pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

25η Μαρτίου: Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την εθνική επέτειο

«Η επέτειος είναι για να μας θυμίζει ότι η Ελευθερία, αλλά και κάθε αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, κατακτάται μόνο με αγώνες» γράφει στο μήνυμά του το ΔΣ της ΠΟΕ

25/03/2025 - 9:09πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, το 1838, επέλεξε το ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ως προμετωπίδα στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ως μήνυμα που «πρέπει να φωτίζει τις πράξεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας».

Δεν παραλείπει φυσικά να υπογραμμίσει τη συμβολή του εκ Τραπεζούντος καταγόμενου Αλέξανδρου Υψηλάντη, και το κάλεσμά του σε ξεσηκωμό με την ιστορική διακήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Πάνω απ’ όλα όμως, μας υπενθυμίζει ότι «η Ελευθερία, αλλά και κάθε αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, κατακτάται μόνο με αγώνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ

«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο,
οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο,
πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια,
την θρησκεία, και την φρόνιμον ελευθερία».

(Από την ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τη νεολαία, στην Πνύκα, στις 8 Οκτωβρίου 1838)

Η Εθνεγερσία του 1821, με αποτέλεσμα την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, είναι ένα ορόσημο όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της εποχής, τους συσχετισμούς δυνάμεων και το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη που ακολουθούσε το δόγμα Μέτερνιχ.

Ο χαρακτήρας της Ελληνικής Επανάστασης ήταν εθνικοαπελευθερωτικός, δηλαδή σκοπό είχε τη δημιουργία εθνικής εστίας ανεξάρτητου κράτους, με την απελευθέρωση του υπόδουλου ελληνικού γένους, αλλά και κοινωνικοαπελευθερωτικός, για τη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης και την κατάκτηση δημοκρατικού βίου.

Η εξέγερση του 1821 ήταν η τελευταία πράξη μιας σειράς προεπαναστατικών κινημάτων και τοπικών ξεσηκωμών, που έκαναν έκδηλη την αποφασιστική προσήλωση των Αγωνιστών στο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος».

Γεγονότα κορυφαία που διατρανώνουν και επισφραγίζουν τη στάση αυτή, είναι οι πράξεις αυτοθυσίας και πρωτοφανούς γενναιότητας, που συντάραξαν ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.

Η τιμή για την έκρηξη της Επανάστασης ανήκει σε έναν Πόντιο, τον εκ Τραπεζούντος καταγόμενο Αλέξανδρο Υψηλάντη. Επικεφαλής του Ιερού Λόχου στις 24 Φεβρουαρίου 1821, διάβηκε τον Προύθο ποταμό στην περιοχή της Μολδαβίας και κάλεσε τους ραγιάδες σε ξεσηκωμό με την ιστορική του διακήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για συμβολικούς κυρίως λόγους, καθιερώθηκε η έναρξη της Παλιγγενεσίας να εορτάζεται και να τιμάται κάθε 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έτσι, η επέτειος αποκτά διττή σημασία και αξία, τόσο εθνική όσο και θρησκευτική.

Η επέτειος όμως, όποτε κι αν τιμάται, είναι για να μας θυμίζει ότι η Ελευθερία, αλλά και κάθε αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, κατακτάται μόνο με αγώνες.

Αγώνες γεμάτους αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, ηρωισμούς, αλλά και προδοσίες, νίκες, αλλά και ήττες, αυτοθυσία αλλά και τυχοδιωκτισμό, ώσπου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Σήμερα, ανατρέχοντας στα γεγονότα της Παλιγγενεσίας, αισθανόμαστε υπερήφανοι και συγκινημένοι για τον τιμημένο Αγώνα. Σε μια εποχή κρίσιμη, όπως η σημερινή, επιβάλλεται να σταθούμε προσεχτικά σε ορισμένα θέματα που αφορούν τις περιόδους κάμψης, κατάπτωσης και εκφυλισμού που γνώρισε η Ελληνική Επανάσταση. Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να αποτελέσουν για μας τους Νεοέλληνες τα σημεία αυτά «Έργα πολιτικής διδαχής προς αποφυγήν».

Σε αυτά τα ζητήματα επικεντρώνεται το μήνυμα της επετείου και η προτροπή, ευχή και κατάρα, του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πρέπει να φωτίζει τις πράξεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί…

εις ημάς μένει να ισάσουμε και να στολίσουμε τον τόπο…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

28/07/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

28/07/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

27/07/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα της Πενσιλβάνιας για τη 19η Μαΐου

27/07/2026 - 4:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tο «Φεγγάρι του Ελαφιού» ανατέλλει στο λιμάνι της Ρόδου, Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» – Τι ώρα ανατέλλει

21 λεπτά πριν
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής στα χέρια του κόσμου (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ο Πόντιος πρόσφυγας που έδωσε δύναμη στην ελληνική αγροτιά

44 λεπτά πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσέρχεται στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν. Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα με προοπτική διευρυμένης συνάντησης 5+1

1 ώρα πριν
Στο βάθος διακρίνεται καπνός από τη φωτιά στην Πάρο, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Δανάη Αρσενίδου)

Φωτιά στην Πάρο: Μάχη με διάσπαρτες εστίες – 86 πυροσβέστες και επτά εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αγαθονήσι, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: Θα εμποδίσουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Κυψέλη: Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα – Πρόκειται για 38χρονη Βρετανίδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign