pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής ζωντανεύει και φέτος στις Αχαρνές – Η ιστορία του

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από αύριο, Τετάρτη έως το Σάββατο 26 Απριλίου

22/04/2025 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη εμφάνιση της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Στιγμιότυπο από παλιότερη εμφάνιση της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων οργανώνει και φέτος ο δήμος Αχαρνών για το ιστορικό πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, από αύριο, Τετάρτη έως το Σάββατο 26 Απριλίου.

Τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός συνδυάζεται με συναυλίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες στην κεντρική πλατεία. Αρχικά οι λαογραφικοί και εθνοτοπικοί σύλλογοι της περιοχής παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τιμώντας την παράδοση συνοδεία ζωντανής μουσικής και στο δεύτερο μέρος κάθε βραδιάς, μια συναυλία γίνεται το επίκεντρο της γιορτής.

Αναλυτικά, αύριο, Τετάρτη, την αυλαία θα ανοίξει το Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών «Μιχάλης Μενιδιάτης», που τιμώντας την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την γέννηση των σπουδαίων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη και Γιώργου Ζαμπέτα, μας ταξιδεύει με τα σπουδαία τραγούδια που μας άφησαν ως παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό πρόγραμμα από τον Αλέκο Ζαζόπουλο.

Την Πέμπτη τη σκυτάλη θα πάρει η Ρία Ελληνίδου, η νεαρή τραγουδίστρια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με παραδοσιακές επιρροές και με καταγωγή της γιαγιάς της από τον Πόντο.

Το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής, η κεντρική πλατεία θα φιλοξενήσει την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» καθώς και την Ιουλία Καλλιμάνη.

Τέλος το βράδυ του Σαββάτου για μια ακόμη χρονιά στήνεται ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία Δημαρχείου. Φέτος κοντά μας θα είναι ο Κώστας Σαφέτης, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ξένια Βέρρα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, αμέσως μετά τη λιτανεία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου θα πραγματοποιηθεί «Ο Χορός των Γριζοφόρων» από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αχαρνών.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των εκθέσεων «Αχαρνές: Μία πόλη γένους θηλυκού» στη Δημοτική Πινακοθήκη, «Αχαρνές: Αγγίζοντας Τον Χρόνο» από τον Αναστάσιο Σωτηρίου και «….μνήμες», οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο πολιτιστικό κέντρο «Πέτρινο».

Η ιστορία του πανηγυριού

Το πανηγύρι γιορταζόταν μέχρι το 1898 στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον Κατζανά, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι πρόκριτοι των Αχαρνών αποφάσισαν να μεταφέρουν το πανηγύρι από τον εξοχικό Κατζανά στην κεντρική πλατεία και τον υπό κατασκευή τότε ιερό ναό του αγίου Βλασίου. Το 1900 που εγκαινιάστηκε ο ναός του Αγίου Βλασίου, το πανηγύρι έγινε υπέρλαμπρο και έκτοτε καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αττικής.

Ο εορτασμός ανέκαθεν περιελάμβανε τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας, χορό φουστανελάδων και γριζοφόρων, στρατιωτικές μπάντες και λαϊκές ορχήστρες, καύση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και γλέντι με ψητά αρνιά και τοπική ρετσίνα. Η πλατεία και οι πέριξ δρόμοι ήταν διακοσμημένοι με μύρτα και δάφνες και οι επισκέπτες κατέφθαναν στο Μενίδι κατά χιλιάδες με έκτακτα τρένα, σούστες, κάρα, άμαξες, άλογα, ακόμη και με τα πόδια.

Μάλιστα, το 1904, ο σιδηρόδρομος έκοψε 4.000 εισιτήρια, προστέθηκαν επιπλέον βαγόνια και κάθε συρμός είχε δύο μηχανές για να τον τραβάει λόγω αυξημένου βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο εκτός από το 1913 λόγω του πολέμου και τα έτη 1941-1944 λόγω της γερμανικής κατοχής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

18/07/2026 - 12:15πμ
Φαγητά που προσφέρθηκαν 2ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Γεύσεων, το 2025 (φωτ.: Facebook / RafinataNews.gr)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Τρίγλια «στρώνει τραπέζι» στη Ραφήνα – Έρχεται το 3ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Γεύσεων

16/07/2026 - 9:39μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Κοιλάδας Κοζάνης «Ακρίτας του Πόντου»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κοιλάδα Κοζάνης: Ποντιακοί ήχοι και παραδοσιακό γλέντι από τον «Ακρίτα του Πόντου»

16/07/2026 - 2:14μμ
Το Δημοτικό Σχολείο Φύσκας στο Κιλκίς (πηγή: facebook.com/ Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Φυσκιωτών)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλο ποντιακό γλέντι στη Φύσκα Κιλκίς για τον Προφήτη Ηλία

15/07/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντινής Γρεβενών/Facebook)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ποντινή Γρεβενών ετοιμάζεται για το καθιερωμένο καλοκαιρινό της πανηγύρι

15/07/2026 - 5:06μμ
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός-Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Καρυοχώρι γιορτάζει την παράδοση – Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με ποντιακή μουσική και χορό

15/07/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: Proininews.gr/Facebook)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Χορτοκόπι Καβάλας ετοιμάζεται για το μεγάλο ποντιακό γλέντι του καλοκαιριού

15/07/2026 - 10:42πμ
(Φωτ.: pixabay.com/ users/kreidt-fotografie-14547039/)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ξυλοναυπηγική παράδοση στο Αιγαίο και το Πλωμάρι: Ιστορικό αφιέρωμα στη Λέσβο

14/07/2026 - 5:53μμ
(Πηγή: xalkidikipolitiki.com)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαλκιδική: Η Νέα Τένεδος τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

14/07/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παφραίων «Ηλίας Πάνου»/Facebook)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παφραίων «Ηλίας Πάνου» ετοιμάζει το καθιερωμένο καλοκαιρινό του αντάμωμα

13/07/2026 - 3:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

3 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/CENTCOM)

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

3 ώρες πριν
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

4 ώρες πριν
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στα ημιτελικά του Athens Open η Σάκκαρη

4 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign