pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το κωδωνοστάσιο του μητροπολιτικού ναού της Τραπεζούντας και η σχέση του με το Ευαγγέλιο της Μεγάλης Τρίτης

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

14/04/2025 - 1:15μμ
Ο μητροπολιτικός ναός του αγίου Γρηγορίου Νύσσης στην Τραπεζούντα (φωτ.: Αφοί Κακούλη)

Ο μητροπολιτικός ναός του αγίου Γρηγορίου Νύσσης στην Τραπεζούντα (φωτ.: Αφοί Κακούλη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ευαγγελική προτροπή «Γρηγορείτε», τη συναντάμε αρκετές φορές στο ιερό κείμενο του Ευαγγελίου διά στόματος των αγίων Αποστόλων Ματθαίου (Κεφ. ΚΕ΄13), Λουκά (Πραξ. Κ΄ 31) και Παύλου (Α΄ Κορ. ΙΣΤ΄13)[1]. Στον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης, ο οποίος ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας,  ακούγεται απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας στις εκκλησιές μας «η παραβολή των δέκα παρθένων» το απόσπασμα από το ευαγγέλιο του Ματθαίου: «[…] 13 γρηγορείτε ούν, ότι ουκ οίδατε την ημέραν ουδέ την ώραν εν η ο υιός του ανθρώπου έρχεται» (απόδοση: Γρηγορείτε λοιπόν, διότι δεν γνωρίζετε την ημέρα ούτε την ώρα που ο υιός του ανθρώπου θα έρθει).

Η εγρήγορση δηλώνει άγρυπνη συνείδηση και συνεχή ετοιμότητα δράσης. Οι πατέρες και οι μητέρες της Εκκλησίας μας, οι μοναχοί και οι μοναχές, έκαναν αυτήν τη ρήση κυρίαρχο σύνθημα στη ζωή τους.

Την προτροπή αυτή έβλεπαν καθημερινά οι Τραπεζούντιοι στο κωδωνοστάσιο του μητροπολιτικού τους ναού πριν ξεριζωθούν από την πόλη τους.

Το κωδωνοστάσιο του αγίου Γρηγορίου Νύσσης, του τελευταίου μητροπολιτικού ναού της Τραπεζούντας ήταν έργο του Ποντίου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κακουλίδη και χτίστηκε για να αντικαταστήσει το παλιότερο και μικρότερο κωδωνοστάσιο του ναού. Το περικαλλές έργο ανεγέρθηκε με δαπάνη του τραπεζίτη Κωνσταντίνου Θεοφυλάκτου.

Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Κακουλίδης (πηγή: Βιβλίο «Ολίγα τινά περί Πόντου και ιδίως της Τραπεζούντας»)

Βρισκόταν δυτικά σε μικρή απόσταση από την πύλη του ναού και ήταν ισοϋψές με αυτόν, ενώ καλυπτόταν με θόλο. Σε κάθε του πλευρά ήταν αναρτημένα ρολόγια τα οποία έδειχναν την ώρα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μια καμπάνα κατασκευασμένη στη Ρωσία, διαστάσεων ενός μέτρου σε ύψος και σε πλάτος, σήμαινε τις ώρες της ημέρας.

Κάτω από τους δίσκους των ωρολογίων υπήρχε η κεφαλαιογράμματη επιγραφή «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤE» υπενθυμίζοντας αφενός μεν στο ποίμνιο τη γνωστή ευαγγελική προτροπή, αφετέρου δε κάνοντας λογοπαίγνιο με την ονομασία του ναού. Αξίζει να σημειωθεί πως ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης ήταν ο μόνος ναός στον Πόντο που διέθετε τέτοιο κωδωνοστάσιο.

Το κωδωνοστάσιο του ναού και η επιγραφή (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας στο βιβλίο του Ολίγα τινά περί Πόντου και ιδίως της Τραπεζούντας γράφει:

Το αρκετά περικαλλές τούτο έργον εγερθέν εν τω αυλογύρω του Μητροπολιτικού Ναού του αγίου Γρηγορίου Νύσσης, εις μικράν απόστασιν δυτικώς αυτού δια σχεδίου μου δαπάνη Κωνσταντίνου Θεοφυλάκτου, έχει το όλον ύψος το αυτό περίπου με το του ναού, συμπεριλαμβανομένου του τρούλλου του. Φέρει ρυθμόν κατά το μάλλον Ελληνικόν παρηλαγμένον εις την στέγασιν αυτού, γενομένης σφαιρικής προς ποιάν τινά συμμόρφωσιν προς ναούς και δη προς τους υπ’ αυτήν δίσκους ωρολογίου, δεικνύοντας τας ώρας και κατά τας τέσσερας πλευράς αυτού. Υπό την στέγην δε αυτού εκρέματο μέγας κώδων, εκ Ρωσίας παραγγελθείς.

Η επιγραφή «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ» στο κωδωνοστάσιο του μητροπολιτικού ναού του αγίου Γρηγορίου Νύσσης (σχεδ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ούτως είχε διαστάσεις καθ’ ύψος και πλάτος πλέον του μέτρου, εσήμαινε τας ώρας της ημέρας εξυπηρετών και τον ναόν κατά τας διαφόρους λειτουργίας του. Υπό τους μεγάλους εν πλαισίοις δίσκους του ωρολογίου των πλευρών αυτού, έφερεν υπ’ αυτούς και εις τας τέσσερας πλευράς του, εν μεγάλοις γράμμασι την λέξιν «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ». Δεξιόθεν δ’ αυτού ως δείκνυται εν τη παρακειμένη εικόνι είναι και το Μητροπολιτικόν οίκημα το υπό του αειμνήστου Γέροντος Κωνσταντίου Καλπακτζόγλου αγορασθέν.

Αλεξία Ιωαννίδου

[1] Ενδεικτικά αναφέρονται.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Το Ιράν προειδοποιεί για «συντριπτικά» πλήγματα μετά τις απειλές Τραμπ

10 λεπτά πριν
Η ένδειξη δείχνει ότι το ρεζερβουάρ είναι σχεδόν άδειο (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 60 ευρώ, πότε οι πληρωμές

37 λεπτά πριν
(Πηγή: commons.wikimedia.org

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

1 ώρα πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία "Erminio", Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. (Θανάσης Δημόπουλος/EUROKINISSI)

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και εκτεταμένες ζημιές στην Αττική ο απολογισμός

2 ώρες πριν

Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων»

2 ώρες πριν
Πυκνή ομίχλη καλύπτει το Ναύπλιο, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κόκκινο συναγερμό στην Κρήτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα πιο έντονα φαινόμενα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign