pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δύο ξεριζωμένες από την Κρώμνη αφηγούνται: Κλαίγαμε χωρίς να μιλάμε και προχωρούσαμε αυτή την πένθιμη πορεία, 7 μέρες και 7 νύχτες

Η Παρθένα Σεϊτανίδου και η νύφη της Δήμητρα Ιωσηφίδου περιγράφουν και το θάνατο που αντάμωσαν στη νέα τους πατρίδα

24/07/2025 - 9:04μμ
Γυναίκες της Κρώμνης με τοπικές γιορτινές ενδυμασίες (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Θ', Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής»)

Γυναίκες της Κρώμνης με τοπικές γιορτινές ενδυμασίες (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Θ', Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Παρθένα Σεϊτανίδου και η νύφη της Δήμητρα Ιωσηφίδου γεννήθηκαν στον οικισμό Σαμανάντων Κρώμνης, κτισμένο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, στη δεξιά όχθη του Ίμερα Ντερέ, 17 χλμ. ΒΑ της Αργυρούπολης και 52 χλμ. ΝΑ της Τραπεζούντας. 

Εκκλησιαστικά άνηκε στη δικαιοδοσία της μητροπόλεως Χαλδίας και Χερροιάνων και επρόκειτο για τον μεγαλύτερο οικισμό της Κρώμνης. Πριν από το 1914 ο πληθυσμός ανερχόταν σε περίπου 600 Έλληνες κατοίκους οι οποίοι μιλούσαν ποντιακά και διατηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Το δημοτικό σχολείο όπου φοιτούσαν οι μαθητές της περιοχής, βρισκόταν στον γειτονικό οικισμό Φραγκάντων.

Η μαρτυρία της Παρθένας Σεϊτανίδου με το συμπλήρωμα της νύφης της Δήμητρας Ιωσηφίδου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Είχαμε και μεις τις μάντισσές μας εκεί. Ήταν μια από τα Ποτάμια. Ερχόταν πολλά χρόνια πριν και μας έλεγε, χωρίς χαρτιά, χωρίς φλιτζάνια, χωρίς να κάνει τίποτα μαγικά: «Η Κρώμνη μια μέρα θα σηκωθεί». Είχαμε δει και τον κομήτη, ένα άστρο μεγάλο με ουρά. Έγινε και έκλειψις ηλίου.

Οι γυναίκες λιβάνιζαν, έκαναν το σταυρό τους και έκλαιγαν, να μη γίνει κανένα κακό – σαν να είναι εκείνη η ώρα, πάνω στο δώμα ήμασταν. (Ύστερα) γίνηκε ο πόλεμος. Ο παπάς μάς διάβαζε εφημερίδες και μας έλεγε πως και μεις θα σηκωθούμε. Είχαμε αρραβωνιάσει τον αδερφό μου με τη Δήμητρα.

Το ’22 πρωτοείπαν: «Όσοι θέλουν, να φύγουν». Εμείς δε φύγαμε. Στο χρόνο απάνω, λέμε, θα σηκωθούμε; Αλλού θα πάει η νύφη μας, αλλού εμείς, ας τους παντρέψομε να την έχομε μαζί μας. Τους παντρέψαμε το Φεβρουάριο του ’23. Ένα χρόνο στάθηκαν παντρεμένα και το Φεβρουάριο του ’24 φύγαμε. Ένα χρόνο πριν μας είχαν ειδοποιήσει οι Τούρκοι και πουλούσαμε σιγά σιγά τα νοικοκυριά μας.

Δεκαπέντε μέρες μπροστά κοινώνησε ο παπάς όσους ήθελαν κι όταν βγήκε για τελευταία φορά από της εκκλησίας την πόρτα, μόνο και δε λιγοθύμησε, να μείνει εκεί, στης εκκλησίας την πόρτα απάνω.

Έκανε και τρισάγιο πάνω στα μνήματα και έγινε θρήνος και μουγκρητό. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες φύγαμε όλοι. Οι τσανταρμάδες είπαν, ένας ένας που φεύγει, να ρίχνει τα κλειδιά του στου παπά την πόρτα, για να τους τα παραδώσει ο παπάς. Όποιος έφερνε κι έριχνε τα κλειδιά του, ένα μαντήλι δάκρυα έχυνε.

Τα ζώα [εννοεί για την έξοδο] μας τα έφερναν Τούρκοι από τα Ποτάμια. Στις 2 Φεβρουαρίου [τώρα αφηγείται η νύφη της, Δήμητρα Ιωσηφίδου] του ’24 έξι άλογα στάθηκαν στην πόρτα μας. Εφτά οικογένειες θα φεύγαμε ‘κείνη την ημέρα. Μόνο για τη δική μας ήσαν τα έξι άλογα.

Ήταν χειμώνας καιρός. Τα δικά μας βουνά είχαν κλείσει από τα χιόνια και δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Πήγαμε από της Ζύγανας το βουνό. Λίγο πριν χάσω από τα μάτια μου την Κρώμνη, γύρισα:

Εγώ την Κρώμ’ ερώτησα ντο είν’ ατά τα χάλια σ’
που είν’ τα κρύα τα νερά σ’, πού είν’ τα παλικάρια σ’.
Ατέ εκλώστεν ειπέν με εξ όλης ας καρδίας
οι μ’σοί επήαν σ’ ασκερλούχ’ κι άλλ’ σα εξορίας.

