pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες στην Αργεντινή κρατούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα

Λίγες οι ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή, σύμφωνα με την Χριστίνα Τσαρδίκου

20/04/2025 - 1:23μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια «πράξη μνήμης και αγάπης», μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο δεσμός με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο εορτασμός του Πάσχα για τους Έλληνες της Αργεντινής.

«Ο εορτασμός του Πάσχα στη διασπορά –και ειδικά στην Αργεντινή– είναι μια πράξη μνήμης και αγάπης. Είναι η συνειδητή προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα , να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές την ομορφιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Γιατί το Πάσχα δεν είναι μόνο θρησκευτική γιορτή· είναι ύμνος ζωής, ελπίδας και συνέχειας. Είναι το φως που δεν σβήνει ποτέ, όπου κι αν βρισκόμαστε» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες, η δραστήρια πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «ΝΟΣΤΟΣ» Αργεντινής Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική και ιερή γιορτή για τους Έλληνες, και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν μακριά από την πατρίδα, στη διασπορά. Δεν είναι μόνο μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία που τιμά τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, αλλά είναι και μια γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες με τις ρίζες τους, με τη γη των προγόνων τους και τις παραδόσεις που κρατούν ζωντανή την ψυχή του Ελληνισμού. Οι Έλληνες της Αργεντινής δεν αποτελούν εξαίρεση.

(Φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

»Γιορτάζουν το Πάσχα με ευλάβεια, αγάπη και νοσταλγία, τιμώντας τόσο τη θρησκευτική διάσταση όσο και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Αν και οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι λίγες και οι αποστάσεις μεγάλες, όλοι προσπαθούν να παρευρεθούν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακόμα και εκείνοι που σπάνια εκκλησιάζονται, συμμετέχουν στις κατανυκτικές τελετές και ψάλλουν συγκινημένοι το Χριστός Ανέστη», αναφέρει.

Στα σπίτια των Ελλήνων της Αργεντινής, όπως ακριβώς και σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα, το Πάσχα αποκτά μορφή και άρωμα: η ευωδιά από ζάχαρη, αμμωνία και βανίλια πλημμυρίζει κάθε γωνιά, ενώ οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη με σπιτικές τεχνικές, καθώς οι παραδοσιακές βαφές της Ελλάδας είναι δυσεύρετες εκεί, όπως εξηγεί η Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Ψήνονται τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, που συνοδεύονται από τους αγαπημένους κουραμπιέδες, και το σπίτι μετατρέπεται σε μια μικρή Ελλάδα» επισημαίνει, με ενθουσιασμό, η πρόεδρος του ΝΟΣΤΟΥ.

«Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, μοιράζεται γεύσεις, χαμόγελα, αναμνήσεις. Η μαγειρίτσα ζεσταίνει το σώμα και την καρδιά, και το αρνί σιγοψήνεται, όπως παλιά, όπως στην πατρίδα», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χριστίνα Τσαρδίκου, συχνά οι ελληνικές κοινότητες οργανώνουν δείπνα και γιορτές μετά την Ανάσταση, με χορό, μουσική, φαγητό και γέλιο.

Φέτος, όπως λέει, τα έσοδα από τη βραδιά του Πάσχα θα προσφερθούν στο Παιδικό Νοσοκομείο Ricardo Gutiérrez στο Μπουένος Άιρες –«γιατί το Πάσχα είναι και μια ευκαιρία για φιλανθρωπία, για προσφορά, για συμπόνια προς όσους υποφέρουν».

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες της Αργεντινής είναι το γεγονός ότι συχνά το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δεν συμπίπτουν χρονικά, κάτι που δεν ισχύει, ωστόσο, φέτος. «Ζούμε σε μια κατά κύριο λόγο καθολική χώρα, και οι Ορθόδοξες και Καθολικές ημερομηνίες του Πάσχα συχνά δεν συμπίπτουν. Αυτό δυσκολεύει τον εορτασμό, κυρίως για όσους ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, εκεί που δεν υπάρχουν ορθοδοξες εκκλησίες. Ευτυχώς, φέτος το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν –μια σπάνια αλλά ευπρόσδεκτη συγκυρία που μας ενώνει όλους σε ένα κοινό φως» καταλήγει η πρόεδρος του ΝΟΣΤΟΥ.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σ. Παπ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

15/06/2025 - 9:10πμ
Παραδοσιακοί χοροί από τους αποφοίτους των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου – «Η Ρωμιοσύνη σας εμπιστεύεται τη συνέχεια της»

14/06/2025 - 9:08μμ
Οι νεαροί χορευτές της Ποντιακής Εστίας λίγο πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ (φωτ.: instagram/pontiakiestiaofmass)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Μασαχουσέτη χόρεψε και διασκέδασε ποντιακά

14/06/2025 - 6:35μμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παράπονα πριν από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας

14/06/2025 - 5:22μμ
Δεκάδες ομογενείς έπιασαν τον (ποντιακό) χορό στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι «Μαυροθαλασσίτες» ζωντάνεψαν τη χορευτική βραδιά του «Αριστοτέλη»

14/06/2025 - 3:45μμ
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Βουλγαρίδη (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά βία, στη μνήμη του δολοφονημένου Θεόδωρου Βουλγαρίδη

14/06/2025 - 12:28μμ
(Φωτ.: instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Μπρουλ θα διασκεδάσουν ποντιακά

14/06/2025 - 11:30πμ
Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παναγιώτης Ιασωνίδης: Φιλολογικό μνημόσυνο με διάλεξη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

11/06/2025 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U13: Πέντε μετάλλια στο φινάλε για την Ελλάδα

37 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

1 ώρα πριν
Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΙΜΒΝΚ)

Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο οργανώνουν οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης

2 ώρες πριν

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign