pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντόναλντ Τραμπ: Τα «γυρνάει» για τον πρόεδρο της Fed και τους επιπλέον δασμούς για την Κίνα

Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αποπέμψει τον Ζερόμ Πάουελ και παραδέχθηκε ότι οι δασμοί που επέβαλε στο Πεκίνο είναι «πολύ υψηλοί»

23/04/2025 - 10:59πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατά τους πασχαλινούς εορτασμούς (φωτ.: . EPA/Samuel Corum/Pool)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατά τους πασχαλινούς εορτασμούς (φωτ.: . EPA/Samuel Corum/Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε διπλή αναδίπλωση προχώρησε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς αφενός δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον επικεφαλής της Fed και αφετέρου προανήγγειλε «σημαντική» μείωση των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα, προκαλώντας ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές.

Η ελπίδα μιας πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, μετά τη δήλωση του Τραμπ για τους δασμούς, οδήγησε σε άνοδο τα χρηματιστήρια της Ασίας σήμερα, από το Τόκιο ως το Χονγκ Κονγκ, και επέτρεψε στο δολάριο να ανακάμψει.

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «δεν προτίθεται» να αποπέμψει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ζερόμ Πάουελ, παρά τη σφοδρή κριτική που του έχει ασκήσει.

Στο περιθώριο τελετής στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ παραδέχθηκε ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι επιπλέον δασμοί ύψους 145% που επέβαλε ο ίδιος στο Πεκίνο «είναι πολύ υψηλοί», προσθέτοντας ότι «θα μειωθούν σημαντικά».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν κοντά σε αυτό τον αριθμό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και εξήγησε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στο μηδέν».

«Θα είμαστε πολύ ευγενικοί, θα είναι πολύ ευγενικοί και θα δούμε τι θα γίνει», επεσήμανε ο Τραμπ αναφερόμενος στην Κίνα. «Στην τελική, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία διότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούν πλέον να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

«Εμείς ορίζουμε τους όρους της συμφωνίας και θα είναι μια δίκαιη συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα», εκτίμησε.

Ο Τραμπ επέβαλε στις αρχές Απριλίου επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, μείωσε στο 10% τους επιπλέον δασμούς για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα.

Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος στο Πεκίνο ανέρχονται στο 145%, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

Αν και το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εκτίμησε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Μπέσεντ θεωρεί ότι οι επιπλέον δασμοί λειτουργούν σαν εμπορικό εμπάργκο και εμποδίζουν τις ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Κάρολαϊν Λέβιτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο προχωρούν «πολύ καλά».

Την ίδια ώρα η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία και την ΕΕ να υπερασπιστούν το παγκόσμιο εμπόριο έναντι της αμερικανικής επίθεσης.

«Στο τρέχον πλαίσιο γενικευμένου μονομερούς εκφοβισμού η Κίνα και η Βρετανία έχουν ευθύνη να προστατεύσουν την πολυμερή εμπορική τάξη», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε άλλη συνομιλία που είχε με την Αυστριακή ομόλογό του Μπεάτε Μάινλ- Ράιζινγκερ ο Ουάνγκ Γι επεσήμανε ότι «η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν διεθνείς ευθύνες, να υπερασπιστούν με μια κοινή συμφωνία το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία».

Τι σχολίασε ο Κινέζος πρόεδρος

Οι τελωνειακοί δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών, βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική τάξη, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

17/06/2026 - 10:52μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 9:40μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

17/06/2026 - 6:54μμ
Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια έσπασαν τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ – Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πετρελαίου;

17/06/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: «Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες»

17/06/2026 - 11:45πμ
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Τίβατ του Μαυροβουνίου, στις 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA/BORIS PEJOVIC)
ΚΟΣΜΟΣ

«Όλα ψέματα»: Ο Έντι Ράμα απαντά στις αντιδράσεις για την επένδυση του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία

17/06/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το προσχέδιο 14 σημείων του μνημονίου κατανόησης

17/06/2026 - 8:36πμ
(Πηγή: instagram)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πέθανε ξαφνικά στα 35 η ηθοποιός Ετζέ Ιρτέμ – Μία μέρα μετά τα γενέθλιά της

16/06/2026 - 9:23μμ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στη Σύνοδο της G7 (φωτ.: ΕΡΑ / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Κοινή βούληση για ενίσχυση της πίεσης επί της Μόσχας – Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία

16/06/2026 - 6:31μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ipsos: Το 38% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν άλλα 250 χρόνια!

16/06/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: screwyouth/Instagram)

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

3 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

4 ώρες πριν
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με… γκέλα για την Πορτογαλία

5 ώρες πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

5 ώρες πριν
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign