Την πορεία της θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά συζήτησαν στην Κωνσταντινούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, με τον Τούρκο ομόλογό του πρέσβη Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι και συμφωνήσαν να αναζητήσουν νέους τρόπους, ώστε να διατηρηθεί η θετική πορεία και το επόμενο διάστημα.
Οι δύο υφυπουργοί συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας και στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, επισήμανε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζει ανοδική τάση, φθάνοντας τα 4,75 δισ. ευρώ το 2024. «Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο των 10 δισ. ευρώ για τον όγκο του εμπορίου που έθεσαν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους υψηλού επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα» τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου «Greece – Turkiye Hackathon 2024-25», τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο «αποτελεί ισχυρό σύμβολο των πολλά υποσχόμενων δυνατοτήτων για τη μελλοντική μας συνεργασία».
Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε τη σημασία των έργων στον εξελισσόμενο ενεργειακό τομέα, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, με στόχο την εξαγωγή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Επίσης ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιτυχής ανάπτυξη βιώσιμων έργων εξαρτάται από τη δημιουργία συνεργειών και την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, για να ευδοκιμήσουν πραγματικά οι συνεργασίες, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, το οποίο θα υποστηρίζεται από καλή θέληση και ανθεκτικότητα».
Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του προς τους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, τόνισε ότι «σκοπός του υπουργείου Εξωτερικών είναι να φέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις έξω, ώστε να τους ανοίξει νέους δρόμους εξωστρέφειας και ανάπτυξης».
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας, τόνισε πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας.
Στην ομιλία της ανέφερε ότι η Τουρκία έχει «ισχυρή βιομηχανική βάση, στρατηγική γεωγραφική θέση, μια τεράστια εσωτερική αγορά και ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας», ενώ από την άλλη «η Ελλάδα έχει σημειώσει δυναμική ανάκαμψη, τοποθετείται ως κόμβος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και καινοτομία». Όπως είπε, «οι οικονομίες μας είναι περισσότερο συμπληρωματικές παρά ανταγωνιστικές, και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να αναδείξουμε».
Επαφές Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών
Το Επιχειρηματικό Φόρουμ εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία. Την διοργάνωσή του έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Enterprise Greece, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, ενώ στην αποστολή συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο του φόρουμ, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας, των μεταφορών, των κατασκευών, των πληροφοριακών συστημάτων, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και της διατροφής, είχαν B2B επαφές και συζητήσεις για συνέργειες και επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες, 8 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους ελληνικών και ομογενειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.