«Μεταφορείς μνήμης» χαρακτήρισε τα μέλη της αποστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), που βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και συναντήθηκαν με Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σαχινίδου.
Η αποστολή βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ζητώντας, παράλληλα, τη συνδρομή τους σε αυτήν την προσπάθεια.
«Θα μιλήσω με το στόμα των νεκρών, των γενοκτονημένων. Όλοι μαζί ζητάμε δικαίωση. Θέλω να ακουστεί μια ποντιακή λέξη στο Ευρωκοινοβούλιο: “καμίαν ‘κί ανασπάλω”. Δεν έχουμε τάσεις μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού για τον τουρκικό λαό. Μαζί με τις ψυχές των 353.000 νεκρών μας ζητούμε διεκδίκηση, αναγνώριση, διεθνοποίηση, δικαίωση», σημείωσε.
«Στόχος εθνικός η αναγνώριση της Γενοκτονίας»
Ως στόχο εθνικό, μια προσπάθεια που απαιτεί ομοψυχία και όχι λαϊκισμό, χαρακτήρισε την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος φιλοξένησε την αποστολή.
«Στο πλαίσιο του εθνικού Δικαίου βρίσκεται το ζήτημα αυτό. Χρειάζεται τεκμηρίωση, διότι η διεθνής κοινότητα δεν δέχεται εύκολα τον όρο Γενοκτονία. Την έχουμε την τεκμηρίωση από τις μαρτυρίες της εποχής. Γίνεται συνεχής προσπάθεια από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά όχι όσο θα θέλαμε. Όλοι οι ευρωβουλευτές φέρνουμε το θέμα στην καρδιά της Ευρώπης. “Αναστορώ κι αροθυμώ” λέει μια ποντιακή φράση. Να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια, διότι ο Πόντος “έν’ άστρον φωτεινόν”», ανέφερε.
Επιστημονική τεκμηρίωση
Στη συνέχεια δύο επιστήμονες, μέλη της αποστολής, τεκμηρίωσαν με επιστημονικά επιχειρήματα ότι διεπράχθη Γενοκτονία σε βάρος των Ποντίων αλλά και άλλων χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής. Ειδικότερα, ο μεταδιδακτορικός αναλυτής και διδάσκων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Μεϊχανετσίδης ανέφερε ότι το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο ως ιστορικό ζήτημα στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά ως επιστημονικό, με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο.
«Οι σφαγές, τα τάγματα θανάτου, όσα πέρασαν οι πρόγονοί μας, καθορίζονται ως Γενοκτονία από το διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, ο θύτης εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητος», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο ιστορικός-φιλόλογος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΠΣ Γιάννης Κεϊβανίδης είπε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να εξαϋλώσει ακόμα και τη μνήμη των θυμάτων, διότι προσπαθεί να εξαλείψει τη δική της ευθύνη. Η μνήμη είναι αντίσταση και η αντίσταση αίτημα δικαιοσύνης. Όταν ο θύτης παραμένει ατιμώρητος, αφήνει κενό Δικαίου, το οποίο θα πληρώσουμε όλοι μας στο μέλλον».
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ευρωβουλευτές, συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί ουσιαστική δράση από την πλευρά τους, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας. Υποστήριξαν ακόμα ότι η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ν. Παπανδρέου για την πρόσκληση, η Χριστίνα Σαχινίδου του πρόσφερε ένα έργο του Αρμένιου καλλιτέχνη Χοβίκ Κασαπιάν, «Τα πουλιά», που συμβολίζει τους πρόσφυγες που διασκορπίστηκαν στα πέρατα της οικουμένης και συνεχίζουν να διεκδικούν τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Αποστολή, κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.