Με ποντιακό θέατρο, τραγούδια και ποιήματα για τον Πόντο και τη 19η Μαΐου τίμησαν τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η κεντρική εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Αγαθαγγέλου Γκιουρτζίδη σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας που έδωσε την σκυτάλη στην Ελένη Ευλευθεριαδου η οποία διαδικτυακά παρουσίασε ένα σχετικό ποίημα.
Κατόπιν οι μαθητές του μουσικού σχολείου Κομοτηνής με χορωδιακό σύνολο αλλά και με τους μαθητές του τμήματος λύρας παρουσίασαν τραγούδια συγκινώντας το κοινό.
Τέλος, μέλη από τους Ποντιακούς Συλλόγους Καβάλας μέσα από το θεατρικό έργο του Κυριάκου Σαχανίδη «Η Ανταλλαγή» μετέφεραν παραστατικά το κλίμα εκείνης της εποχής μέσα από τις ερμηνείες τους.
Τρισάγιο στην Κομοτηνή
Ανήμερα της 19ης Μαΐου τελέστηκε τρισάγιο για τους νεκρούς την περίοδο της γενοκτονίας στον ανδριάντα του μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χρύσανθου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα.
Στο τέλος απαγγέλθηκαν θρηνητικά τραγούδια του Πόντου από τον Γιάννη Τσακλίδη στο τραγούδι και τον Σταύρο Προσαλέντη στην λύρα.