pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Ακτινοβολεί η νέα στέγη Ελληνικής Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη»

Ένα (ελληνικό) στολίδι σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας. Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

28/04/2025 - 8:58μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα εγκαίνια (φωτ.: kuban.mk.ru)

Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα εγκαίνια (φωτ.: kuban.mk.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με μια μεγάλη γιορτή, με «Ψυχή και Σώμα» όπως είναι ο τίτλος της συναυλίας του Ματθαίου και του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, στις 13 Απριλίου στο Κρασνοντάρ κορυφώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας στέγης της Ελληνικής Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη». Οι δύο καλλιτέχνες ταξίδεψαν από την Ελλάδα μαζί με τη Σαρίνα Κρος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matthaios Tsahouridis Official (@tsahouridismatthaios)

Το Κρασνοντάρ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας Κουμπάν του ρωσικού Νότου. Οι Έλληνες της περιοχής είναι κάπου μεταξύ 3.000-5.000, ενώ στη δυναμική των ενεργών μελών της «Ρωμιοσύνης» υπολογίζονται περίπου 1.000 άτομα.

Στις 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων παρουσία των τοπικών Αρχών και εκπροσώπων της ομογένειας από διάφορα μέρη της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ευγκένι Ναούμωφ βράβευσε τον πρόεδρο της «Ρωμιοσύνης» Κωνσταντίνο Κεσίδη (Κεσόφ) για την ανεκτίμητη προσφορά του στο έργο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού των Ελλήνων. Ο δήμαρχος τόνισε ότι «το νέο πνευματικό κέντρο πρέπει να αποτελέσει χώρο που θα σφύζει πάντα από ζωή, ενώνοντας ανθρώπους διαφόρων γενεών και εθνικοτήτων».

Ο δήμαρχος του Κρασνοντάρ τιμά τον Κωνσταντίνο Κεσίδη (φωτ.: Facebook / Yagrek)

Η εκπρόσωπος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας «Ταυρίδα» Ναταλί Μπουντούροβα δώρισε εκ μέρους των ομογενών της Κριμαίας έναν πίνακα που απεικονίζει τον καθεδρικό ναό Βλαντίμιρσκι της Ταυρικής Χερσονήσου, σε υπενθύμιση των στενών σχέσεων των Ελλήνων και της Ρωσίας, καθώς και της πίστης και του πολιτισμικού πλούτου «που πρέπει να διασωθούν και να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενεές».

Απονομή του πίνακα από την Ναταλί Μπουντούροβα (φωτ.: vk.com / greek_in_russia)

Ο πρόεδρος της «Ρωμιοσύνης» με τη σειρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση και μοιράστηκε το όραμά του για το μέλλον, βεβαιώνοντας ότι το νέο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο δεν θα αποτελεί μόνο σημείο συγκέντρωσης της ελληνικής διασποράς, αλλά θα είναι ένας ανοικτός και φιλόξενος χώρος για όλους τους κατοίκους του Κρασνοντάρ.

«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει χώρος προσέλκυσης για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν όχι μόνο να αγγίξουν την ιστορία του ελληνικού λαού, αλλά και να οικοδομήσουν το μέλλον του μαζί μας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κεσίδης. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο υπογραμμίζει την προσήλωσή μας στη διεθνοτική συνεργασία και στη φιλοδοξία διατήρησης της πολιτισμικής ποικιλότητας».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Греческое общество Краснодара (@romiosini_krd)

Χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος  της Ομοσπονδιακής Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, σημειώνοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι το κέντρο ελληνικού πολιτισμού του Κρασνοντάρ θα γίνει όχι μόνο ένας χώρος άξιος για την πολιτιστική και πνευματική εξέλιξη όλων όσοι ενδιαφέρονται για τον ελληνισμό, αλλά και μια πλατφόρμα ενεργού διαπολιτισμικού διαλόγου και ενίσχυσης των καλών παραδόσεων φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού των λαών του ρωσικού νότου».

Μετά την επίσημη τελετή ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Στο τέλος όλοι, μικροί και μεγάλοι, έσμιξαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε έκθεση παιδικής ζωγραφικής για παιδιά 5-16 ετών, με θέμα «Η Ελλάδα και οι Έλληνες μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Греческое общество Краснодара (@romiosini_krd)

Η «Ρωμιοσύνη» που ιδρύθηκε το 2020 αποτελεί τη συνέχεια και μετεξέλιξη της ιστορικής για τον ελληνισμό της Ρωσίας Αυτόνομης Κοινότητας «Πόντος», η οποία ένωνε τους ομογενείς του Κρασνοντάρ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα μέλη της κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν ενεργά σε όλα τα επίπεδα, για την εξέλιξη του ελληνικού κινήματος στη Ρωσία.

«Πλέον αυτός ο κόπος και ενθουσιασμός εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο – σε έναν κοινωνικό οργανισμό, δημιουργημένο από Έλληνες για Έλληνες και φιλέλληνες», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σωματείου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Греческое общество Краснодара (@romiosini_krd)

Στη νέα κυψέλη της «Ρωμιοσύνης» θα προσφέρονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και παραδοσιακών χορών για παιδιά και ενήλικες, ενώ θα φιλοξενούνται και ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Ο σύλλογος έχει το δικό του χορευτικό συγκρότημα την ονομασία «Ρωμιοσύνη», καθώς και ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών. Στόχος είναι η διασύνδεση και η συνεργασία με τους ομογενειακούς συλλόγους όλου του κόσμου.

Ακρόπολη, Χάριτες και ελιές στο ιστορικό κέντρο του Κρασνοντάρ

Το νέο διώροφο κτήριο, στο ισόγειο του οποίου πλέον στεγάζεται ο ελληνικός σύλλογος, παραχωρήθηκε από το Δήμο του Κρασνοντάρ και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Kommunarov 84. Το ανακαινισμένο καλαίσθητο νεοκλασικό οικοδόμημα, χτισμένο την εποχή των τσάρων, πλέον αποκαλείται «Στολίδι της πόλης» από τους δημότες του Κρασνοντάρ, και αυτό χάρη σε μια νέα εικαστική παρέμβαση με ελληνικό χρώμα.

Το κτήριο της «Ρωμιοσύνης» στο χάρτη

Η πλαϊνή πλευρά του κτηρίου διακοσμήθηκε πολύ πρόσφατα με ένα έργο δύο νέων γνωστών καλλιτεχνών της πόλης, της Τατιάνας και του Αντρέι Κοζουρό, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πάνω από 40 λίτρα χρώμα. Οι καλλιτέχνες, έχοντας να ανταγωνιστούν τις υγρές καιρικές συνθήκες του Απριλίου, περάτωσαν το έργο επιτυχώς σε 7 ημέρες και εγγυώνται η δημιουργία τους θα αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η τοιχογραφία αποτελεί απόδοση προϋπάρχοντος έργου της Ελληνίδας εικαστικού Νίνας Ιωαννίδη και αποτυπώνει με έναν ενιαίο τρόπο πολλά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία του.

Εδώ συνυπάρχουν τα κατάλοιπα μιας ακρόπολης με έναν χριστιανικό ναό βυζαντινού τύπου, το βουνό και η θάλασσα, τα λιτά κλασικά οικοδομήματα με τη σύγχρονη μεσογειακή καμάρα, το εργαστήρι αγγειοπλαστικής με το μάθημα της ποντιακής λύρας όπου οι μεγαλύτεροι διδάσκουν μικρότερους, και στο βάθος μια γυναικεία μορφή με ελληνική επαρχιακή αμφίεση να μαζεύει καρπούς. Κάπου στο κέντρο απεικονίζεται ο χορός των τριών Χαρίτων κ.ά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Греческое общество Краснодара (@romiosini_krd)

Με αυτόν τον τρόπο η νέα στέγη της «Ρωμιοσύνης» ακτινοβολεί πνευματικά τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για τους διαβάτες αλλά και για τους… επιβάτες, καθώς κοντά στο κτήριο περνά η γραμμή του τραμ.

Σπάρτακος Τανασίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

14/08/2026 - 10:46μμ
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

13/08/2026 - 11:11μμ
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

13/08/2026 - 9:45μμ
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)

Νίκος Γκούμας: Σαν σήμερα πέθανε ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: Δηλώνει «πολύ ευτυχής» για την αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

IRIS: Πότε οι μεταφορές χρημάτων δεν φορολογούνται και πότε μπαίνει στο «κάδρο» η Εφορία – Σημαντικές διευκρινήσεις για τη χρήση του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»/Facebook)

Ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός» στήνει μεγάλο γλέντι με τα «Μπρατίμια»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Χαλκιδική: Έως τις 12 Οκτωβρίου οι αιτήσεις κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη φωτιά στη Σίβηρη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV