pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος: Πόντιοι και Εκκλησία τίμησαν την μνήμη του Τραπεζούντιου πρωτοψάλτη του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργάνωσαν εκδήλωση για τον «Διγενή» της Βυζαντινής Μουσικής που κόσμησε αναλόγια της ΜΧΕ

24/03/2025 - 8:10μμ
Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλοι οι Πόντιοι γνωρίζουν τον τραγουδιστή Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), το αηδόνι του Πόντου, έναν άνθρωπο που εξέφρασε με τη μοναδική του φωνή και τη συνοδεία της λύρας τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς  του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτό που δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι υπήρξε ένας ακόμη Χρύσανθος, επίσης Πόντιος με σπουδαία φωνή, που κόσμησε ως ιεροψάλτης αναλόγια της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Πρόκειται για τον Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (ΜΧΕ) και για πολλά χρόνια πρωτοψάλτη του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τη μνήμη του οποίου τίμησε το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» σε εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στον ίδιο ναό του Πολιούχου, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (γεννημένος στην Τραπεζούντα το 1920) έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής καθώς πέρα από το γεγονός ότι έψαλε στο ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, διαμόρφωσε, μαζί με τον Αθανάσιο Καραμάνη πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου και τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας, το εκκλησιαστικό μουσικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης της εποχής.

Υπήρξε όπως και οι δυο άλλοι σπουδαίοι του είδους, καθηγητής στη σχολή βυζαντινής μουσικής της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και χοράρχης στη χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ενώ συνέγραψε και πολλά μουσικά βιβλία που μέχρι σήμερα ψάλλονται στα αναλόγια όλης της Ελλάδας.

Παράλληλα υπήρξε μια από τις καλύτερες φωνές του χώρου της βυζαντινής μουσικής, με εντυπωσιακές ψηλές (ήταν υψίφωνος) αλλά και από τους καλύτερους μάστορες της ψαλτικής τέχνης εξαιτίας της βαθιάς γνώσης της μουσικής που είχε και η οποία ξεπερνούσε τα όρια της βυζαντινής, καθώς είχε σημαντικές γνώσεις και της ευρωπαϊκής μουσικής. Ήταν άλλωστε πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Πηγή ieropsaltis.com).

Μέλος του Σωματείου Παναγία Σουμελά

Πέρα από σπουδαίος ψάλτης, ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος ήταν και θερμός Πόντιος που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και γι΄ αυτό όπως είπε και στην εκδήλωση του Σαββάτου ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, για τον Διγενή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως είχε χαρακτηριστεί, ήταν σημαντικό μέλος του σωματείου από τη δεκαετία του 1960 και συνέβαλλε καθοριστικά στην πορεία του και στη συνέχεια την πορεία του ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» έχοντας ενεργητική και ουσιαστική παρουσία στις συνελεύσεις και τις διοικητικές διαδικασίες.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Συμμετείχε σε λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ως χοράρχης, οργάνωνε και καθοδηγούσε βυζαντινούς χορούς στις πανηγύρεις του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Η ομιλία του Γιώργου Τανιμανίδη στο 1:10:35 του βίντεο που ακολουθεί.

Για την όλη προσφορά του στην ψαλτική τέχνη ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διπλώματα, από μητροπόλεις, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, ενώ το 1975 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως». Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 1988.

Είναι τόσο μεγάλο το έργο και η σημασία της παρουσίας του Χρύσανθου Θεοδοσόπουλο στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής που αποτέλεσε θέμα διδακτορικής διατριβής (του π. Βασιλείου Αποστολίδη) με τίτλο:  «Ο πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (1920-1988): συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος» την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου  Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ως επίσημος προσκεκλημένος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο οποίος και έκανε μια συγκινητική ομιλία, για τον μεγάλο δάσκαλο.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που απέδωσε βυζαντινούς ύμνους υπό την χοραρχία αρχικά του πρωτοψάλτου και στη συνέχεια του λαμπαδάριου του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Επίσης, στην εκδήλωση, μίλησαν ο Παύλος Γιωγιός, δικηγόρος και μαθητής του μακαριστού Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου, όπως επίσης και μια εκ των τεσσάρων τέκνων του, η Δαρεία Θεοδοσοπούλου.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα από τις ψαλμωδήσεις του Άρχοντος όπως επίσης και βιντεοπροβολή.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

14/03/2026 - 3:40μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: © UN Photo / Emrah Özesen)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη αντίδραση για το «Βραβείο Ειρήνης “Ατατούρκ”» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

14/03/2026 - 2:42μμ
Έξω από το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας (πηγή: inveria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές φτιάχνουν ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μνήμη και ιστορία στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας

13/03/2026 - 4:59μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας

13/03/2026 - 9:58πμ
Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μαρία Κοσμίδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας» – Παρουσιάστηκε στο Μαρούσι το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη

12/03/2026 - 5:59μμ
Το νέο ΔΣ του «Εύξεινου Πόντου» Κορυδαλλού (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές το νέο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού

12/03/2026 - 4:49μμ
Από την αφίσα της ημερίδας
ΠΟΝΤΟΣ

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

12/03/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί» από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

12/03/2026 - 11:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτεταμένες ζημιές μέσα στο παλάτι του Γκολεστάν, στην Τεχεράνη (φωτ.: Χ/Saad Abedine)

Ιράν: Καταστροφές σε τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικούς χώρους – Εκτεταμένες ζημιές στις «Βερσαλλίες της Τεχεράνης»

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα – Τοπικές βροχές στα δυτικά

26 λεπτά πριν
Ο Παναγιώτης Δαλγίτης με τη σύζυγό του Ασπασία, έξω από το σπίτι τους στο Marrickville, φωτογραφημένοι από τον Βασίλη Βασίλα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Έκθεση φωτογραφίας «Οι τελευταίοι της μικρής Ελλάδας στο Marrickville»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Το Ιράν διαψεύδει ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι βαριά τραυματισμένος και καλεί τους γείτονες να «εκδιώξουν» τους Αμερικανούς

9 ώρες πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Super League: Άνετα ο Ολυμπιακός τον ΟΦΗ – Άβολες ισοπαλίες σε Σέρρες, Λάρισα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign