Η 19η Μαΐου αποτελεί «υπενθύμιση πως η λήθη τρέφει την επανάληψη της βαρβαρότητας ενώ η μνήμη αποτελεί θεμέλιο της δικαιοσύνης και της ειρήνης», τόνισε εκ μέρους της Βουλής, ο αντιπρόεδρος του σώματος Θανάσης Μπούρας, κατά την ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση, που κορυφώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων, το σύνολο των ομιλητών, όλων των κομμάτων, στάθηκε στην υποχρέωση για προώθηση του αιτήματος αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα αλλά και την ίδια την Τουρκία.
Η ιστορική δικαίωση παραμένει ανοιχτή πληγή είπε ο κ. Μπούρας σημειώνοντας ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τον Πόντο, αλλά αφορά το παγκόσμιο καθήκον μνήμης απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, απέναντι σε κάθε αδικία, που επιχειρείται να σβηστεί».
Η ιστορία δεν σβήνεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τόνισε στην ομιλία του ο γγ της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Η ιστορία και οι μνήμες δεν σβήνουν ποτέ, όσο υπάρχει η επαρκής και στοιχειοθετημένη τεκμηρίωση μίας ιδιαίτερα απεχθούς και απάνθρωπης αντιμετώπισης του Ποντιακού Ελληνισμού που αποτελεί στίγμα για την ανθρωπότητα» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από όλο τον σύγχρονο κόσμο αποτελεί μέγιστο χρέος όλων μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις ψυχές και τη μνήμη των αγαπημένων μας προγόνων, τόνισε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ.
«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Δεν ζητάμε εκδίκηση για τους πλέον των 350.000 Ποντίων που σφαγιάστηκαν από το κύμα των νεότουρκων του Κεμάλ. «Ζητάμε Δικαιοσύνη. Ζητάμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και προφανώς από την υπεύθυνη Τουρκία. Όπως ακριβώς έχει αναγνωριστεί και η Γενοκτονία των Αρμενίων. Όπως αναγνωρίστηκε και το Ολοκαύτωμα» είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας μάλιστα, τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, του Α. Παπανδρέου, του Μ. Χαραλαμπίδη και της Φ. Γεννηματά στην προώθηση του αιτήματος των Ποντίων για δικαίωση.
Να κρατήσουν την ανάσα τους, και να προσπαθήσουν να ακούσουν τον παφλασμό του Ευξείνου, εκείνης της θάλασσας που γέννησε ένα λαό και που στη συνέχεια σκέπασε τον πόνο αυτού του λαού, κάλεσε τους συναδέλφους της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. Η μνήμη, πρόσθεσε η κα Τσαπανίδου, δεν είναι μια απλή τελετή: Είναι ένα εργαλείο ευθύνης, να κρατήσουμε το γεγονός της γενοκτονίας ζωντανό στο δημόσιο λόγο – διότι η σιωπή είναι συνενοχή – να υπερασπιζόμαστε το διαφορετικό όπου στη γη – γιατί έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει να κυνηγιέται, να βασανίζεσαι, να σκοτώνεσαι, επειδή είσαι διαφορετικός – και να μετατρέπουμε το τραύμα σε δημιουργία.
Τη στήριξη του ΚΚΕ στη δίκαιη διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διαδήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Δελής. Σήμερα, 106 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για την μνήμη και την ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας, για να μη ζήσει ποτέ ξανά, κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος, είπε ο κ. Δελής.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Στ. Φωτόπουλος Είπε ότι η μνήμη δεν είναι παθητική. Είναι δέσμευση να υπερασπιστούμε την ρίζα μας. «Έχουμε ιερό καθήκον να μην αφήσουμε κανέναν να ξεχάσει διότι τότε οι γενοκτόνοι και οι απόγονοι τους θα έχουν πετύχει το σκοπό τους» είπε ο κ. Φωτόπουλος.
Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Πέτη Πέρκα μίλησε για την ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και για την ανάδειξη της «ηθικής μας ευθύνης απέναντι στα θύματα μιας γενοκτονίας, που εμπνέεται από το ίδιο τοξικό εθνικιστικό μίσος, το οποίο εξαπολύεται εναντίον του λαού της Παλαιστίνης».
Ο βουλευτής της ΚΟ «Νίκη», Κομν. Δελβερούδης είπε ότι η αναγνώριση δεν είναι πράξη εκδίκησης, αλλά πράξη δικαιοσύνης και ιστορικής ευθύνης. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν η ΕΕ ακούει το αίτημα, όταν αρκετές χώρες ήδη έχουνε προχωρήσει σε επίσημες αναγνωρίσεις..
Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας είπε ότι αν πράγματι γνωρίζουμε και τιμούμε την ιστορία μας, έχουμε την ηθική υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε όλους τους λαούς που βιώνουν τα ίδια πράγματα σήμερα, όπως ο παλαιστινιακός λαός.
Τέλος, ο βουλευτής της ΚΟ «Σπαρτιάτες», Π. Δημητριάδης είπε ότι δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν αναγνωριστεί η γενοκτονία διεθνώς, αλλά και από τους Τούρκους.
Σημειώνεται ότι, σήμερα το βράδυ η πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί με το λογότυπο με το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης Genocide, το γράμμα G, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