pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ποντιακή Νεολαία Αττικής σβήνει 20 κεράκια και ανανεώνεται – «Φόρος τιμής στο παρελθόν και δέσμευση για το μέλλον»

Τον νέο της λογότυπο παρουσιάζει η ΕΠΟΝΑ

18/04/2025 - 9:38πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δράσης, και για να τιμήσει την επέτειο από την ίδρυσή της παρουσιάζει τον νέο της λογότυπο, ως ένδειξη συνέχειας και εξέλιξης, αλλά και τον επετειακό λογότυπο των 20 χρόνων.

Και τα δύο σήματα έχουν ως βάση το Νόμισμα της Σινώπης, με τον αετό και το δελφίνι.

Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει τους δύο λογότυπους, η ΕΠΟΝΑ αναλύει του συμβολισμούς του Νομίσματος, αλλά και τη σύνδεσή του με τη μακρά ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, γι’ αυτό και το παραθέτουμε αυτολεξεί:

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δυναμικής παρουσίας και, με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, παρουσιάζει το ανανεωμένο λογότυπο της, βασισμένο στο ιστορικό Νόμισμα της Σινώπης. Στο πλαίσιο αυτής της επετείου, δημιουργήθηκε και το νέο επετειακό λογότυπο των 20 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης, το οποίο αποτυπώνει τη συνεχή δράση, την εξέλιξη και τη δέσμευση για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Νόμισμα της Σινώπης, σύμβολο της αρχαίας ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο, απεικονίζει έναν αετό που στέκεται περήφανα πάνω σε ένα δελφίνι. Ο αετός, κυρίαρχος του ουρανού, αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία και τη διορατικότητα, ενώ το δελφίνι, συνδεδεμένο με τη θάλασσα, συμβολίζει την ευελιξία και την ελευθερία. Αυτή η αρμονία ουρανού και θάλασσας εκφράζει το πνεύμα του Ευξείνου Πόντου, μιας περιοχής που αποτέλεσε γέφυρα πολιτισμών, εμπορίου και γνώσης. Η γεωγραφία του, με τις απόκρημνες οροσειρές, τα παρχάρια και τη θάλασσα, διαμόρφωσε έναν λαό τολμηρό, εξωστρεφή και άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με τη γη όσο και με το υδάτινο στοιχείο, γεγονός που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως «λαού της θάλασσας» από αρχαιοτάτων χρόνων.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως η Σινώπη είναι, ταυτόχρονα, και η αρχαιότερη ελληνική αποικία και ότι το νόμισμα αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα σύμβολο μιας πόλης, αλλά και της αδιάσπαστης σύνδεσης του ελληνισμού με τον Εύξεινο Πόντο, επιβεβαιώνοντας ότι η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή δεν ήταν εφήμερη. Οι Έλληνες του Πόντου, ως αυτόχθονες κάτοικοι, προόδευσαν και αναπτύχθηκαν εκεί για αιώνες, μέχρι τα τραγικά γεγονότα των διωγμών και της Γενοκτονίας. Συνεπώς, η επιλογή του Νομίσματος της Σινώπης ως σύμβολο της Ε.Πο.Ν.Α. δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελεί μια συνειδητή απόφαση, από την ίδρυσή της το 2005, που αντικατοπτρίζει τη συνέχεια και την ιστορική μνήμη του ποντιακού ελληνισμού.

Καθώς, όμως, οι καιροί αλλάζουν και με αφορμή την πάροδο 20 χρόνων από τότε που ιδρύθηκε η Ένωση, το λογότυπο –και βασικό μέρος της ταυτότητας της Ε.Πο.Ν.Α.– αποκτά μια σύγχρονη και ανανεωμένη μορφή.

Το νέο γραφιστικό σχέδιο του Νομίσματος της Σινώπης διατηρεί τη συμβολική του αξία, αλλά αποκτά έναν μοντέρνο, μινιμαλιστικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στη δυναμική και την αισθητική της νέας γενιάς. Η καθαρότητα των γραμμών και η λιτή αισθητική τονίζουν τον διαχρονικό του χαρακτήρα, διατηρώντας ζωντανό το μήνυμα του πολιτισμού, της ανθεκτικότητας και της προόδου.

Η επέτειος αυτή, λοιπόν, που σηματοδοτεί δύο δεκαετίες αδιάκοπης δράσης και αγώνα για τη διατήρηση και διάδοση της ποντιακής παράδοσης, καθώς και την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στάθηκε, ίσως, η βασικότερη αιτία για την ανανεωμένη μορφή του λογοτύπου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί –συγκεκριμένα– για το νέο επετειακό λογότυπο των 20 χρόνων, πως δημιουργήθηκε για να τιμήσει αυτή τη διαδρομή, αποτυπώνοντας την ιστορία, τη μνήμη και την αναγέννηση του ποντιακού ελληνισμού. Συνεπώς, η ανανέωση της «οπτικής ταυτότητας» της Ε.Πο.Ν.Α. δεν είναι απλώς μια αισθητική αλλαγή, αλλά ένας φόρος τιμής στο παρελθόν και μια δέσμευση για το μέλλον της Ένωσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

21/03/2026 - 6:40μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

19/03/2026 - 11:18μμ
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

19/03/2026 - 6:00μμ
Τα πάντα... προβλέφθηκαν για την 1η Βραδιά Ανέκδοτου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τις πρόβες… στα ανέκδοτα: Γέλιο μέχρι δακρύων στο Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου

19/03/2026 - 9:46πμ
Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» (πηγή: Glomex)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όπου υπάρχει Ελλάδα… υπάρχει και Πόντος – Ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης στην τηλεόραση

18/03/2026 - 10:10μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλη συμμετοχή στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη»

18/03/2026 - 9:01μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Χαλανδρίου το καταδιασκέδασαν στον ετήσιο χορό τους

18/03/2026 - 5:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Δροσιάς Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η λύρα του Πόντου ψάλλει τον ‘’Γλυκύ Έαρ’’» σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και κατάνυξης

18/03/2026 - 2:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ευαγγέλιο που διαφήμιζε για πώληση ο γκαλερίστας (φωτ.: glomex)

Αντιμέτωπος με τέσσερα κακουργήματα ο γκαλερίστας – Διώκεται και υπάλληλος της επιχείρησης

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

58 λεπτά πριν
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη - Cover Image

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Αδά λαχτόριν ’κί λαλεί, ποτές ’κί ξημερώνει» – Το μοιρολόι της Τρίπολης του Πόντου, τρανό παράδειγμα λαϊκής στιχουργικής

2 ώρες πριν
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

2 ώρες πριν
Μέλος των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν επιτηρεί στη διάρκεια κηδείας αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Επιχείρησε να πλήξει την αμερικανοβρετανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία και κατηγορεί Ισραήλ και ΗΠΑ για επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος ο 19χρονος που ήταν με το θύμα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign