pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες στην Αργεντινή κρατούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα

Λίγες οι ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή, σύμφωνα με την Χριστίνα Τσαρδίκου

20/04/2025 - 1:23μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια «πράξη μνήμης και αγάπης», μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο δεσμός με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο εορτασμός του Πάσχα για τους Έλληνες της Αργεντινής.

«Ο εορτασμός του Πάσχα στη διασπορά –και ειδικά στην Αργεντινή– είναι μια πράξη μνήμης και αγάπης. Είναι η συνειδητή προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα , να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την ομορφιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Γιατί το Πάσχα δεν είναι μόνο θρησκευτική γιορτή· είναι ύμνος ζωής, ελπίδας και συνέχειας. Είναι το φως που δεν σβήνει ποτέ, όπου κι αν βρισκόμαστε» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες, η δραστήρια πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «ΝΟΣΤΟΣ» Αργεντινής Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική και ιερή γιορτή για τους Έλληνες, και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν μακριά από την πατρίδα, στη διασπορά. Δεν είναι μόνο μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία που τιμά τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, αλλά είναι και μια γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες με τις ρίζες τους, με τη γη των προγόνων τους και τις παραδόσεις που κρατούν ζωντανή την ψυχή του Ελληνισμού. Οι Έλληνες της Αργεντινής δεν αποτελούν εξαίρεση.

(Φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

»Γιορτάζουν το Πάσχα με ευλάβεια, αγάπη και νοσταλγία, τιμώντας τόσο τη θρησκευτική διάσταση όσο και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Αν και οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι λίγες και οι αποστάσεις μεγάλες, όλοι προσπαθούν να παρευρεθούν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακόμα και εκείνοι που σπάνια εκκλησιάζονται, συμμετέχουν στις κατανυκτικές τελετές και ψάλλουν συγκινημένοι το Χριστός Ανέστη», αναφέρει.

Στα σπίτια των Ελλήνων της Αργεντινής, όπως ακριβώς και σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα, το Πάσχα αποκτά μορφή και άρωμα: η ευωδιά από ζάχαρη, αμμωνία και βανίλια πλημμυρίζει κάθε γωνιά, ενώ οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη με σπιτικές τεχνικές, καθώς οι παραδοσιακές βαφές της Ελλάδας είναι δυσεύρετες εκεί, όπως εξηγεί η Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Ψήνονται τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, που συνοδεύονται από τους αγαπημένους κουραμπιέδες, και το σπίτι μετατρέπεται σε μια μικρή Ελλάδα» επισημαίνει, με ενθουσιασμό, η πρόεδρος του ΝΟΣΤΟΥ.

«Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, μοιράζεται γεύσεις, χαμόγελα, αναμνήσεις. Η μαγειρίτσα ζεσταίνει το σώμα και την καρδιά, και το αρνί σιγοψήνεται, όπως παλιά, όπως στην πατρίδα», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χριστίνα Τσαρδίκου, συχνά οι ελληνικές κοινότητες οργανώνουν δείπνα και γιορτές μετά την Ανάσταση, με χορό, μουσική, φαγητό και γέλιο.

Φέτος, όπως λέει, τα έσοδα από τη βραδιά του Πάσχα θα προσφερθούν στο Παιδικό Νοσοκομείο Ricardo Gutiérrez στο Μπουένος Άιρες –«γιατί το Πάσχα είναι και μια ευκαιρία για φιλανθρωπία, για προσφορά, για συμπόνια προς όσους υποφέρουν».

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες της Αργεντινής είναι το γεγονός ότι συχνά το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δεν συμπίπτουν χρονικά, κάτι που δεν ισχύει, ωστόσο, φέτος. «Ζούμε σε μια κατά κύριο λόγο καθολική χώρα, και οι Ορθόδοξες και Καθολικές ημερομηνίες του Πάσχα συχνά δεν συμπίπτουν. Αυτό δυσκολεύει τον εορτασμό, κυρίως για όσους ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, εκεί που δεν υπάρχουν ορθοδοξες εκκλησίες. Ευτυχώς, φέτος το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν –μια σπάνια αλλά ευπρόσδεκτη συγκυρία που μας ενώνει όλους σε ένα κοινό φως» καταλήγει η πρόεδρος του ΝΟΣΤΟΥ.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σ. Παπ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραδιά αφιερωμένη στον Καβάφη στις Βρυξέλλες με ποίηση, μουσική και ομιλίες

3/04/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα ελληνικά δεν του ακούγονται… κινέζικα: Ο Οδυσσέας Σουν από τη Σανγκάη και το ταξίδι σε μια γλώσσα που έγινε δική του

3/04/2026 - 8:19μμ
(Φωτ.: Instagram/kapodistrias_thegovernor)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ταινία «Καποδίστριας» κάνει πρεμιέρα στη Μελβούρνη με ειδικές προβολές για την ομογένεια

3/04/2026 - 6:50μμ
Η μεγάλη γαλανόλευκη στην κεφαλή της παρέλασης στη Βαλτιμόρη για τα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (φωτ.: Facebook / Maryland Greek Independence Day Parade)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βαλτιμόρη: «Γαλάζια και λευκή» η Eastern Avenue στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

3/04/2026 - 4:00μμ
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (φωτ.: Brett Atkins)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ύμνος στην Ελευθερία»: Έκθεση στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

3/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η ομογένεια τίμησε με λαμπρότητα την 25η Μαρτίου

2/04/2026 - 3:36μμ
Τάρπον Σπρινγκς, ή αλλιώς το «Ελληνικό Χωριό» στη Φλόριντα. 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / City of Tarpon Springs, Florida - City Hall)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τάρπον Σπρινγκς: «Γαλανόλευκη» παρέλαση με ηχηρά μηνύματα – «Θέλουμε ελεύθερη την Κύπρο»

1/04/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

H Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας έδωσε δυναμικό «παρών«» στον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου στην Αδελαΐδα

1/04/2026 - 7:38μμ
(Φωτ.: Επετειακή Επιτροπή 120 χρόνων Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόντρεαλ: Μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τα 120 χρόνια της ελληνικής κοινότητας

1/04/2026 - 3:56μμ
Νέες και νέοι της ομογένειας με την ελληνική σημαία στο Σίδνεϊ. Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ένα «γαλανόλευκο ποτάμι» στην άλλη άκρη του κόσμου – Η παρέλαση της ομογένειας για το 1821

31/03/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Άνοιξη, παράδοση και δημιουργία: Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο από τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

7 ώρες πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign