pontosnews.gr
Τρίτη, 22/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σοφία Αμπερίδου: Συγκίνηση σκορπά η έκθεση «Πατρίδες» στο Ελευθέριο-Κορδελιό – Μια ανθρωπογεωγραφία των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής

Στην έκθεση ζωγραφική και ποίηση γίνονται ένα. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

19/03/2025 - 10:10πμ
Η Σοφία Αμπερίδου με φόντο τα έργα «Έμπνευση από τον Πόντο» και «Πατριδογνωσία του Πόντου» (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Η Σοφία Αμπερίδου με φόντο τα έργα «Έμπνευση από τον Πόντο» και «Πατριδογνωσία του Πόντου» (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνολικά 45 έργα ζωγραφικής, τα 25 από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, περιλαμβάνει η έκθεση «Πατρίδες» της γνωστής Πόντιας ζωγράφου Σοφίας Αμπερίδου. Πρόκειται για μία ανθρωπογεωγραφία των Ελλήνων ποντιακής, μικρασιατικής και γενικότερα προσφυγικής καταγωγής, που σε σημαντικό βαθμό είναι εμπνευσμένη από την ποίηση.

Δίπλα σε κάποια από τα έργα της η Σοφία Αμπερίδου έχει τοποθετήσει στίχους από ποιήματα που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για να ζωγραφίσει αλλά και από ποιήματα που γράφτηκαν από άλλους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από δικούς της πίνακες ζωγραφικής. 

«Αυτό το κάνω για πρώτη φορά και το αποφάσισα για μία έκθεσή μου που έχει σε σημαντικό βαθμό ως πηγή έμπνευσης την ποίηση. Στη συγκεκριμένη έκθεση ζωγραφική και ποίηση γίνονται ένα. Άλλωστε, κατά μία έννοια και ο ζωγράφος αποτελεί έναν σιωπηλό ποιητή», λέει στο pontosnews.gr η Σοφία Αμπερίδου.

Το έργο «Λεμονιά στο συρματόπλεγμα» είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή Κύπριου ποιητή (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τον πίνακά της «Λεμονιά στο συρματόπλεγμα», ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τη συλλογή ενός Κύπριου ποιητή. Σε αυτό παρουσιάζεται μία Ελληνοκύπρια προσφυγοπούλα, η οποία αντικρίζει τον εαυτό της να χορεύει στην αυλή του σπιτιού της, από το οποίο ξεριζώθηκε. Όμως, δυστυχώς, βρίσκεται μπροστά από το συρματόπλεγμα που τη χωρίζει από τον τόπο που γεννήθηκε…

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Απριλίου

Η έκθεση «Πατρίδες» εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 8 Απριλίου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (Μοναστηρίου και Παρατσίκογλου 2, Ελευθέριο – Κορδελιό).

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Εμπνέομαι και δημιουργώ από την ευρύτερη σημασία της έννοιας πατρίδα και τη σχέση των ανθρώπων με αυτήν. Πατρίδα είναι ο γενέθλιος τόπος, η χώρα καταγωγής, ο τόπος που κατοικείς, μα κι οι άνθρωποι της. Είναι το σπίτι σου, οι ρίζες των προγόνων, ο ήχος της λύρας ή του ζουρνά, ο χορός, η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας, το άρωμα της πασχαλιάς, οι πίτες της γιαγιάς, η ντοπιολαλιά, ένα δέντρο ελιάς, ένα ματσάκι αμάραντα, ο εσπερινός σ’ ένα ξωκλήσι. Ό,τι κρύβεται στης καρδιάς τα βάθη, που σε γεμίζει με νοσταλγία και χαρμολύπη, το ονομάζω πατρίδα», τονίζει η Σοφία Αμπερίδου.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Λόγω του τόπου που παρουσιάζεται η έκθεση, τον σε πολύ μεγάλο βαθμό προσφυγικό δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, η Σοφία Αμπερίδου περιλαμβάνει σε αυτήν και ένα έργο που ονομάζει «Χαρμάνκιοϊ» (το παλαιότερο όνομα του σημερινού Ελευθερίου, που αποτελεί περιοχή του δήμου).

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο συγκεκριμένος πίνακας περιλαμβάνει διάφορα τοπόσημα του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπως τον πανέμορφο ναό του Αγίου Αθανασίου, γήπεδα, σχολεία, κεντρικούς δρόμους και όσα άλλα σημεία μπορούσαν να χωρέσουν.

«Ευελπιστώ ότι η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει την έκθεση και θα τη στηρίξει με την παρουσία της, διότι την αφορά άμεσα. Οι Έλληνες πρόσφυγες που έφτασαν στη μητροπολιτική Ελλάδα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αποτελούν σήμερα το μισό πληθυσμό της χώρας. Αποτελούν ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, την οποία θα πρέπει όλοι να την ξέρουμε και όχι μόνο οι προσφυγικής καταγωγής Έλληνες. Θέλω να πω στο σημείο αυτό ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αγαπούν τα έργα μου, είναι άτομα μη ποντιακής καταγωγής», σημειώνει η Σοφία Αμπερίδου.

Ο πίνακας με τίτλο «Νίκος Καπετανίδης» (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Τα έργα τέχνης ενώνουν τους ανθρώπους»

Είκοσι από τους 45 πίνακες ζωγραφικής που περιλαμβάνει η έκθεση «Πατρίδες», παρουσιάστηκαν πριν από περίπου 1,5 χρόνο σε ατομική έκθεση της Σοφίας Αμπερίδου σε μουσείο του Ντίσελντορφ.

«Η συγκεκριμένη έκθεση συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Τούρκοι Μαυροθαλασσίτες που ζουν στη Γερμανία. Τους έβλεπα να συγκινούνται με τη λύρα και τις ποντιακές φορεσιές.

Τα έργα τέχνης μπορούν να γίνουν γέφυρες και να ενωθούν οι ψυχές των ανθρώπων.

Όταν υπάρχουν μνήμες στο βάθος του μυαλού και βλέπεις ένα έργο τέχνης, τότε αυτές οι μνήμες ξυπνούν και γίνονται σκαλοπάτια για να ενωθούν οι άνθρωποι αλλά και για να αντικρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τα έργα μου δεν είναι μονοδιάστατα αλλά παίρνουν και τη «μορφή» που τους δίνει ο εκάστοτε θεατής. Ποτέ ένας δημιουργός δεν είναι σε θέση εκ των προτέρων να γνωρίζει ή να καταλάβει τι θα αγγίξει το κοινό ή που θα τον ταξιδέψει», αναφέρει η Σοφία Αμπερίδου.

Η έκθεση «Πατρίδες» τον Μάιο θα μετακομίσει στη Δράμα και από τις 4 του μήνα θα φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Εκεί θα παραμείνει έως το τέλος Μαΐου, ενώ στο πλαίσιό της θα διοργανώνονται και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει ακόμα αποφασισθεί με λεπτομέρειες.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Λαϊκή καλλιτέχνις

Ως μία λαϊκή καλλιτέχνις, η οποία ακολουθεί κυρίως τη βυζαντινή τεχνοτροπία, έχοντας ως πρότυπο το μεγάλο ζωγράφο Φώτη Κόντογλου, με τον οποίο ασχολήθηκε κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές, χαρακτηρίζει τον εαυτό της η Σοφία Αμπερίδου.

Μετράει περισσότερα από τριάντα χρόνια στο χώρο της τέχνης και παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1992, στη Σητεία της Κρήτης. Τα πρώτα της έργα για τον Πόντο τα φιλοτέχνησε το 1995.

«Αρχικά είχαν θέματα προσφυγιάς. Στη συνέχεια, θέλοντας όλο και περισσότερο να γνωρίσω την πατρίδα των προγόνων μου, διάβασα ανάλογα βιβλία ιστορίας, λογοτεχνίας και ποίησης αποκομίζοντας πολλά και κυρίως γνώσεις κι εμπειρίες που έγιναν έμπνευση για πίνακες ζωγραφικής. Τα ταξίδια μου στον Πόντο και οι συμμετοχές μου σε διεθνή φεστιβάλ τέχνης στην Τραπεζούντα, όπου συνάντησα ανθρώπους και βίωσα μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες, έγιναν επίσης πηγή έμπνευσης και δημιουργίας έργων.

Το έργο «Σμύρνη προκυμαία» (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

»Η αγάπη του απλού κόσμου για τη ζωγραφική μου μού δίνει κουράγιο, δύναμη αλλά και έμπνευση να συνεχίσω στο δύσκολο δρόμο της τέχνης. Θέλω να φωτίσω με όλες μου τις δυνάμεις πτυχές από τον πολιτισμό και την ιστορίας της πατρίδας μας, δημιουργώντας έργα που μιλούν στις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων. Κάθε φορά που δημιουργώ ένα έργο, πριν ολοκληρωθεί, γεννιούνται στη σκέψη μου κι άλλες ιδέες για νέα έργα», σημειώνει η Σοφία Αμπερίδου.

Καταλήγοντας η ίδια υπογραμμίζει ότι στις σκέψεις της βρίσκεται η δωρεά σε κάποιο μουσείο έργων της που αναφέρονται στον Πόντο.

«Έχω στο σπίτι μου πολλά έργα ζωγραφικής, τα οποία δε χωράνε πλέον σε αυτό. Σκέφτομαι να κάνω τη δωρεά σε κάποιο μουσείο κάποιων σημαντικών μου έργων, το οποίο, όμως, θα τα εκτιμήσει. Τα έργα μου ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό. Σε όσους τα έχουν εκτιμήσει, σε όσους τα νιώθουν δικά τους», υπογραμμίζει η καλλιτέχνις.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

21/09/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος σε εκπροσώπους ΜΜΕ (φωτ. αρχείου: EPA/Al Drago)

ΗΠΑ: Τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ

10 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας

34 λεπτά πριν
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

ΗΠΑ-ΥΠΠΟ: Δεκαπέντε ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίζονται μέσω της εισαγγελίας του Μανχάταν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΦΥΠΕΚΑ)

Παμβώτιδα: Δύο οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκαν από το βυθό της λίμνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Κοζάνης)

Κοζάνη: Στη νέα πλατεία Μικράς Ασίας τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV