pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Χρύσανθος (Θεοδωρίδης) που γνωρίσαμε – Ο καπετάνιος, ο θεός, ο θείος

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του, μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κομοτηνή για το «αηδόνι από τον Πόντο»

29/04/2025 - 3:00μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-αφιέρωμα στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη (φωτ.: paratiritis-news.gr)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-αφιέρωμα στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη (φωτ.: paratiritis-news.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα αηδόνι από τον Πόντο που το έλεγαν Χρύσανθο. Αυτός είναι ο τίτλος τιμής για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, τον θρύλο της ποντιακής μουσικής έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου του 2005. Πέρασαν ήδη 20 χρόνια, όμως οι άνθρωποι που τον γνώρισαν διατηρούν τη μνήμη του· και ήταν όλοι εκεί, στην εκδήλωση-αφιέρωμα που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στην Κομοτηνή ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος».

Οι Γιώργος Δημαρίδης, Παύλος Ταϊγανίδης, Μιχάλης Καλιοντζίδης, Θεόδωρος Βεροιώτης, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, Ηλίας Πετρόπουλος και Δημήτρης Πιπερίδης ξετύλιξαν τις μουσικές τους μνήμες και όχι μόνο, και παρουσίασαν το έργο του Χρύσανθου τονίζοντας την αφοσίωσή του στην ποντιακή παράδοση.

«Θέλουμε να βάλουμε μια σφραγίδα στο κομμάτι του πολιτισμού και ιδιαιτέρως του ποντιακού» ανέφερε καλωσορίζοντας το κοινό η πρόεδρος του Συλλόγου Βούλα Ελευθεριάδου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Παγκοζίδης, ο οποίος εξήγησε ότι για τον Χρύσανθο θα μιλήσουν καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα.

Όπως τόνισε, η εκδήλωση δεν στήθηκε για να είναι χορευτική, αλλά ενημερωτική, για να μάθουν οι νεότεροι Πόντιοι, οι οποίοι κατά τον Γιάννη Παγκοζίδη «μάλλον έχουν χάσει κάπως την πυξίδα του τι σημαίνει παράδοση, εξέλιξη κτλ.». Μέσα από την κουβέντα μας, είπε, θέλουμε όλοι όσοι δεν γνώρισαν καθόλου τον Χρύσανθο να πάρουν μια εικόνα για τον ίδιο αλλά και για την παράδοση, τα μουχαπέτια και όλη την τέχνη που εκείνος αντιπροσώπευε.

«Τον φώναζα καπετάνιο» εκμυστηρεύτηκε ο λυράρης και τραγουδιστής Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο οποίος γνώρισε τον Χρύσανθο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. «Όταν με ρώτησε “Πώς σου ήρθε αυτή η λέξη, μικρέ”, του απάντησα ότι ο Πόντος είναι ένα τεράστιο καράβι και εκείνος ο καπετάνιος» είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εικόνα που κρατά μέσα του μέχρι σήμερα.

«Ο Χρύσανθος είναι ο Θεός μου μέχρι και σήμερα» δήλωσε ο Γιώργος Δημαρίδης, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του κατευθείαν στα… βαθιά, μαζί με τα πρώτα ονόματα που τότε μεσουρανούσαν. «Ήμασταν όμως και τυχεροί, γιατί είχαμε βιώματα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Γνωρίζαμε αυτά που τραγουδούσαμε τι έλεγαν, μπορούσαμε να τα ερμηνεύσουμε», πρόσθεσε.

Εξέφρασε όμως τη θλίψη του για αυτούς που ακολούθησαν, που δεν γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά παπαγαλίζουν, κάτι που «επηρεάζει την ερμηνεία». Όπως υποστήριξε, «τους ενδιαφέρει περισσότερο να περάσουν τη βραδιά».

Τον «θείο Χρύσανθο» όπως τον έζησε όταν ήταν νεότερος περιέγραψε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Ηλίας Πετρόπουλος. «Μεγαλώσαμε με την αναπνοή του. Μεγάλωσα και ανδρώθηκα καλλιτεχνικά –όσο έπαιζα επαγγελματικά λύρα μιας και πλέον δεν έχω χρόνο–, με τη φωνή του, τον πόνο του» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Έχω τις ωραιότατες, γλυκύτατες αναμνήσεις. Δεν με άφησε να πάρουν τα μυαλά μου αέρα όταν ήμουν 18 ετών. Φαντάζεστε έναν πιτσιρίκο από την Αλεξανδρούπολη που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο να συνοδεύει τον Χρύσανθο; Πολύ μεγάλη υπόθεση».

• Με πληροφορίες από το paratiritis-news.gr / Κώστας Μαρκενδούδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

14/08/2026 - 11:33μμ
Η Βούλα Πατουλίδου καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. 19 Μαΐου 2020 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βούλα Πατουλίδου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: «Μου φάνηκε πως άκουσα τη φωνή του παππού μου»

14/08/2026 - 9:34μμ
H Άννα Σαρηγιαννίδου ομιλήτρια στην εκδήλωση «Συναπάντημα Ιστορικής Μνήμης με λύρα και κεμεντζέ», Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Γιώργος Σκεντερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρέθυμνο: Από τα παρχάρια στον Ψηλορείτη – Όταν Πόντος και Κρήτη έσμιξαν στον Πρινέ

14/08/2026 - 8:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»/Facebook)

Ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός» στήνει μεγάλο γλέντι με τα «Μπρατίμια»

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Χαλκιδική: Έως τις 12 Οκτωβρίου οι αιτήσεις κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη φωτιά στη Σίβηρη

39 λεπτά πριν
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 20 περιοχές σήμερα – Στο «κόκκινο» Αττική, Εύβοια και νησιά

1 ώρα πριν
Ο Αλέξανδρος Γεννηματάς με τον Julien Grivel (φωτ.: facebook / Consulate General of Greece in Geneva)

Γενεύη: Ένας σύγχρονος φιλέλληνας, ο Julien Grivel, τιμήθηκε με την ελληνική ιθαγένεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις – Δύο γυναίκες στο Θριάσιο, στο μικροσκόπιο τα αίτια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV