pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απάντηση Γεραπετρίτη στην Τουρκία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την αντιπολίτευση «για μικροψυχία»

16/04/2025 - 10:09μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα «ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, απαντώντας παράλληλα και στις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ελληνικός χάρτης αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο. «Προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια είτε πρόκειται για τουρισμό είτε πρόκειται για αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων» είπε.

Και από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία.

Σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάφερε: «Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία στα πράγματα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο, και σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως».

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν νομίζω αναμενόμενη, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια».

Ερωτηθείς αν υπήρχε κάποια συνεννόηση με την Άγκυρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε: «Ήταν γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία έως 27 Απριλίου έπρεπε να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και εξ αυτού του λόγου ήταν σχετικώς αναμενόμενο».

Όπως είπε, «εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική και την τουρκική, υπάρχει μια οδός η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα από το διεθνές δίκαιο και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού. Να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».

Κληθείς να απαντήσει γιατί χρειάστηκαν μια καταδίκη και τόσα χρόνια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε: «Άκουσα την αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης. Θα περίμενα λιγότερη μικροψυχία στο ζήτημα αυτό. Τα ζητήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια περίκλειστη χώρα. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει 8.500 νησιά, πράγμα το οποία συνιστά εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Υπενθύμισε ακόμα ότι συν τω χρόνω υπήρξαν οι δύο μεγάλες συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στο χάρτη.

«Η σημερινή ημέρα επελέγη πρωτίστως διότι σήμερα εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου Επικρατείας με το οποίο ενσωματώνεται ουσιαστικά στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Όταν η ελληνική κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, έχει από το 2019 φέρει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, την ελληνο-ιταλική συμφωνία, σειρά στρατηγικών συμφωνιών. Μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδος με τα 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα έως το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή, διότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, φέρνοντας ενεργειακούς κολοσσούς εκεί όπου υπάρχουν έριδες από άλλα κράτη ή σήμερα με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό της Σχεδιασμό».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Αποσύρθηκε ο Πολάκης – Μόνη υποψήφια η Δούρου

17/07/2026 - 5:08μμ
Το άγαλμα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της έδρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα (φωτ.: ΕUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κράτος Δικαίου: Πρόοδος για την Ελλάδα, αλλά «καμπανάκια» για διαφθορά και lobbying

17/07/2026 - 4:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα η Όλγα Γεροβασίλη, παραιτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, εκτός και ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας

17/07/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Μαζική έξοδος 63 στελεχών πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

16/07/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινικές διώξεις σε 22 πρόσωπα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Στη δικογραφία τέσσερις βουλευτές

16/07/2026 - 11:34πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Περιφέρεια Αττικής)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά: «Ανάσα» για 100.000 οδηγούς στη Δυτική Αττική

13/07/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Μυλωνάκης: «Θυμάμαι την κατάρρευσή μου… Την αγωνία στα πρόσωπά τους» – Οι 26 μέρες στην εντατική και η εξομολόγηση μετά τη μάχη για τη ζωή του

12/07/2026 - 9:45μμ
(Φωτ.: facebook / Sevi Voloudaki)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Απειλητικά μηνύματα έξω από το σπίτι και το γραφείο της Σέβης Βολουδάκη – Καταδικάζει και η αντιπολίτευση

12/07/2026 - 3:25μμ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Τουρκία και ΝΑΤΟ: Το casus belli είναι βαρίδι που δεν μπορεί να αγνοηθεί

12/07/2026 - 10:49πμ
Ο Παύλος Πολάκης μιλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» για την επιστροφή Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

11/07/2026 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπo από σουπερμάρκετ στην περιοχή του Κολωνού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ακρίβεια: Μειώσεις έως 20% στο ράφι – Τι αλλάζει στο καλάθι του νοικοκυριού από τις 31 Αυγούστου

13 λεπτά πριν
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων την επομένη της μεγάλης απόδρασης, και μια γελοιογραφία στην οποία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τότε υπουργός Δημοσίων Έργων) να αναζητά τους δραπέτες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς (εικ.: ΧΚ)

Σαν σήμερα, 1955: Με κουτάλια, πιρούνια, ακόμα και με τα νύχια τους, 27 πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα

37 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Φωτιά στα Πολιτικά στην Εύβοια: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα

54 λεπτά πριν
Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Αποσύρθηκε ο Πολάκης – Μόνη υποψήφια η Δούρου

1 ώρα πριν
Το άγαλμα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της έδρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα (φωτ.: ΕUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κράτος Δικαίου: Πρόοδος για την Ελλάδα, αλλά «καμπανάκια» για διαφθορά και lobbying

2 ώρες πριν
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign