pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δύο Σοφίες, μια μοναδική ποιητική συλλογή και ο εντυπωσιακά δραστήριος «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας

Η παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιακωβίδου, «κατάθεση ψυχής», οργάνωσης και επιμέλειας της Σοφίας Σαββίδου

18/03/2025 - 9:29μμ
(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θα μπορούσε να είναι μια άρτια οργανωμένη παρουσίαση βιβλίου και αυτό ίσως ήταν αρκετό. Όμως η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια της Σοφίας Ιακωβίδου, το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» ήταν πολλά παραπάνω.

Μέλη και φίλοι του «Φάρου» άνοιξαν την αγκαλιά τους στην εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη Σοφία Ιακωβίδου που με τη σειρά της τους ταξίδεψε νοερά στην αλησμόνητη πατρίδα, με στίχους στην ποντιακή διάλεκτο.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Η διοργάνωση της παρουσίασης και η επιμέλειά της είχε αφεθεί στα έμπειρα χέρια της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Σοφίας Σαββίδου που η αλήθεια είναι μάς έχει συνηθίσει στις καλά οργανωμένες εκδηλώσεις. Πόσο μάλλον αυτή τη φορά που παρουσιαζόταν η αφιερωμένη στον έρωτα, την αγάπη, τα έθιμα του Πόντου αλλά και τον ξεριζωμό ποιητική συλλογή της Σοφίας Ιακωβίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου Ηλίας Πετρόπουλος. Παρουσίασε το βιβλίο με ιδιαίτερο τρόπο, τονίζοντας πως η συγγραφέας συνδέει την ποίησή της με την παράδοση και την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη, των μικρών παιδιών και μελών του Συλόγου που διάβασαν κάποια από τα ποιήματα της συλλογής. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους παρόντες η αναφορά της 90χρονης λαογράφου και συγγραφέως Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια στη δύναμη της γραφής της ποντιακής διαλέκτου.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου υπήρχαν παράλληλες δράσεις, τραγούδια και χοροί από ζουπουνοφόρες τρίτης και τέταρτης γενιάς Ποντίων του τμήματος ενηλίκων.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Συγκλονιστική η στιγμή, που ο Τάκης Βαμβακίδης απήγγειλε «Ο Μάρτ’ς εμαυροφόρεσεν» και πρόβαλλαν οι Πυρριχιστές. Αμέσως μετά ακολούθησε παρακάθ’ με τσάι και γλυκίσματα διά χειρός της αρχιμαγείρισσας του «Φάρου» Σοφίας Ιωακειμίδου.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Τη μουσική κάλυψη είχαν ο Κώστας Ορφανίδης (λύρα-τραγούδι) και ο Γιώργος Μουρατίδης (νταούλι).

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος –υπό την ηθική στήριξη της οποίας έγινε η παρουσίαση–, σύσσωμο το ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με πρόεδρο τον Χρήστο Γαλανίδη, τον ιστορικό και δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας Βασίλη Τσενκελίδη, εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων, συγγραφείς, αρθρογράφοι, κ.ά.

(Πηγή: facebook.com/ spfaros)

Συγκινημένη η Σοφία Ιακωβίδου

Με μια γεμάτη συναίσθημα ανάρτησή της στο facebook η συγγραφέας της ποιητικής συλλογής Τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γιαγιάς της, ευχαρίστησε όλους για την άρτια εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου της. Κράτησε όμως μια ξεχωριστή θέση για την πρόεδρο του «Φάρου» Σοφία Σαββίδου που είναι η κινητήριος δύναμη και ο ιθύνων νους πίσω από κάθε δράση του Συλλόγου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

2 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

3 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

4 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign