pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάτια Δανδουλάκη: Όταν έγινε τηλεοπτική «Μαντώ Μαυρογένους» – Ένα σίριαλ με άδοξο τέλος

Παρά τις «υψηλές προδιαγραφές», η σειρά δεν ευτύχησε. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

25/03/2025 - 12:11μμ
(Πηγή: program.ert.gr)

(Πηγή: program.ert.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τηλεοπτική σεζόν 1982-83. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εδώ, και η ΕΡΤ ζούσε τη δική της αλλαγή. Οι υπεύθυνοι της δημόσιας τηλεόρασης δεν ήθελαν με τίποτα να θυμίζει την προηγούμενη διοίκηση-κυβέρνηση. Από τα σήματα, μέχρι τα σίριαλ.

Όσον αφορά τα τελευταία, η αρχή έγινε με τα «Λαυρεωτικά» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, την άνοιξη του 1982.

Αν και το θέμα και το ύφος της σειράς ξένισε αρχικά τον κόσμο, τελικά πιστώθηκε ως επιτυχία. Οι υπεύθυνοι συνεχίζουν ακάθεκτοι με δύο σπουδαίες σειρές που αγαπήθηκαν και από το κοινό και από τους κριτικούς: ήταν «Οι απόμαχοι» του Παντελή Βούλγαρη και –κυρίως– το «Γιάννης και Μαρία» του Πάνου Γλυκοφρύδη.

(Φωτ.: music corner)

Στα κάγκελα

Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, οι υπεύθυνοι του σταθμού –όπου διευθυντής ήταν τότε ο Βασίλης Βασιλικός–είχαν στο μυαλό τους να κινηθούν σε δύο πόλους: Τα νέου τύπου (πιο προχωρημένα σε θεματολογία και εικόνα) αλλά και πιο κλασικές συνταγές με σύγχρονη ματιά.

Όσον αφορά το πρώτο είδος, με τα «Κάθοδος» και «Κυρία Αρσενία σε αγαπώ» από τις διαμαρτυρίες του κόσμου, μόνο που δεν γκρεμίζεται το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Πετσοκόβονται όπως-όπως (γιατί υπήρχαν και συμβόλαια), και είτε για τα ελάχιστα επεισόδια που τους αναλογούν εξορίζονται στην μεταμεσονύχτια ζώνη, είτε προβάλλονται χωρίς διαφήμιση.

Από την άλλη, η «Αρχαία σκουριά» φέρνει μνήμες ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 1970: με αργές εξελίξεις, σιωπές που και τους θεατές απομακρύνουν και τους κριτικούς να μην βάζουν τα φτυάρια στις αποθήκες τους. Αλλά και η «Οικογένεια Ζαρντή», παρά τη σκηνοθετική φρεσκάδα του Κώστα Φέρρη, ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών.

(Φωτ.: program.ert.gr)

Όσον αφορά τις…κλασικές συνταγές, το «Χρυσό σπίτι» αντιμετωπίζει κριτική και εμπορική απαξίωση παρόλο που πρωταγωνιστούσε ο Γιώργος Πάντζας, ενώ το «Χαμογελάτε παρακαλώ» παίζει μπροστά σε κλειστές συσκευές. Ως και ένα ξενοπουλικό στανταράκι, η «Μαργαρίτα Στέφα», πατώνει πανηγυρικά. Η «Απέναντι όχθη» πάλι, αν και θάβεται από τους κριτικούς (ο έρωτας ενός παντρεμένου μεσόκοπου με μια νεαρή), προκαλεί την απαξίωση των κριτικών αλλά πηγαίνει καλά σε τηλεθέαση.

Στο ρόλο της νεαρής, η μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

Τα δυο γκραν σουξέ της περιόδου είναι το «Μινόρε της αυγής» και τα «Καθημερινά». Το δεύτερο είναι του Γιάννη Δαλιανίδη, που οι φήμες της εποχής ήθελαν να του δίνουν γη και ύδωρ να κάνει την σειρά, αν και οι κριτικές το κάνουν κόσκινο. Αλλά και το «Μινόρε» οι δεξιές εφημερίδες το περιποιούνται δεόντως, ότι προβάλλει την κουλτούρα των ναρκωτικών ουσιών.

Πάντως τον Δεκέμβριο του 1982 σε εβδομαδιαίο περιοδικό της εποχής (Φαντάζιο) η Κάτια Δανδουλάκη κοσμεί το εξώφυλλο ως Μαντώ Μαυρογένους.

Ένα χοτ ντογκ για την ηρωίδα (φωτ: retromaniax.gr)

Η Μαντώ δεν πάει διακοπές

Η Μαίρη Αρώνη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχαν ενσαρκώσει την ηρωίδα του 1821 στο θέατρο, και η Τζένη Καρέζη στον κινηματογράφο. Η Κάτια Δανδουλάκη αναλαμβάνει την τηλεοπτική της ενσάρκωση. Η ηθοποιός ήταν αγαπητή στους τηλεθεατές και στα ΜΜΕ, ενώ ήταν ήδη θιασάρχης. Για την ιστορία, εκείνη την περίοδο είχε ανεβάσει στο θέατρο Διονύσια (σημερινό Χορν) το έργο Ήρθες και θα μείνεις με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Με τη «Μαντώ Μαυρογένους» γίνεται και επισήμως πρωταγωνίστρια στην τηλεόραση, ενώ οι φήμες μιλάνε για υπερπαραγωγή. Βέβαια, το 1982 μια σειρά με θέμα την επανάσταση του ’21 φάνταζε απίστευτα παλιά.

Καλά όλα αυτά, αλλά πότε θα κάνει πρεμιέρα η σειρά; Περνάνε οι εβδομάδες, περνάνε οι μήνες, και η «Μαντώ» άφαντη.

Και εδώ γεννάται το δεύτερο ερώτημα. Η ΕΡΤ άφησε τη σειρά να βγει στον αέρα το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 8 Ιουνίου 1983, στις 19:40, με τον τίτλο «Προδομένος λαός – Μαντώ Μαυρογένους», και ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου και σε 12 επεισόδια, αντί των 24 που αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, σε πρώτη φάση επρόκειτο για υπερπαραγωγή, η οποία εξελίχθηκε σε …απλή παραγωγή και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, καθώς το κάθε επεισόδιο στοίχισε 1.400.000 δραχμές. Επιπλέον, η παραγωγός εταιρεία «Δυάς» επέστρεψε 450.000 δραχμές στο κανάλι, το οποίο μάλιστα κράτησε και τα σκηνικά και τα κοστούμια, που ως τότε επέστρεφαν στα χέρια των παραγωγών…

Όπως καταλάβατε, τα πράγματα δεν λειτούργησαν, παρόλο που το casting ήταν Εθνική Ελλάδος (Σταύρος Ξενίδης ως πατέρας Νικόλας Μαυρογένης, Γιάννης Βόγλης (Κολοκοτρώνης), Πάνος Χατζηκουτσέλης (Καποδίστριας), Νίκος Γαλανός (Δ. Υψηλάντης), Ντόρα Βολανάκη (Ζαχαράτη Μαυρογένους, μητέρα της Μαντώς), Χρήστος Πάρλας (Μέτερνιχ), Γιώργος Κοτανίδης (Αλ. Υψηλάντης), Γιώργος Χριστοδούλου (λόρδος Μπάιρον).

Η σειρά στηριζόταν στο βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Ρούσου, η σκηνοθεσία ήταν του Σταμάτη Χονδρογιάννη. Αλλά και εδώ, κοινό και κριτικοί οι μεν πρώτοι το αγνόησαν, οι δε δεύτεροι έφτασαν να την χαρακτηρίσουν ως σχολική παράσταση. Σκληρό; Ναι, αλλά αν απαλύνει τον πόνο, για άλλες σειρές ζητήθηκαν μέχρι και εκλογές.

Για την ιστορία, η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη το 2015, 32 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός: Στα 17 τα κρούσματα στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

27/03/2026 - 11:23πμ
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Ηλεία: Στο νοσοκομείο βρέφος 10 μηνών με κατάγματα και εγκαύματα – Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση

27/03/2026 - 10:27πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Δελτίο κινητοποιήσεων εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων – 24ωρη απεργία στις 23 Μαΐου

27/03/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: H «Deborah» φέρνει μπόρα! – Νοτιάδες αλλά και πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες

27/03/2026 - 8:08πμ
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

26/03/2026 - 11:39μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

26/03/2026 - 10:18μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ λόγω μεγάλης φωτιάς στη Χαλάστρα

26/03/2026 - 9:29μμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας στο Κολωνάκι, με λεία άνω των 200.000 ευρώ σε κοσμήματα και μετρητά

26/03/2026 - 7:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η κακοκαιρία «Deborah» – Πού και πότε θα …χτυπήσει

26/03/2026 - 6:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινά μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα

26/03/2026 - 6:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης)

Νηστίσιμα φασουλομπιφτέκια αλάδωτα, με λαχανικά και μυρωδιές

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ArmenianBlueCrossGreece)

Bazaar αγάπης από τον Αρμενικό Κυανού Σταυρό στην Αθήνα

36 λεπτά πριν
(Πηγή: ΥΠΠΟ)

Αναβιώνει ο ιστορικός Μεντρεσές των Αθηνών: Πράσινο φως για την αποκατάσταση και ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο

1 ώρα πριν
Εξωτερική άποψη του κατεστραμμένου οικιστικού συγκροτήματος Chamran, το οποίο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ιράν: Παιδιά θα ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη και συλλέγουν πληροφορίες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία του Αγίου Φωτός για να κάνουν Ανάσταση οι πιστοί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Αφθώδης πυρετός: Στα 17 τα κρούσματα στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign