pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Χρύσανθος (Θεοδωρίδης) που γνωρίσαμε – Ο καπετάνιος, ο θεός, ο θείος

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του, μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κομοτηνή για το «αηδόνι από τον Πόντο»

29/04/2025 - 3:00μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-αφιέρωμα στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη (φωτ.: paratiritis-news.gr)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-αφιέρωμα στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη (φωτ.: paratiritis-news.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα αηδόνι από τον Πόντο που το έλεγαν Χρύσανθο. Αυτός είναι ο τίτλος τιμής για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, τον θρύλο της ποντιακής μουσικής έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου του 2005. Πέρασαν ήδη 20 χρόνια, όμως οι άνθρωποι που τον γνώρισαν διατηρούν τη μνήμη του· και ήταν όλοι εκεί, στην εκδήλωση-αφιέρωμα που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στην Κομοτηνή ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος».

Οι Γιώργος Δημαρίδης, Παύλος Ταϊγανίδης, Μιχάλης Καλιοντζίδης, Θεόδωρος Βεροιώτης, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, Ηλίας Πετρόπουλος και Δημήτρης Πιπερίδης ξετύλιξαν τις μουσικές τους μνήμες και όχι μόνο, και παρουσίασαν το έργο του Χρύσανθου τονίζοντας την αφοσίωσή του στην ποντιακή παράδοση.

«Θέλουμε να βάλουμε μια σφραγίδα στο κομμάτι του πολιτισμού και ιδιαιτέρως του ποντιακού» ανέφερε καλωσορίζοντας το κοινό η πρόεδρος του Συλλόγου Βούλα Ελευθεριάδου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Παγκοζίδης, ο οποίος εξήγησε ότι για τον Χρύσανθο θα μιλήσουν καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα.

Όπως τόνισε, η εκδήλωση δεν στήθηκε για να είναι χορευτική, αλλά ενημερωτική, για να μάθουν οι νεότεροι Πόντιοι, οι οποίοι κατά τον Γιάννη Παγκοζίδη «μάλλον έχουν χάσει κάπως την πυξίδα του τι σημαίνει παράδοση, εξέλιξη κτλ.». Μέσα από την κουβέντα μας, είπε, θέλουμε όλοι όσοι δεν γνώρισαν καθόλου τον Χρύσανθο να πάρουν μια εικόνα για τον ίδιο αλλά και για την παράδοση, τα μουχαπέτια και όλη την τέχνη που εκείνος αντιπροσώπευε.

«Τον φώναζα καπετάνιο» εκμυστηρεύτηκε ο λυράρης και τραγουδιστής Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο οποίος γνώρισε τον Χρύσανθο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. «Όταν με ρώτησε “Πώς σου ήρθε αυτή η λέξη, μικρέ”, του απάντησα ότι ο Πόντος είναι ένα τεράστιο καράβι και εκείνος ο καπετάνιος» είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εικόνα που κρατά μέσα του μέχρι σήμερα.

«Ο Χρύσανθος είναι ο Θεός μου μέχρι και σήμερα» δήλωσε ο Γιώργος Δημαρίδης, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του κατευθείαν στα… βαθιά, μαζί με τα πρώτα ονόματα που τότε μεσουρανούσαν. «Ήμασταν όμως και τυχεροί, γιατί είχαμε βιώματα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Γνωρίζαμε αυτά που τραγουδούσαμε τι έλεγαν, μπορούσαμε να τα ερμηνεύσουμε», πρόσθεσε.

Εξέφρασε όμως τη θλίψη του για αυτούς που ακολούθησαν, που δεν γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά παπαγαλίζουν, κάτι που «επηρεάζει την ερμηνεία». Όπως υποστήριξε, «τους ενδιαφέρει περισσότερο να περάσουν τη βραδιά».

Τον «θείο Χρύσανθο» όπως τον έζησε όταν ήταν νεότερος περιέγραψε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Ηλίας Πετρόπουλος. «Μεγαλώσαμε με την αναπνοή του. Μεγάλωσα και ανδρώθηκα καλλιτεχνικά –όσο έπαιζα επαγγελματικά λύρα μιας και πλέον δεν έχω χρόνο–, με τη φωνή του, τον πόνο του» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Έχω τις ωραιότατες, γλυκύτατες αναμνήσεις. Δεν με άφησε να πάρουν τα μυαλά μου αέρα όταν ήμουν 18 ετών. Φαντάζεστε έναν πιτσιρίκο από την Αλεξανδρούπολη που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο να συνοδεύει τον Χρύσανθο; Πολύ μεγάλη υπόθεση».

• Με πληροφορίες από το paratiritis-news.gr / Κώστας Μαρκενδούδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή κουζίνα των νηστειών και οι μυρωδιές του Πόντου

10/08/2026 - 5:36μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

10/08/2026 - 11:45πμ
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

4 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

5 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign