pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Διχοτομημένη η Πάφος με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη 19η Μαΐου

Δήμαρχος και ΔΣ καταγγέλουν τον μητροπολίτη και ποντιακούς φορείς

15/04/2025 - 2:27μμ
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το δημαρχείο Πάφου, κατά την εκδήλωση για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το δημαρχείο Πάφου, κατά την εκδήλωση για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Πάφο με μήλο της Έριδας τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τον Μάιο.

«Απέναντι» βρίσκονται ο δήμος Πάφου με τον μητροπολίτη Πάφου Τυχικό, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ελληνοποντίων και μέλη της κοινότητας Ελληνοποντίων Πάφου.

Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμος Πάφου, χωρίς καμία διαβούλευση ο μητροπολίτης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ελληνοποντίων και τα μέλη της κοινότητας Ελληνοποντίων Πάφου Ραούλ Τσαχίδης και Μάγια Καριμπίδου διοργανώνουν εκδήλωση για τη Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού στις 18 Μαΐου 2025, δηλαδή την ίδια μέρα με τον δήμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους διοργανωτές «η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο μητροπολίτης Πάφου Τυχικός και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ελληνοποντίων Πάφου διοργανώνουν Εθνικό Μνημόσυνο των 353.000 σφαγιασθέντων από τους Τούρκους Ελλήνων του Πόντου και του Αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Μιχάλη Χαραλαμπίδη με ομιλήτρια την δημοσιογράφο, φιλόλογο και συγγραφέα Ερμίνα Μάη στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος στην εκδήλωση για τη 19η Μαΐου το 2023 (πηγή: facebook.com/pafosmunicipality)

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μιλώντας στο Radiocosmos, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι θα κάνει επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία για τα χρήματα που ζητούσαν και συγκέντρωναν οι διοργανωτές!

Όπως δήλωσε, «χρησιμοποιούσαν το όνομα του Παγκύπριου συνδέσμου Ελληνοποντίων χωρίς να είναι μέλη του ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Άλκης Αναστασιάδης δεν γνώριζε οτιδήποτε σχετικό με την εκδήλωση που προγραμματίζονταν και αποστέλλονταν προσκλήσεις». Ο Άλκης Αναστασιάδης υπογράμμισε πως τα προαναφερθέντα δύο μέλη της κοινότητας Ελληνοποντίων δεν είναι καν μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ελληνοποντίων.

Ο δήμαρχος της Πάφου πρόσθεσε πως καταγγελία θα γίνει και στην Ιερά Σύνοδο για τη στάση του μητροπολίτη Τυχικού ενώ σύσσωμος ο δήμος καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν να εισφέρουν χρήματα σε άτομα που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων της κοινότητας Ελληνοποντίων.

Τι λέει ο δήμος Πάφου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο δήμος ανέλαβε πριν από έξι χρόνια να αποδίδει εκ μέρους της πόλης πρέπουσα τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, λειτουργώντας ως ο φορέας της συλλογικής μνήμης και συνείδησης της πόλης και το πέτυχε κατά γενική αναγνώριση, η ενέργεια του μητροπολίτη Πάφου –είτε προέρχεται από πρωτοβουλία του ιδίου είτε από πρωτοβουλία άλλων– να προχωρήσει στη διοργάνωση εκδήλωσης για τη Γενοκτονία χωρίς καμία ενημέρωση του δήμου αλλά και οργανωμένων συνόλων της κοινότητας Ελληνοποντίων της Πάφου, «συνιστά όχι απλά ατυχή ενέργεια ή ατόπημα αλλά εκτροπή από τη θεσμική τάξη και κίνηση σκοπιμότητας που στέλνει στον λαό και την κοινωνία της Πάφου μηνύματα διχόνοιας και αλαζονείας».

(Φωτ. αρχείου: Δήμος Πάφου)

Το Συμβούλιο, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν μονοπωλεί τις ευαισθησίες για μιαν από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην πορεία του Ελληνισμού, εκφράζει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του όπως ο δήμος Πάφου συνεχίσει να ηγείται συντονιστικά της απόδοσης τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μην αποκλείοντας από τις εκδηλώσεις οποιονδήποτε φορέα ή οποιοδήποτε άτομο που κινείται σε πλαίσιο νομιμότητας και πατριωτικής ευπρέπειας.

Απόσταση πήρε η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ

Διαφωνία με το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης του δήμου Πάφου για το θέμα των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων και κυρίως για την αναφορά προς τον μητροπολίτη Πάφου, χωρίς να έχει προηγηθεί θεσμική επικοινωνία ή απόπειρα διαλόγου με τον ίδιο, εκφράζει η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον δήμο Αγάθη Σαββίδου.

«Θεωρώ ότι τέτοια προσέγγιση, η οποία εμπλέκει τη Μητρόπολη Πάφου σε δημόσια αντιπαράθεση, δημιουργεί περιττές εντάσεις. Ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ θεσμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενότητα της κοινωνίας και την προώθηση του κοινού καλού», υποστηρίζει η Αγάθη Σαββίδου.

«Κάθε Σύνδεσμος ή οργανωμένο σύνολο, συμπεριλαμβανομένου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ελληνοποντίων», τονίζει, «έχει το δικαίωμα να πράττει στο πλαίσιο των δικών του στόχων και πρωτοβουλιών, εφόσον αυτό δεν παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία. Αν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα παρατυπίας ή παρανομίας, αυτό είναι αρμοδιότητα των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας να το κρίνουν, όχι του Δημοτικού Συμβουλίου».

Κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης του δήμου

Παρά τα όσα έχουν δημιουργηθεί ο δήμος Πάφου θα προχωρήσει κανονικά με τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων θα τελεστεί θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας. Ο ομιλητής θα οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πορεία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το 2024 (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί πορεία από το Πάρκο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού (λεωφόρος Ευαγόρα Παλληκαρίδη) στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (δημαρχείο), όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

•Πηγές: ΚΥΠΕ, politis.com.cy, philenews.com, cosmosnews.com.cy, offsite.com.cy, dialogos.com.cy.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Νίκος Σωματαρίδης χόρεψε Σέρρα με κρητικά στιβάνια και σαρίκι

3/11/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: glomex/ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η μητέρα του 4χρονου Ραφαήλ που έκλεψε καρδιές με τη σέρρα του, μιλά για την αγάπη του μικρού στους ποντιακούς χορούς

3/11/2026 - 11:13πμ
(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

2/11/2026 - 11:49μμ
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2/11/2026 - 7:25μμ
(Πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

2/11/2026 - 3:47μμ
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

2/11/2026 - 3:25μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιγαντοαφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Λικούντ, στην οποία απεικονίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μαχητικά αεροσκάφη, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος η ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ έως το τέλος του 2026

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: shipspotting.com)

Σύρος: Συναγερμός για απειλή για βόμβα στο κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris»

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης»/Facebook)

Μουχαμπέτ’ από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη μεταγωγή των συλληφθέντων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, για να απολογηθούν (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

Υπόθεση ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Προσωρινά κρατούμενη η 35χρονη πρώην σύντροφος του ιδρυτή – Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί στο Λουξεμβούργο

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Νέες παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος: Σταθερό επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό και πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ στους servicers

2 ώρες πριν
Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV