Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού υποδέχεται, το Σάββατο 17 Μαΐου, στις 20:00, τη θεατρική ομάδα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ) που θα ανεβάσει τη θεατρική παράσταση Ο Μπόγος.
Το έργο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι στη νέα ελληνική γλώσσα ώστε να είναι κατανοητό από όλους, σε σενάριο του Δημήτρη Κολιδάκη και σκηνοθεσία της Αγγελικής Ξένου.
Η είσοδος στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού είναι ελεύθερη, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και εντάσσετε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Γενοκτονία που διοργανώνει φέτος η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.
Ταυτότητα του έργου
Η ιστορία της παράστασης είναι αληθινή και τα πρόσωπα ήταν υπαρκτά. Τόπος: τα Προσφυγικά στο Περιστέρι, πίσω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Θα μπορούσε να είναι η κάθε παραγκούπολη Μικρασιατών προσφύγων, σε κάθε δήμο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Κεντρική ηρωίδα η Εριφύλη, η οποία στον μονόλογό της περιγράφει με έντονες εικόνες τον διωγμό και την Γενοκτονία. Χρησιμοποιώντας γλώσσα και προφορά σμυρνέικη, στέκεται και μεταφέρει στιγμιότυπα από την εν γένει ζωή στη Σμύρνη. Ο μπόγος, εξού και ο τίτλος του θεατρικού έργου, υπήρχε σε κάθε προσφυγική οικογένεια και το περιεχόμενό του ήταν… ιερό.
Το έργο μάς μεταφέρει δεκαετίες πίσω, περιγράφοντας την προσφυγιά που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών και Ποντίων. Ο συγγραφέας Δημήτρης Κολιδάκης αποτύπωσε τις μνήμες και τη ζωή των Μικρασιατών προσφύγων με λέξεις και εικόνες όπως και ‘κείνοι θα ήθελαν. Ο χρόνος και τα γεγονότα μεταφέρονται στο έργο κατόπιν αφηγήσεων, με ιστορικές επαληθεύσεις και μαρτυρίες άλλων προσφύγων και ιστορικών πηγών.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λίτσα Αρκάλη, Ροζάνα Δημητριάδου, Ελένη Ζουρνατζίδου, Δέσποινα Κυριμοπούλου, Ευδοξία Κυριμοπούλου, Άννα Μανιαδάκη, Κατερίνα Μελιάδου, Νατάσσα Μελιάδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου και ο Χρήστος Αλεξανδρίδης.
•Χορηγός επικοινωνίας το pontosnews.gr.