατο. Ο γιος μου δεν μπορεί να πιει ούτε το γάλα που χρειάζεται», λέει με δάκρυα στα μάτια. Όπως καταγγέλλει, στη διάρκεια της επιστροφής τους στο πέρασμα της Γάζας Ισραηλινοί στρατιώτες κατέσχεσαν τις αποσκευές τους, τα κινητά, ακόμη και τα ιατρικά έγγραφα του παιδιού.

Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε ότι κατάσχεσε «μη δηλωμένα μετρητά» για λόγους ασφαλείας, ενώ η Ιορδανία απαντά ότι η επιστροφή των παιδιών ήταν προγραμματισμένη «για να μην ενισχυθεί η απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη γη τους».

Αδιέξοδο στη διανομή βοήθειας – Φόβοι για λιμό

Η ιστορία της μικρής Νιβίν φωτίζει με σπαρακτικό τρόπο την ευρύτερη ανθρωπιστική κατάρρευση στη Γάζα. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ανοιχτά για επικείμενο λιμό, καθώς δεκάδες φορτηγά με βοήθεια εισέρχονται μεν, αλλά αδυνατούν να διανείμουν τα φορτία τους λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας.

Την Τρίτη, 93 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα, ωστόσο μόλις 5 κατάφεραν να φτάσουν στους ανθρώπους που λιμοκτονούν.

«Αν δεν επιτραπεί η μαζική και σταθερή ροή βοήθειας, δεν θα αποτρέψουμε τον λιμό», προειδοποίησε ο Αντουάν Ρενάρ του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, τονίζοντας ότι η προσωρινή διέλευση φορτίων από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «δεν επαρκεί καθόλου».

Νοσοκομεία σε κλοιό

Την ίδια ώρα, δύο από τα τελευταία εν λειτουργία νοσοκομεία του βόρειου τμήματος της Λωρίδας –το Ινδονησιακό και το al-Awda– έχουν περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είναι αδύνατη η είσοδος ή έξοδος προσωπικού και ασθενών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «ένα σύστημα υγείας που έχει εξαντλήσει τα όριά του», επισημαίνοντας ότι σχεδόν 700 επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε δομές υγείας από την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης, παρουσιάζοντας ενίοτε αποδείξεις. Ωστόσο, οι επιθέσεις σε ιατρικές υποδομές ενισχύουν τις καταγγελίες για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

Αμφισβητούμενη στρατηγική και διεθνής πίεση

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την ισραηλινή επιχείρηση εκκένωσης του βόρειου τμήματος της Γάζας, που κατά τους Παλαιστινίους και πολλούς αναλυτές ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση πληθυσμού. Το Τελ Αβίβ μιλά για «διευκόλυνση εθελοντικής μετανάστευσης» προς τρίτες χώρες – μια φράση που πολλοί ερμηνεύουν ως σχέδιο εκδίωξης.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή ενός πληθυσμού εγκλωβισμένου ανάμεσα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, στέρηση τροφής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ η διεθνής πίεση αυξάνεται αλλά παραμένει αναποτελεσματική στο να δώσει τέλος στον εφιάλτη.

• Αναδημοσίευση από το naftemporiki.gr / Νατάσα Στασινού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ντόναλντ Τραμπ και Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενέδρα από τον Τραμπ στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, με καταγγελίες για «γενοκτονία λευκών»

21/05/2025 - 10:04μμ
Εικόνα από τα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας στην Πέλκολα της Ιμάτρας (φωτ.: https://raja.fi/)
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Έτοιμα τα πρώτα 35.000 μέτρα από το τείχος στα σύνορα με τη Ρωσία

21/05/2025 - 6:01μμ
Στιγμιότυπο από φιλοκουρδική διαδήλωση στη Γενεύη (φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)
ΚΟΣΜΟΣ

PKK: Ζητά χαλάρωση της απομόνωσης του Οτζαλάν και καταγγέλει απουσία «εγγυήσεων» εκ μέρους της Τουρκίας

20/05/2025 - 4:14μμ
Η σημαία των 1.919 μέτρων μπροστά από το αντίγραφο του πλοίου «Badirma» που μετέφερε τον Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σημαία 1.919 μέτρων στη Σαμψούντα για τη 19η Μαΐου του Κεμάλ

18/05/2025 - 12:50μμ
Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ, σε παλιότερη συνάντησή τους στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θα άρουν πολύ σύντομα τις κυρώσεις CAATSA

18/05/2025 - 12:34πμ
Ο Γιοακίμ Μεντίν (κέντρο) μόλις έχει αποφυλακιστεί (φωτ.: X/Munzur Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Σουηδός δημοσιογράφος – Είχε καταδικαστεί για προσβολή του Ερντογάν

16/05/2025 - 11:26μμ
Απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Ουκρανία: Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη από το 2022 συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών

16/05/2025 - 4:20μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τον Τραμπ συμφωνία για το Ουκρανικό δεν γίνεται υπονόησε ο Μάρκο Ρούμπιο

15/05/2025 - 9:23μμ
(Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς Ζελένσκι: Η Τουρκία θα φιλοξενήσει εσένα και τον Πούτιν όταν θα είστε έτοιμοι

15/05/2025 - 7:45μμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τον Ζελένσκι στην Άγκυρα (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιάσκο στην Κωνσταντινούπολη με τις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

15/05/2025 - 2:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Javier Zorrilla)

Η Τότεναμ κατέκτησε το Europa League – Τρόπαιο για την ομάδα του Ποστέκογλου μετά από 41 χρόνια

7 λεπτά πριν
Το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου και τα παιδιά του Συλλόγου με τα κεριά στο δρώμενο των αλησμόνητων πατρίδων (φωτ.: Μιχ. Νίνογλου)

Οι Πόντιοι στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου τίμησαν τη 19η Μαΐου και τον συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά

54 λεπτά πριν
Πορεία μνήμης στις Σέρρες για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Δήμος Σερρών)

Σέρρες: Πορεία μνήμης και τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων

1 ώρα πριν
Λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Δάδες μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων άναψε η Αγία Βαρβάρα Αττικής

2 ώρες πριν
Ντόναλντ Τραμπ και Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo / POOL)

Ενέδρα από τον Τραμπ στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, με καταγγελίες για «γενοκτονία λευκών»

2 ώρες πριν
Πυρρίχιος χορός σέρρα στην Πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα (φωτ.: Δήμος Καβάλας)

Καβάλα: Ήταν όλοι εκεί, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign