pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου: Η ΠΟΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο – Όσα συνέβησαν στην πρώτη εκδήλωση

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

15/05/2025 - 7:14μμ
Η αποστολή της ΠΟΠΣ στα σκαλιά του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Η αποστολή της ΠΟΠΣ στα σκαλιά του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Μεταφορείς μνήμης» χαρακτήρισε τα μέλη της αποστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), που βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και συναντήθηκαν με Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σαχινίδου.

Η αποστολή βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ζητώντας, παράλληλα, τη συνδρομή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

«Θα μιλήσω με το στόμα των νεκρών, των γενοκτονημένων. Όλοι μαζί ζητάμε δικαίωση. Θέλω να ακουστεί μια ποντιακή λέξη στο Ευρωκοινοβούλιο: “καμίαν ‘κί ανασπάλω”. Δεν έχουμε τάσεις μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού για τον τουρκικό λαό. Μαζί με τις ψυχές των 353.000 νεκρών μας ζητούμε διεκδίκηση, αναγνώριση, διεθνοποίηση, δικαίωση», σημείωσε.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Στόχος εθνικός η αναγνώριση της Γενοκτονίας»

Ως στόχο εθνικό, μια προσπάθεια που απαιτεί ομοψυχία και όχι λαϊκισμό, χαρακτήρισε την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος φιλοξένησε την αποστολή.

«Στο πλαίσιο του εθνικού Δικαίου βρίσκεται το ζήτημα αυτό. Χρειάζεται τεκμηρίωση, διότι η διεθνής κοινότητα δεν δέχεται εύκολα τον όρο Γενοκτονία. Την έχουμε την τεκμηρίωση από τις μαρτυρίες της εποχής. Γίνεται συνεχής προσπάθεια από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά όχι όσο θα θέλαμε. Όλοι οι ευρωβουλευτές φέρνουμε το θέμα στην καρδιά της Ευρώπης. “Αναστορώ κι αροθυμώ” λέει μια ποντιακή φράση. Να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια, διότι ο Πόντος “έν’ άστρον φωτεινόν”», ανέφερε.

Βασίλης Μεϊχανετσίδης και Γιάννης Κεϊβανίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Επιστημονική τεκμηρίωση

Στη συνέχεια δύο επιστήμονες, μέλη της αποστολής, τεκμηρίωσαν με επιστημονικά επιχειρήματα ότι διεπράχθη Γενοκτονία σε βάρος των Ποντίων αλλά και άλλων χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής. Ειδικότερα, ο μεταδιδακτορικός αναλυτής και διδάσκων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Μεϊχανετσίδης ανέφερε ότι το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο ως ιστορικό ζήτημα στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά ως επιστημονικό, με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο.

«Οι σφαγές, τα τάγματα θανάτου, όσα πέρασαν οι πρόγονοί μας, καθορίζονται ως Γενοκτονία από το διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, ο θύτης εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητος», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο ιστορικός-φιλόλογος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΠΣ Γιάννης Κεϊβανίδης είπε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να εξαϋλώσει ακόμα και τη μνήμη των θυμάτων, διότι προσπαθεί να εξαλείψει τη δική της ευθύνη. Η μνήμη είναι αντίσταση και η αντίσταση αίτημα δικαιοσύνης. Όταν ο θύτης παραμένει ατιμώρητος, αφήνει κενό Δικαίου, το οποίο θα πληρώσουμε όλοι μας στο μέλλον».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ευρωβουλευτές, συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί ουσιαστική δράση από την πλευρά τους, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας. Υποστήριξαν ακόμα ότι η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ν. Παπανδρέου για την πρόσκληση, η Χριστίνα Σαχινίδου του πρόσφερε ένα έργο του Αρμένιου καλλιτέχνη Χοβίκ Κασαπιάν, «Τα πουλιά», που συμβολίζει τους πρόσφυγες που διασκορπίστηκαν στα πέρατα της οικουμένης και συνεχίζουν να διεκδικούν τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Αποστολή, κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

• Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και συμμετέχει στην αποστολή στις Βρυξέλλες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

10/08/2025 - 1:28μμ
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Παπουτσίδης: Η φλόγα του πολιτισμού δεν σβήνει!

8/08/2025 - 3:29μμ
(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
Εικόνα από τον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, το 2024, στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ. αρχείου: flickr.com / imverias / Gerasimos Bekes)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο: Η 1.613η πανήγυρη στο ιερό προσκύνημα στην Καστανιά

7/08/2025 - 10:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ20: Χρυσό μετάλλιο η Ραφαηλίδου στη σφαιροβολία

3 λεπτά πριν

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 52χρονη Θεοδώρα Σεφέρη από την Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία)

World Games Ghengdu 2025: Χάλκινο μετάλλιο για την Εφραίμογλου

2 ώρες πριν
Αριστερά τα πακέτα της κοκαΐνης και δεξιά το κοντέινερ στο οποίο βρέθηκαν (φωτ.: Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)

Κοκαΐνη αξίας 5,5 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)

Ο ΟΗΕ να μην αποτελεί άλλοθι της Τουρκίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign