pontosnews.gr
Τρίτη, 6/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Άρχοντας του Χάους

Του Παντελή Σαββίδη

22/03/2025 - 9:40πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αν σε κάποιον ταιριάζει η έκφραση ο «Άρχοντας του Χάους», είναι ο Ερντογάν. Θα έχετε ακούσει ότι «το χάος περιέχει τάξη». Που σημαίνει πως παρά την αταξία του το χάος περιέχει μια μορφή πολυπλοκότητας που κρύβει τάξη μέσα της. Στην περίπτωσή μας η πολυπλοκότητα αφορά το τουρκικό παρακρατικό σύστημα που στο τέλος καταπίνει τους ανεπιθύμητους. Με αυτό το σύστημα ο Ερντογάν συνεχίζει να διατηρεί αγαστή διαλεκτική σχέση. Είναι ο άρχοντάς του. Για πόσον καιρό, ακόμη, θα φανεί.

Η κίνηση του Ερντογάν κατά του Ιμάμογλου ήταν η χειρότερη που θα μπορούσε να κάνει αλλά ήταν και μονόδρομος.

Ο Ερντογάν θα έχανε στις εκλογές από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και θα έχανε τα πάντα. Όχι, απλώς, την προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τα χρόνια που ηγείται της χώρας του ότι είναι παίκτης. Ρισκάρει, αλλά ρισκάρει υπολογισμένα και έχει δεύτερο και τρίτο πλάνο.

Υπολόγισε τις μαζικές αντιδράσεις που παρακολουθούμε; Σίγουρα ναι. Ακόμη και παρατηρητές των εξελίξεων στην Τουρκία τις περίμεναν. Πολύ περισσότερο ένας πρόεδρος με το λαϊκό αισθητήριο του Ερντογάν. Αλλά δεν είχε εναλλακτική λύση αν ήθελε να παραμείνει στην εξουσία. Και ο Ερντογάν δεν θα την εγκαταλείψει, ή όταν την εγκαταλείψει θα φροντίσει να την παραδώσει σε συγγενικό του πρόσωπο. Δεν εμπιστεύεται κανέναν εκτός από το αίμα του. Έχει διαμορφώσει, ήδη, ένα καθεστώς, τύπου Αζερμπαϊτζάν ή Ρωσίας στα οποία η διαδοχή παραδίδεται με δαχτυλίδι και ο αντίπαλος είναι ασθενής πολιτικά. Και αυτός επιλέγεται από τον κυρίαρχο άρχοντα. Εκλογές γίνονται αλλά γίνονται για το θεαθήναι. Για άλλοθι και του κεκαλυμμένου δικτάτορα και όσων συνεργάζονται μαζί του.

Εκτός από το εσωτερικό μέτωπο ο Ερντογάν υπολόγισε και τις εξωτερικές αντιδράσεις. Από την Ρωσία δεν θα είχε πρόβλημα. Τα ίδια γίνονται και εκεί. Αλλά και τίποτε δεν διασφαλίζει στον Πούτιν πως μετά τον Ερντογάν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα παραμείνουν καλές. Άρα ο Ερντογάν είναι για τη Ρωσία η ενδεδειγμένη λύση.

Η Ουάσιγκτον κάτι ψέλλισσε για ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αλλά έδωσε με έμφαση να καταλάβουμε πως ο τουρκικός λαός είναι εκείνος που πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιδράσει στις εξελίξεις. Καμιά πίεση στον Ερντογάν.

Τον προβληματισμό της Ευρώπης τον συνόψισε πολύ καλά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: τα μέσα αντίδρασης των Ευρωπαίων απέναντι σε έναν τόσο «σημαντικό εταίρο» είναι περιορισμένα. Το Βερολίνο δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από κάποιες εκκλήσεις εναντίον αυτής της «απόπειρας πραξικοπήματος» σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ. Ο πανούργος πολιτικός της εξουσίας Ερντογάν, έχει τοποθετηθεί ως απαραίτητος «εταίρος» σε πολλές από τις βασικές συγκρούσεις της εποχής μας (Προσφυγικό, Συρία, Ουκρανία κ.λπ.). Η επιβολή τιμωρητικών μέτρων εναντίον του θα καθησυχάσει ίσως τη Δύση στην αναπαυτική ασφάλεια ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά. Αλλά στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι καλές σχέσεις συνεργασίας με την Άγκυρα σε αυτούς τους καιρούς. Aυτή τη μάχη θα την κρίνουν τελικά οι ίδιοι οι Τούρκοι».

Από αυτήν την Ευρώπη δεν θα περίμενε κανείς τίποτε περισσότερο. Η επίκληση των Αρχών της περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου είναι για το εσωτερικό της. Στο εγγύς εξωτερικό εξαρτάται σήμερα από τον Ερντογάν. Και, φυσικά, δεν πρόκειται να τον ενοχλήσει. Δηλώσεις προς κατανάλωσιν θα κάνει. Αλλά ως εκεί.

Ο Ιμάμογλου βιάστηκε, είπε στον Τούρκο πολιτικό αναλυτή Γιαβούζ Μπαϊντάρ ένας έμπειρος Τούρκος πολιτικός της κεντροδεξιάς. «Είναι μόλις 53 ετών, έχει τον χρόνο απέναντι σε έναν ηλικιωμένο πρόεδρο».

Είναι, όμως, αυτό το ζήτημα για την Τουρκία;

Τι αναζητά σήμερα η τουρκική κοινωνία; Συνέχιση μιας πολιτικής ισλαμοφασιστικού μεγαλείου ή ένταξή της στις εξελίξεις μιας μεταβατικής περιόδου που διαμορφώνει έναν διαφορετικό κόσμο; Είναι η συνεχής προβολή σκληρής ισχύος η λύση; Μέχρι πότε και με ποιο τίμημα; Μπορεί να υποστηριχθεί μια πολιτική περιφερειακής δύναμης ή ξεπερνά τις δυνατότητες μιας χώρας όπως η Τουρκία; Ποιος καρπούται τα οφέλη και ποιος θυσιάζεται στα πολεμικά μέτωπα εν ονόματι μιας παρωχημένης ιδεολογίας, του τουρκισμού; Είναι ο τρόπος που ακολουθείται η λύση στην αιμορραγία που προκαλεί στην τουρκική κοινωνία το κουρδικό ζήτημα;

Οι εξελίξεις στους δρόμους θα δώσουν τις απαντήσεις.

Ο Ερντογάν μπορεί να επικρατήσει αν τον στηρίξει ως το τέλος το παρακράτος. Μπορεί, όμως, και να τον εγκαταλείψει. Μπορεί να έκανε το μοιραίο λάθος της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αυτήν την στιγμή τι θα συμβεί.

Στην Ελλάδα η δυναμική των τουρκικών εξελίξεων περνά από το φίλτρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε κυβερνητικό επίπεδο καλώς διατηρείται απόσταση από τις εξελίξεις. Μήπως, όμως, πρέπει να ετοιμαστεί η Αθήνα για όλα τα πιθανά σενάρια;

Πτώση του Ερντογάν θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε εσωστρέφεια. Οι λογαριασμοί που οφείλονται είναι πολλοί. Δεν αποκλείεται μια μακροχρόνια εσωτερική ένταση με απρόβλεπτη κατάληξη. Η ισλαμοφασιστική οθωμανική πολιτική θα αποδομηθεί, έστω και αν δεν αναθεωρηθεί η πολιτική της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Θα συμβεί, όμως, και κάτι άλλο το οποίο ούτε ο πληγωμένος, πια, Ερντογάν θα μπορεί να ελέγξει: ο κουρδικός παράγων θα εισβάλει με πιο πολιτικό, και όχι στρατιωτικό, τρόπο στη διαμόρφωση των ισορροπιών της γειτονικής χώρας.

Το τέλος του Ερντογάν, όποτε έλθει, θα σημάνει το τέλος μιας εποχής που δεν άρχισε από την ανάδειξή του στην εξουσία αλλά πολύ νωρίτερα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Απάτη-μαμούθ με θύμα τον ΕΦΚΑ: Οκτώ συλλήψεις – Πληροφορίες για σύλληψη του Φίλιππου Καμπούρη

9 λεπτά πριν
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε ελληνικής ιδιοκτησίας LNG – Σώοι και οι 30 επιβαίνοντες

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Αρμενίων Ελλάδος)

«Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο»: 82 χρόνια μετά, η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τουρκία: Μαχαίρωσε μαθήτριες μέσα σε γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης – 7 τραυματίες, 3 σοβαρά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα – Προσλήψεις και αλλαγές στη λειτουργία των υπηρεσιών

2 ώρες πριν
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV