106 χρόνια από την έναρξη της σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή το βράδυ, ο δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος τίμησαν τα θύματα, μπροστά από το μνημείο «Πυρρίχιο πέταγμα».
Με φόντο το λιμάνι του Πειραιά που κάποτε έγινε τόπος υποδοχής των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Εύξεινου Πόντου, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων απότιναν φόρο τιμής «σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν».
Το θερμό καλωσόρισμα της Ουρανίας Μιχαλόλια εκ μέρους του δήμου Πειραιά, ακολούθησε ένα εξίσου θερμό χειροκρότημα για την ομάδα δρομέων «Πόντος – Δρόμος Μνήμης» που μετέφερε την ανέσπερη φλόγα των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από το Μνημείο «Ηρώων Ελλήνων του Πόντου» της Καλλιθέας. Κάποιοι από τους δρομείς φορούσαν φανέλες που παραπέμπουν σε εκείνες της Ομάδας «Πόντος» στη Μερζιφούντα.
Οι ποδοσφαιριστές κρεμάστηκαν από τους Νεότουρκους, το 1921, στην Αμάσεια, επειδή τα γαλανόλευκα χρώματα της φανέλας τους θύμιζαν την ελληνική σημαία.
Μπροστά από το έργο «Πυρρίχιο πέταγμα», του γλύπτη Παναγιώτη Τανιμανίδη, και χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των γενοκτονηθέντων Ελλήνων του Πόντου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πειραιάς Ιωάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρίστος Δημόπουλος και η Φωτεινή Υψηλάντη πρώην πρόεδρος του ομίλου Άλτερ Έγκο MME AE που εκπροσώπησε τον δωρητή του μνημείου Ευάγγελο Μαρινάκη.
Ο Χρίστος Δημόπουλος αφού αναφέρθηκε εν συντομία στις αιτίες που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπογράμμισε ότι «Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την ανθρώπινη ζωή και την ιστορία, είναι αγώνας για τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες».
Παράλληλα επικοινώνησε τους σημαντικότερους στόχους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:
- Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
- Η ευρύτερη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνιμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
- Η διάσωση και ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου
- Η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά που διοικείται τα τελευταία 50 χρόνια από μια μόνο οικογένεια, έχοντας στα χέρια της όμηρο το ιερότερο σύμβολό μας
- Η προστασία των ελληνικών μνημείων στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Τα θύματα της Γενοκτονίας τίμησαν με κατάθεση στεφάνων, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πειραιά, η Φωτεινή Υψηλάντη, η γγ της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Η στιγμή που ακολούθησε, εκείνη του ενός λεπτού σιγής, όπως κάθε φορά… μούδιασε το πλήθος και θύμισε το χρέος όλων μας.
Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και της ωδής «Αητέντς επαραπέτανεν» στον Άγνωστο Στρατιώτη προετοίμασαν το κοινό για το καλλιτεχνικό αφιέρωμα «Ακούω… ησυχία!», που ετοίμασαν ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης και οι εξαιρετικοί συνεργάτες του.
Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και Άννα Καλαϊτζόγλου ήταν στην αφήγηση. Οι Χορωδίες Ενηλίκων και Παίδων του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης» ερμήνευσαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια με μοναδικό τρόπο αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού. Τη σκυτάλη πήραν οι πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων της ΠΟΕ για να χορέψουν Σέρρα, υπό το συντονισμό τού Όμηρου Παχατουρίδη.
Στη λύρα και το τραγούδι ήταν ο Ηλίας Υφαντίδης που εκτός από την καλλιτεχνική επιμέλεια έγραψε και τα κείμενα και στο νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης.
Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Χρίστος Δημόπουλος, νωρίτερα, είχαν στείλει το δικό τους μήνυμα
τόσο για την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με τον δήμο Πειραιά, όσο και για τις σημερινές κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις.
Ένα 24ωρο πριν από τις κεντρικές εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη 19η Μαΐου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το μουσικοαφηγηματικό δρώμενο τιμής και μνήμης στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου στον Πειραιά επιβεβαίωσε ότι οι απόγονοι εκείνων που επέζησαν εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη δικαίωση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση:
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)https://youtu.be/benede7i7_0
Πόπη Παπαγεωργίου