pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εύχεται «χρόνια πολλά» στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Όπως σημειώνεται, η Άγκυρα υποστηρίζει «τον έντιμο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της»

14/04/2025 - 7:21μμ
Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ (φωτ.: Χ/T.C. Dışişleri Bakanlığı)

Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ (φωτ.: Χ/T.C. Dışişleri Bakanlığı)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Χρόνια πολλά» εύχεται, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Συγκεκριμένα γράφει: «Χρόνια πολλά για τα 98 χρόνια της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της παλαιότερης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης! Υποστηρίζουμε τις δικαιολογημένες προσπάθειες και τον έντιμο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en eski sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin 98. kuruluş yıldönümü kutlu olsun!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uyarınca, Birliğin kendi ismini kullanması doğrultusundaki haklı çabalarını ve onurlu mücadelesini destekliyoruz. pic.twitter.com/Wl6Famh5D0

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) April 14, 2025

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είναι ένας από τους συλλόγους της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης. Ιδρύθηκε το 1927, ωστόσο απαγορεύτηκε από τις ελληνικές αρχές το 1987 και το 1999. Το 2008 όμως, μετά από προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να την νομιμοποιήσουν εκ νέου, στη βάση του καταστατικού της αλλά και των ενεργειών της.

Η ένωση έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το Τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1927 με την ονομασία «Οίκος της τουρκικής νεολαίας της Ξάνθης». Το 1936 μετονομάστηκε, μετά από αίτηση του σωματείου στο πρωτοδικείο της Ξάνθης, σε Τουρκική Ένωση Ξάνθης, που είναι το σημερινό της όνομα.

Το Νοέμβριο του 1983 ο τότε νομάρχης Ξάνθης, Φάνης Ντονάς κατέθεσε στο μονομελές πρωτοδικείο Ξάνθης μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός», η οποία έγινε δεκτή. Τον Ιανουάριο του 1984 ο Ντονάς κατέθεσε αγωγή διάλυσης του σωματείου στο πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης για λόγους προσβολής της δημόσιας τάξης. Το Μάρτιο του 1986 η αγωγή του Ντονά έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να κριθεί η συμβατότητα του καταστατικού της ένωσης με τις αρχές της ελληνικής πολιτείας, επειδή στο καταστατικό της δεν διασαφηνιζόταν ποιες είναι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ η διάδοση των οποίων αναφερόταν εκεί ως ένας από τους στόχους της Ένωσης.

Τον Νοέμβριο του 1987, μαζί με άλλες τουρκικές οργανώσεις της δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης απαγορεύτηκε, επειδή, σύμφωνα με το Εφετείο Θράκης, η λέξη «Τουρκική» στους τίτλους της, ως περιγραφή των μελών της Μουσουλμανικής μειονότητας Δυτικής Θράκης, απειλούσε τη δημόσια τάξη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να αναφέρεται στους Τούρκους πολίτες.

Η οργάνωση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος. Το 2005, ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διάλυση του οργανισμού, που σύμφωνα με το δικαστήριο «αποτελεί μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας μιας τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», παρότι αυτές οι αποφάσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, η Τουρκική Ένωση της Ξάνθης άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 27 Μαρτίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι είναι αντίθετη με τη σύμβαση η μή αναγνώριση των συλλόγων της «τουρκικής» μειονότητας, θίγοντας την ελευθερία έκφρασης και συνεταιρισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκική Ένωση της Ξάνθης, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την πρώτη του απόφαση. Το Δεκέμβριο του 2008 το Εφετείο Θράκης, το οποίο απέρριψε την επανεγγραφή της ένωσης, δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μη δεσμευτική και ότι το δικαστήριο είχε παραμελήσει να λάβει υπόψη της τις «πολιτικές» παραμέτρους στην απόφασή του, επικαλούμενο και το δεδικασμένο.

Στις 10-10-2017 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε διάταξη που προβλέπει ότι και μετά τη δημιουργία δεδικασμένου, τα ελληνικά δικαστήρια πρέπει να μεταβάλλουν αποφάσεις αντίθετες σε εκείνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η διάταξη επιτρέπει στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης και ανάλογα σωματεία να ζητήσουν την αλλαγή της απόφασης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Hellenic Train: Αμαξοστοιχία… συγκρούστηκε με ζώο που βρισκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές

22/04/2026 - 10:22πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Κορυφώνονται οι έρευνες για την 43χρονη αγνοούμενη μητέρα Ελευθερία Γιακουμάκη

22/04/2026 - 9:27πμ
(Φωτ.: pixabay / anrita1705)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Βουτιά» του υδράργυρου και τοπικές καταιγίδες στα βόρεια, άνοιξη στα νότια

22/04/2026 - 8:08πμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: 10 συλλήψεις σε γιγαντιαία επιχείρηση κατά της εγκληματικότητας – Εντοπίστηκαν κλεμμένα όπλα

21/04/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού Αιγύπτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγυπτος: Απόσπασμα της Ιλιάδας ανακάλυψαν Ισπανοί αρχαιολόγοι στα κτερίσματα μούμιας

21/04/2026 - 7:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σορός εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Άνω Πόλη

21/04/2026 - 6:40μμ
Καθαρισμός οικοπέδου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γρηγόρης Ξανθός)
ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρισμός οικοπέδων: Παράταση έως 15 Ιουνίου – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και τα πρόστιμα που καραδοκούν

21/04/2026 - 5:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

21/04/2026 - 3:19μμ
Το γλυπτό πριν από το βανδαλισμό του (φωτ.: heraklionsculptures.gr / Γεώργιος Τσούμπας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Άγνωστοι «καρατόμησαν» τη χάλκινη προτομή του Νίκου Ξυλούρη – «Είναι εξοργιστικό» λέει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού

21/04/2026 - 2:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραμ: Τροποποιήσεις στη Γραμμή 7 με τερματισμό στο ΣΕΦ, λόγω έργων στον Πειραιά

21/04/2026 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλευτές ψηφίζουν  για την άρσης ασυλίας συναδέλφων τους της ΝΔ, Αθήνα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με ευρεία πλειοψηφία η άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Ζήτησαν οι ίδιοι να διερευνηθεί η υπόθεση

14 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να τελειώσει τον πόλεμο στον Κόλπο

38 λεπτά πριν
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υφυπουργοί Θάνος Πετραλιάς και Γιώργος Κώτσηρας. Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μέτρα στήριξης: Ποιοι κερδίζουν, τι αλλάζει σε ενοίκια, συντάξεις και χρέη – Όλες οι λεπτομέρειες

1 ώρα πριν
Ο Στέφανος Ληναίος το 2016 στη Βουλή 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Στέφανος Ληναίος: Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών

2 ώρες πριν
Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Lufthansa: Καταργούνται 20.000 μη κερδοφόρες πτήσεις μικρών αποστάσεων έως τον Οκτώβριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign