pontosnews.gr
Τρίτη, 22/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής ζωντανεύει και φέτος στις Αχαρνές – Η ιστορία του

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από αύριο, Τετάρτη έως το Σάββατο 26 Απριλίου

22/04/2025 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη εμφάνιση της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Στιγμιότυπο από παλιότερη εμφάνιση της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων οργανώνει και φέτος ο δήμος Αχαρνών για το ιστορικό πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, από αύριο, Τετάρτη έως το Σάββατο 26 Απριλίου.

Τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός συνδυάζεται με συναυλίες που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες στην κεντρική πλατεία. Αρχικά οι λαογραφικοί και εθνοτοπικοί σύλλογοι της περιοχής παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τιμώντας την παράδοση συνοδεία ζωντανής μουσικής και στο δεύτερο μέρος κάθε βραδιάς, μια συναυλία γίνεται το επίκεντρο της γιορτής.

Αναλυτικά, αύριο, Τετάρτη, την αυλαία θα ανοίξει το Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών «Μιχάλης Μενιδιάτης», που τιμώντας την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την γέννηση των σπουδαίων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη και Γιώργου Ζαμπέτα, μας ταξιδεύει με τα σπουδαία τραγούδια που μας άφησαν ως παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό πρόγραμμα από τον Αλέκο Ζαζόπουλο.

Την Πέμπτη τη σκυτάλη θα πάρει η Ρία Ελληνίδου, η νεαρή τραγουδίστρια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με παραδοσιακές επιρροές και με καταγωγή της γιαγιάς της από τον Πόντο.

Το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής, η κεντρική πλατεία θα φιλοξενήσει την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» καθώς και την Ιουλία Καλλιμάνη.

Τέλος το βράδυ του Σαββάτου για μια ακόμη χρονιά στήνεται ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία Δημαρχείου. Φέτος κοντά μας θα είναι ο Κώστας Σαφέτης, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ξένια Βέρρα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, αμέσως μετά τη λιτανεία στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου θα πραγματοποιηθεί «Ο Χορός των Γριζοφόρων» από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αχαρνών.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των εκθέσεων «Αχαρνές: Μία πόλη γένους θηλυκού» στη Δημοτική Πινακοθήκη, «Αχαρνές: Αγγίζοντας Τον Χρόνο» από τον Αναστάσιο Σωτηρίου και «….μνήμες», οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο πολιτιστικό κέντρο «Πέτρινο».

Η ιστορία του πανηγυριού

Το πανηγύρι γιορταζόταν μέχρι το 1898 στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον Κατζανά, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι πρόκριτοι των Αχαρνών αποφάσισαν να μεταφέρουν το πανηγύρι από τον εξοχικό Κατζανά στην κεντρική πλατεία και τον υπό κατασκευή τότε ιερό ναό του αγίου Βλασίου. Το 1900 που εγκαινιάστηκε ο ναός του Αγίου Βλασίου, το πανηγύρι έγινε υπέρλαμπρο και έκτοτε καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αττικής.

Ο εορτασμός ανέκαθεν περιελάμβανε τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας, χορό φουστανελάδων και γριζοφόρων, στρατιωτικές μπάντες και λαϊκές ορχήστρες, καύση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και γλέντι με ψητά αρνιά και τοπική ρετσίνα. Η πλατεία και οι πέριξ δρόμοι ήταν διακοσμημένοι με μύρτα και δάφνες και οι επισκέπτες κατέφθαναν στο Μενίδι κατά χιλιάδες με έκτακτα τρένα, σούστες, κάρα, άμαξες, άλογα, ακόμη και με τα πόδια.

Μάλιστα, το 1904, ο σιδηρόδρομος έκοψε 4.000 εισιτήρια, προστέθηκαν επιπλέον βαγόνια και κάθε συρμός είχε δύο μηχανές για να τον τραβάει λόγω αυξημένου βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο εκτός από το 1913 λόγω του πολέμου και τα έτη 1941-1944 λόγω της γερμανικής κατοχής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στο κέντρο της Κατερίνης (φωτ.: Facebook / Κώστας Παπουτσίδης)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Την Κυριακή ο αγιασμός για τη νέα πολιτιστική χρονιά

21/09/2026 - 7:12μμ
(Φωτ/: facebook/Mersina Hatzimarkou)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το 2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά στη Θεσσαλονίκη από τους «Ακρίτες του Πόντου»

21/09/2026 - 2:48μμ
Τμήμα της αφίσας του παρακάθ'
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2ο Ποντιακό Παρακάθ’ Νεολαίας από τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης «Παναγία Σουμελά»

19/09/2026 - 3:49μμ
Από την αφίσα της φιλανθρωπικής διοργάνωσης στο Φράγμα της Θέρμης
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς…»: Βραδιά φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης στο Φράγμα Θέρμης

19/09/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»/ Facebook)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4ο Ποντιακό Πανηγύρι από τον Σύλλογο Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός» Πετρούπολης

19/09/2026 - 2:32μμ
Τμήμα της αφίσας του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού Πιερίας
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Πιερίας: Τριήμερο αφηγήσεων και πολιτισμού στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης

19/09/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: Pyrrichios Filderstadt/Facebook)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σύλλογος Ποντίων Φιλντερστάντ «Πυρρίχιος»: Το μεγάλο ραντεβού των Ποντίων της Γερμανίας στον 2ο Χορό Νεολαίας

19/09/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: Δήμος Οινουσσών)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Οινούσσες τιμούν τη μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού

18/09/2026 - 10:03μμ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Επιστημονικό συμπόσιο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’

18/09/2026 - 9:07πμ
(Πηγή: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΘ: Αποκαλυπτήρια μνημείου και εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 1922

17/09/2026 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών, με νέο χοροδιδάσκαλο

4 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος σε εκπροσώπους ΜΜΕ (φωτ. αρχείου: EPA/Al Drago)

ΗΠΑ: Τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας

5 ώρες πριν
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

ΗΠΑ-ΥΠΠΟ: Δεκαπέντε ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίζονται μέσω της εισαγγελίας του Μανχάταν

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΦΥΠΕΚΑ)

Παμβώτιδα: Δύο οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκαν από το βυθό της λίμνης

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV