pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντόναλντ Τραμπ: Καμία χώρα δεν θα γλιτώσει από τους τελωνειακούς δασμούς

Στο στόχαστρό του, περισσότερο απ' όλους, η Κίνα

14/04/2025 - 9:00πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο (φωτ.: EPA/SHAWN THEW / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο (φωτ.: EPA/SHAWN THEW / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια μέρα μετά την ανακοίνωσή του για εξαίρεση από τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς προϊόντων τεχνολογίας – κυρίως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγούς–, την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να προειδοποιήσει πως καμιά χώρα δεν πρόκειται να τη «γλιτώσει» και «πάνω απ’ όλες η Κίνα».

«Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», άστραψε και βρόντηξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social.

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι εξετάζουν «τους ημιαγωγούς και το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου ο Χάουαρντ Λάτνικ προανήγγειλε μέσω ABC News συγκεκριμένους τομεακούς τελωνειακούς δασμούς, ειδικά για τους ημιαγωγούς, «πιθανόν σε έναν ή δυο μήνες». «Ο πρόεδρος θα παρουσιάσει τη (δασμολογική) πολιτική του για τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για θεμελιώδη πράγματα που έχουμε ανάγκη. Τα φάρμακά μας και οι ημιαγωγοί μας πρέπει να παράγονται στην Αμερική», επέμεινε.

Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά

Οι αμερικανικές ανακοινώσεις έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με όσα ζητεί η Κίνα, τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις στις αγορές, με τις μετοχές να μοιάζουν να έχουν πάρει το τρενάκι του τρόμου, την τιμή του χρυσού στον ουρανό και την αγορά του αμερικανικού δημόσιου χρέους υπό πίεση.

Παρότι το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναγνώρισε το «μικρό βήμα» που έκανε η Ουάσιγκτον εξαιρώντας τα προϊόντα τεχνολογίας, «παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να (…) κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσουν τα σφάλματά τους, να ακυρώσουν τελείως την κακή πρακτική των ανταποδοτικών τελωνειακών δασμών και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε εκπρόσωπός του χθες.

Ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά», επανέλαβε εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nhân Dân, όργανο του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ.

«Οι δυο χώρες μας πρέπει να προασπιστούν σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων της βιομηχανίας του εφοδιασμού, καθώς και το διεθνές περιβάλλον ανοίγματος και συνεργασίας», ανέφερε ο Σι στο άρθρο αυτό, που δημοσιεύτηκε την ημέρα που άρχισε στο Βιετνάμ περιοδεία στην Ασία.

Καθώς υφίσταται αθροιστικά τελωνειακούς δασμούς 145% στα προϊόντα της με αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, πλην εξαιρέσεων, το Πεκίνο ανταπέδωσε ανεβάζοντας στο 125% τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από το Σάββατο.

Επικρίνοντας την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στο πεδίο του εμπορίου μια ημέρα νωρίτερα, το Πεκίνο αυτοπροβλήθηκε ως υπέρμαχος των φτωχότερων χωρών, απευθύνοντας έκκληση, μαζί με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, να μην εφαρμοστούν οι επιπρόσθετοι δασμοί που θα κατάφερναν βαρύ πλήγμα σε «αναπτυσσόμενες χώρες», «ιδιαίτερα τις λιγότερο ανεπτυγμένες εξ αυτών».

Οι δασμοί αυτοί «θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την ιρανική πρόταση ενώ η ένταση κλιμακώνεται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

4/05/2026 - 12:13πμ
(Φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εξέλιξη για την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου: Ταυτοποιήθηκε ο πυροβολισμός πράκτορα

3/05/2026 - 10:04μμ
Ιρανοί περνούν δίπλα από μια τεράστια αντιαμερικανική πινακίδα που αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ και το Στενό του Ορμούζ στην πλατεία Βαλιάσρ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία ή μια αδύνατη στρατιωτική επιχείρηση, λέει το Ιράν

3/05/2026 - 4:10μμ
Μερτς και Τραμπ πριν πυκνώσουν τα σύννεφα (φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για απόσυρση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

3/05/2026 - 11:15πμ
Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

2/05/2026 - 5:38μμ
Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)
ΚΟΣΜΟΣ

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

2/05/2026 - 5:14μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

2/05/2026 - 4:50μμ
Μπίρες σε μια τυχαία κάβα (φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ουρές στην… μοναδική κάβα της χώρας – Ελλείψεις λόγω του πολέμου στο Ιράν

2/05/2026 - 1:34μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε σαν πειρατές», δήλωσε για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

2/05/2026 - 10:29πμ
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

1/05/2026 - 11:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)

Ο Τραμπ απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την ιρανική πρόταση ενώ η ένταση κλιμακώνεται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: Ήττα για την Εθνική γυναικών από την Αυστραλία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League – Play Off: Στο +6 η ΑΕΚ μετά το 0-0 στη Λεωφόρο – Ο ΠΑΟΚ προβάδισμα για τη 2η θέση

5 ώρες πριν
Εξωτερική άποψη της έδρας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη (φωτ. αρχείου: EPA/Christian Bruna)

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο εν μέσω κρίσης στον Κόλπο

5 ώρες πριν
Το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Ροδίτη σε εκδηλώσεις το 2022 (φωτ.: kozan.gr)

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)

Νέα εξέλιξη για την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου: Ταυτοποιήθηκε ο πυροβολισμός πράκτορα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign