pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγαλειώδης παρέλαση στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης – Πούτιν: Παραμένουμε φράγμα στο ναζισμό

Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας που σηματοδότησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου

9/05/2025 - 3:04μμ
Μεγαλειώδης η παρέλαση στη Μόσχα για τα 80 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας (φωτ.: EPA / Ivan Sekretarev / Mikhail Korytov / Ria Novosti)

Μεγαλειώδης η παρέλαση στη Μόσχα για τα 80 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας (φωτ.: EPA / Ivan Sekretarev / Mikhail Korytov / Ria Novosti)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί οι φετινοί εορτασμοί να είναι οι «μεγαλύτεροι» που έγιναν ποτέ. Σχολιαστές αναφέρουν ότι φέτος η Ρωσία φαίνεται να επιδεικνύει σημαντικά μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ομιλία του ενώπιον των ρωσικών στρατευμάτων και των ξένων ηγετών που βρέθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραλλήλισε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον σοβιετικό αγώνα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας – τόσο ο ίδιος όσο και Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις Αρχές του Κιέβου για νεοναζιστικές απόψεις. «Η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει ένα άθραυστο φράγμα στο ναζισμό, τη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας. Ολόκληρη η χώρα –η κοινωνία μας, ο λαός μας– στηρίζει τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Είμαστε περήφανοι για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, για τη δύναμη του πνεύματος που πάντα μας οδηγούσε στη νίκη», ανέφερε επίσης.

Εξήρε δε τη συνεργασία της Σοβιετικής Ένωσης με τις χώρες που συμμετείχαν στο συνασπισμό δυνάμεων για την πλήρη ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και της μιλιταριστικής Ιαπωνίας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, και επανέλαβε πως «η νίκη αυτή αποτελεί μια νίκη όλης της ανθρωπότητας».

Μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου, η οποία διεξήχθη κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας λόγω της ουκρανικής απειλής για επίθεση με drones.

Για τους εορτασμούς ο Πούτιν κήρυξε τριήμερη εκεχειρία, αλλά η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι την παραβίασε εκατοντάδες φορές. Απορρίπτοντας την εκεχειρία, το Κίεβο έκανε λόγο για απάτη και χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Ρωσία «παρέλαση κυνισμού» προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ηγετών.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Στη Μόσχα βρέθηκαν ηγέτες 29 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοι του Πούτιν από την Κίνα Σι Τζινπίνγκ (ο οποίος κάθισε δίπλα του), και από τη Βραζιλία Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι ηγέτες χωρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Παρά την πολιτική της απομόνωσης που προωθείται από τους Δυτικούς, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο –αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκονται στη Μόσχα, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.

(Φωτ.: EPA / Grigory Sysoev / Ria Novosti)

(Φωτ.: EPA / Grigory Sysoev / Ria Novosti)

(Φωτ.: EPA / Grigory Sysoev / Ria Novosti)

(Φωτ.: EPA / Sergey Bobylev / Ria Novosti)

Ενώπιων τους παρέλασαν περίπου 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.

Παράλληλα εμφανίστηκαν και ρωσικής κατασκευής drones τοποθετημένα σε φορτηγά, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ των drones που παρουσιάστηκαν ήταν τα Lancet, Geran-2, Orlan-10 και Orlan- 30. Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

(Φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / POOL)

(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

(Φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / POOL)

(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Χωρίς τους Βορειοκορεάτες η παρέλαση

Αν και στρατιωτικά τμήματα από χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Λάος, η Μογγολία, η Μιανμάρ, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν έλαβαν άδεια συμμετοχής στην πομπή, οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας δεν συμμετείχαν.

Οι αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την απόφαση της Ρωσίας ως μια προσπάθεια να αποφύγει να φέρει σε δύσκολη θέση τους ξένους επισκέπτες, δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα παραμένει υπό τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ThG / Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε πλοίο, στα ανοιχτά των ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

12/11/2025 - 7:44μμ
(Φωτ.: instagram deuxmoi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρομέν Γαβράς: Φορώντας μπλουζάκι με χάρτη του Αγίου Όρους στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του με την Έμιλι Ραταϊκόφσκι

12/11/2025 - 4:56μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη στη Γεωργία

12/11/2025 - 3:59μμ
Από αριστερά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σφίγγει το χέρι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια παλιότερης κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Με επιστολή του στον Ισραηλινό πρόεδρο, ζητάει να δοθεί χάρη στον Νετανιάχου

12/11/2025 - 2:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικά ανοίγματα, διστακτικότητα από τη Δύση

12/11/2025 - 12:50μμ
Σωστικά συνεργεία ερευνούν το σημείο όπου συνετρίβη το τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργία: Κανένας επιζών από τη συντριβή του τουρκικού C-130 – Το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα πριν από τη συντριβή

12/11/2025 - 10:54πμ
Αγρότης στα Σκόπια τοποθετεί σακιά με ρύζι στην αποθήκη του (φωτ. αρχείου: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Πέντε συλλήψεις για σκάνδαλο αλά… ΟΠΕΚΕΠΕ

12/11/2025 - 10:19πμ
Ουκρανός περπατά με τον φακό του κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια πολύωρης διακοπής ρεύματος στο Κίεβο. Η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη με το σκάνδαλο διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα, δεδομένων των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση λόγω του πολέμου με τη Ρωσία (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επτά κατηγορούμενοι για διαφθορά ύψους 100 εκατ. δολαρίων – Εμπλέκονται ανώτατοι αξιωματούχοι στην ενέργεια

12/11/2025 - 9:09πμ
Φωτιά στα συντρίμμια του αεροσκάφους αφού έχει συντριβεί (φωτ.: Χ/Yusuf Alak)
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργία: Νεκροί οι 20 επιβαίνοντες στο τουρκικό C-130 – Άγνωστα τα αίτια της πτώσης

11/11/2025 - 8:50μμ
Το τουρκικό αεροσκάφος την ώρα της πτώσης (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό στρατιωτικό C-130 με 20 επιβαίνοντες συνετρίβη στη Γεωργία

11/11/2025 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιχείρηση για την εκκένωση κλειστής δομής (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Σέρρες: Εξέγερση στη δομή μεταναστών στο Κλειδί – 29 προσαγωγές, δύο τραυματίες αστυνομικοί

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)

Νέο καταστατικό στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νόμου Αττικής

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ThG / Pixabay)

Τουρκία: Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε πλοίο, στα ανοιχτά των ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: Σαρωτικό και στη Γεωργία το Περιστέρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)

«Ποντοξενιτέας» Νέας Νότιας Ουαλίας: Γιορτάζει 45 χρόνια από την ίδρυση της Ποντιακής Λέσχης στο Earlwood

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κορωπί: Σε κρίσιμη κατάσταση 22χρονος που προσπάθησε να καταπιεί ολόκληρο μπέργκερ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign