Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Πανόραμα, τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ, μαζί με την «Ένωση Ποντίων Πανοράματος» και τη «Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος», ανήμερα της 19ης Μαΐου.
Το παρών έδωσαν και αντιπροσωπείες του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Ακροποτάμου, καθώς και του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
Οι εκδηλώσεις για τα 106 χρόνια από τη μαύρη επέτειο άρχισαν από το Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα επί της κεντρικής οδού Κομνηνών, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε από τους ήχους της ποντιακής λύρας σε παραδοσιακό μοιρολόι. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ομιλία του δημάρχου και των εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων, με το διαρκές αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας να αποτελεί το κεντρικό κοινό μήνυμα του συνόλου των ομιλητών.
«Οι υπαίτιοι θέλουν να ξεχάσουμε, να μη θυμάται κανείς το έγκλημά τους. Όμως εμείς επιμένουμε να μην ξεχνάμε, να θυμίζουμε, να συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας» δήλωσε με έμφαση από το βήμα της εκδήλωσης ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Εδώ στο δικό μας τόπο, στο Αρσακλί, έναν τόπο άνυδρο και χέρσο, που σε τίποτα δεν θύμιζε το σημερινό Πανόραμα, αλλά πήρε ζωή από τους Πόντιους πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ από την Ίμερα, από το Παρτίν, από την Κρώμνη, από το Βατούμ, το Σοχούμ και το Μπορζόμ του Καυκάσου, από την Πολίτα Τραπεζούντας, από την Αργυρούπολη στη διάρκεια των διωγμών (1918 και 1920) και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Ρηξικέλευθοι, εργατικοί, εξωστρεφείς, φιλομαθείς, ευσεβείς, φιλόξενοι, αποτέλεσαν εξαιρετικά πρότυπα προόδου. Εδώ στο Πανόραμα, τα πρώτα που έχτισαν ήταν το Πέτρινο σχολείο και η εκκλησιά του Άη Γιώργη, γιατί πίστευαν ότι η ορθοδοξία και τα ελληνικά γράμματα ήταν τα στοιχεία που τους ένωναν άρρηκτα με τη μητέρα Ελλάδα», ανέφερε ο δήμαρχος, αποτίοντας φόρο τιμής στους πρόσφυγες που ίδρυσαν τη δημοτική κοινότητα Πανοράματος.
Ακολούθησε η λαμπαδηδρομία προς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και το Πέτρινο Σχολείο, εμβληματικά τοπόσημα της εγκατάστασης των Ποντίων στο ιστορικό Αρσακλί. Με σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας, αξιοπρέπεια και βουβή διαμαρτυρία, πολίτες, μέλη των ποντιακών συλλόγων με παραδοσιακές στολές, ηλικιωμένοι, νέοι και μικρά παιδιά, με τις δάδες αναμμένες και σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000 με κεράκια έστειλαν το πάνδημο μήνυμα για την ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.