Στο γεγονός ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού, 106 χρόνια μετά την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στάθηκε η Ελληνίδα πρέσβης στις Βρυξέλλες Σοφία Γραμματά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην ελληνική πρεσβεία, την οποία συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και ο Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ έν’ αργώς».
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες.
«Δύο λέξεις αρμόζουν σε τέτοιες περιστάσεις: Σεβασμός και συγκίνηση. Η ποντιακή ιστορία είναι γεμάτη πόνο. Οι Πόντιοι είναι τα θύματα μιας βίαιης πολιτικής, μιας βίαιης ξερίζωσης από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο ποντιακός ελληνισμός απαιτεί τη δικαίωση και έχει υποχρέωση να διατηρεί τη μνήμη», τόνισε η Σοφία Γραμματά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής μελών της ΠΟΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να ζητηθεί η συνδρομή Ελλήνων και Κύπριων ευρωβουλευτών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
«Οι πάλλευκες ψυχές ζητούν δικαίωση»
Στην ομόθυμη στάση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν από κοινού και συντονισμένα να ξεκινήσουν άμεσα επαφές με αλλοδαπούς συναδέλφους τους, με απώτερο στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από το Ευρωκοινοβούλιο, στάθηκε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. «Τα λόγια των Ελλήνων ευρωβουλευτών μάς έδωσαν φτερά. Γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα, για να ευοδωθεί η προσπάθεια ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματός μας, το οποίο είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Οι πάλλευκες ψυχές των νεκρών μας είναι εδώ ανάμεσά μας και ζητούν δικαίωση», σημείωσε.
Για ενδυνάμωση της φλόγας της μνήμης, 106 χρόνια από την τέλεση της Γενοκτονίας, των σφαγών σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και δη των Ποντίων, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών, Αθανάσιος Σιδηρόπουλος.
«Πρέπει να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες και με ευρωβουλευτές άλλων χωρών, για να κάνουμε τα βήματα που πρέπει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ως Έλληνες οφείλουμε να τιμήσουμε με τον τρόπο που πρέπει αυτούς που θυσιάστηκαν», ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας.
«Όσο δεν υπάρχει μεταμέλεια, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης του εγκλήματος»
Διαχρονικό χαρακτήρισε το έγκλημα της Γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολής από Νεότουρκους και κεμαλιστές ο ιστορικός και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.
Όπως είπε ο ιστορικός, το έγκλημα διεπράχθη διότι οι χριστιανοί δεν χωρούσαν στα σχέδια των Νεότουρκων και των κεμαλιστών.
«Το έγκλημα αυτό δεν αναγνωρίστηκε από τον θύτη και δεν τιμωρήθηκε. Αντίθετα, γίνεται προσπάθεια να παραχαραχθεί. Όσο δεν υπάρχει παραδοχή του εγκλήματος, θα υπάρχει απειλή· και όσο δεν υπάρχει μεταμέλεια, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης», τόνισε ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έγιναν μέχρι να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.
Για προμελετημένη καταστροφή των αυτοχθόνων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, προκειμένου να μετατραπεί η Τουρκία σε ένα αμιγώς μουσουλμανικό κράτος, έκανε λόγο ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Μεϊχανετσίδης, ο οποίος ανέφερε ότι εξοντώθηκαν από τους Τούρκους περίπου 800.000 με 1.000.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας.
«Τρεις χριστιανικοί λαοί της Μικράς Ασίας –Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι– εξαφανίστηκαν από τις ιστορικές τους πατρίδες, στις οποίες βρίσκονταν επί 3.000 χρόνια», είπε ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η Διεθνής Ένωση Γενοκτονολόγων αναγνώρισε το 2007 τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ ο λυράρης και τραγουδιστής Δημήτρης Ορφανίδης απέδωσε το εμβληματικό ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα».
Τέλος, η Χριστίνα Σαχινίδου έδωσε στην Ελληνίδα πρέσβη ως δώρο έναν δερματόδετο τόμο για την Παναγία Σουμελά και μια εικόνα Της. Στον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών και τον Δημήτρη Τσιόδρα χάρισε από μία λύρα.
Αποστολή, κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.