Από κει κι ύστερα πηγαίναμε βουβοί. Κλαίγαμε χωρίς να μιλάμε, και προχωρούσαμε αυτή την πένθιμη πορεία, εφτά μέρες και εφτά νύχτες ώσπου να φτάσουμε στην Τραπεζούντα.

Στην Τραπεζούντα –είχε αδειάσει από Έλληνες– νοικιάσαμε φράγκικο σπίτι και καθίσαμε δύο μήνες. Μετά τους δύο μήνες ήρθε βαπόρι και σε οκτώ μέρες μας έβγαλε στα Καραμπουρνά. Σαράντα μέρες μάς κάνανε καραντίνα. Βγήκαμε από την καραντίνα και μας φέρανε στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης, στο Χαρμάνκοϊ. Καθίσαμε σε αντίσκηνα.

Μετά μας είπαν, ο καθένας να πάει να εγκατασταθεί σ’ όποιο χωριό θέλει της Μακεδονίας. Εμείς πήγαμε στο χωριό Σέρβενι του Καράτσοβα ή Αρδαίας. Εκεί ψυχώσαμε*. Εφτά οικογένειες πήγαμε, κάθε μια έχασε και από ένα. Εμάς πέθανε η πεθερά μου.

Ήμουνα άρρωστη εγώ και μέσα στη θέρμη μου βλέπω κι έρχεται μια ξερακιανή γυναίκα. Φοβήθηκα, μα να μην την θυμώσω, της λέω: -«Κάτσε». -«Όχι, θα πάω πρώτα στην τάδε, τάδε και μετά θα ‘ρθω σε σας». Ανεβαίνει η πεθερά μου, της το λέω. -«Δεν είναι τίποτα» μου λέει.

Την άλλη μέρα πεθαίνει μια γυναίκα από το πρώτο σπίτι, την παράλλη πεθαίνει από το άλλο σπίτι, όπως μου τα είπε η ξερακιανή γυναίκα. Αρχίσαμε να φοβούμαστε, ωστόσο όμως εγώ είχα γίνει καλά. Δεν πέρασαν πολλές μέρες κι αρρώστησε η πεθερά μου. Σε κείνην πια ήρθε η ξερακιανή γυναίκα και την πήρε. Πέθανε.

Από κει κι ύστερα, άλλο δεν μπορούσαμε να κάτσομε. Σηκωθήκαμε και ήρθαμε. Ούτε τα σαράντα δεν της κάμαμε. Πήγαμε στο Χασάνι. Καθίσαμε σε αντίσκηνα κάτω από τα πεύκα. Μετά καθίσαμε στα σπίτια του συνοικισμού. Το ’42 μας κατέβασαν στην Καλλιθέα…


* Μας έπιασε θέρμη, πυρετός, από το ψύχος
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Θ’, Μαρτυρίες από τον ανατολικό παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

6/03/2026 - 10:17μμ
Φωτογραφία από τη Βαρενού Χαλδίας (φωτ.: «Ποντιακή Εστία»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αναστασίας Μαραντίδου: Εθάρρναμ’ ότι θα πάμ’ σον παράδεισον

25/02/2026 - 8:59μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, 71 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

24/02/2026 - 3:04μμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
Τα χάνια στο Χαμψίκιοϊ, σε φωτογραφία που τράβηξαν οι Ρώσοι στρατιώτες το 1916 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. Θ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ι. Παναγιωτίδη και Π. Κοκκινασίδη: Δίνανε εισιτήρια για τη Ρουμανία, δεν έπρεπε να φαίνεται στο εισιτήριο πως πάνε για την Ελλάδα

17/02/2026 - 9:26μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με άποψη της Σινώπης
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακίτσας Κοτζακίδη: Πέντε-έξι μέρες μονάχα καρύδια τρώγαμε

7/02/2026 - 1:37μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα δείχνει την προέλαση του ελληνικού στρατού στο Εσκισεχίρ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Βασιλικής Μπονάνου: Ήμασταν μέσα στα χιόνια. Τριών χρονών χιόνια είχε το βουνό αυτό

4/02/2026 - 9:27μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από έκρηξη στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντουμπάι (φωτ.: Χ/Casper)

Αναχαιτίσεις ιρανικών drones στο Ντουμπάι παρά τη δήλωση του ιρανού προέδρου ότι σταματούν οι επιθέσεις σε γειτονικές χώρες

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής: «Ασημένιος» ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Μπακού

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: angelotsarouchas instagram)

Ο Άντζελο Τσαρούχας υπόσχεται με την παράστασή του «Diaspora» πολύ γέλιο στους ομογενείς της Αυστραλίας

1 ώρα πριν
Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

2 ώρες πριν
(Πηγή: e-gerakis.gr)

Θραύση κάνει η λαμπάδα ChatGPT – Στο εξωτερικό ζητούν ποντιακή λύρα, κλαρίνο και σουβλάκι

2 ώρες πριν
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign