pontosnews.gr
Τετάρτη, 27/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλβανία: Ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης είναι ο διάδοχος του μακαριστού Αναστάσιου

Στις 29 Μαρτίου θα γίνει η τελετή ενθρόνισης

16/03/2025 - 2:10μμ
Ο νέος αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Ιωάννης (φωτ.: facebook / Radio «Ngjallja»)

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Ιωάννης (φωτ.: facebook / Radio «Ngjallja»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη, τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου μετά την εκδημία του μακαριστού Αναστάσιου στις 25 Ιανουαρίου, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος ως νέο αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα.

Οι μητροπολίτες Αμαντίας Ναθαναήλ και Αργυροκάστρου Δημήτριος, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, εξαιρέθηκαν της υποψηφιότητας καθώς δεν πληρούν το κριτήριο της αλβανικής υπηκοότητας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Αλβανίας, που εγκρίθηκε το 2006. Με την ανακοίνωση της εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου, οι καμπάνες σε όλους τους ιερούς ναούς της Αλβανίας χτύπησαν χαρμόσυνα.

Στο σύντομο μήνυμά του προς τους πιστούς, οι οποίοι φώναζαν «άξιος», ο νέος προκαθήμενος τόνισε μεταξύ άλλων πως με ταπεινοφροσύνη, και υπακούοντας στο θέλημα του Θεού, δέχτηκε αυτή την υψηλή διακονία και υποσχέθηκε να την εκτελεί με αφοσίωση.

«Θα σεβαστώ την Ιερή Παράδοση και θα αγωνιστώ με όλη μου την δύναμη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της Εκκλησίας. Έχοντας επίγνωση του βάρους αυτής της ευθύνης, προσεύχομαι στον Χριστό, τον Ιδρυτή της Εκκλησίας, να μου δώσει φώτιση, δύναμη και σοφία», είπε μεταξύ άλλων.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, κατά κόσμον Φατμίρ Πελούσι, γεννήθηκε το 1956 στην Κορυτσά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της οποίας υπηρέτησε ως μητροπολίτης μετά την ενθρόνισή του, το 1998.

Σε συνεντεύξεις του έχει αποκαλύψει πως τα χρόνια των διωγμών της όποιας θρησκείας στην αθεϊστική Αλβανία, είχε ενδιαφέρον για θρησκευτικά ζητήματα και μάλιστα το 1975 γνώρισε τον Χριστιανισμό από αντίγραφο της Καινής Διαθήκης στα γαλλικά, το οποίο του έδωσε κάποιος φίλος του με πρόσχημα να μάθει τη γαλλική γλώσσα.

Ακολούθησαν αναζητήσεις στην κεντρική Βιβλιοθήκη Τιράνων, όπου δανειζόταν κρυφά βιβλία όλων των θρησκειών. Το επόμενο βήμα υψηλού κινδύνου για τον ίδιο και την οικογένειά του, στην Αλβανία των σκληρών διωγμών, ήταν η συμμετοχή του σε μια μυστική ομάδα χριστιανών που έκανε συναντήσεις σε διάφορα σπίτια στην Κορυτσά.

Το ίδιο μυστικά έγινε και η βάπτισή του από τον πατέρα Κοσμά, και έλαβε το όνομα Ιωάννης.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη με υποτροφία που καθιέρωσε η αλβανική κοινότητα στην Αμερική στη μνήμη του επισκόπου Φαν Νόλι, και αποφοίτησε το 1993. Τότε στην Αλβανία ο μακαριστός Αναστάσιος είχε ήδη ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης της Εκκλησίας. Μετά από πρόσκληση του ιεράρχη, ο Ιωάννης επέστρεψε για να βοηθήσει στο σημαντικό έργο του, και το 1994 αρχικά χειροτονήθηκε διάκονος και το τέλος του ιδίου έτους ιερέας, από τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Με μεταπτυχιακό στις Θεολογικές Σπουδές, υπηρέτησε ως λέκτορας και κοσμήτορας της Θεολογικής Ακαδημίας της αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 1996 διορίστηκε διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Δυρραχίου και παράλληλα έγινε αρχιμανδρίτης. Στις 18 Ιουλίου 1998 εξελέγη μητροπολίτης Κορυτσάς και ενθρονίστηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Η τελετή ενθρόνισης του νέου προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τζώρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: arxon.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Η Νέα Κηφισιά υποδέχτηκε την ιερή εικόνα της Κυράς των Ποντίων

26/05/2026 - 11:54μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά της εικόνας της Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην Αθήνα. Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά έρχεται στην Αθήνα: Για πρώτη φορά στη Νέα Κηφισιά η ιστορική εικόνα του ποντιακού ελληνισμού

24/05/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΠΙΣΤΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στην περιφορά των εικόνων της Αναλήψεως και της Παναγίας Σουμελά

22/05/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook / Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Καππαδοκία: Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής

17/05/2026 - 9:24μμ
Ο νέος Πατριάρχης της Γεωργίας Σίο Γ' (πηγή: Patriarchate of Georgia)
ΠΙΣΤΗ

Γεωργία: Νέος Πατριάρχης ο Σίο Γ΄ – Κρίσιμη η πολιτική συγκυρία

11/05/2026 - 10:36μμ
Το εξωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Τουρκία κρατά «παγωμένη» τη Χάλκη παρά τη δήλωση Βαρθολομαίου για εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

11/05/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Gregorio Borgia)
ΠΙΣΤΗ

Πάπας Λέων ΙΔ’: Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος που βρίσκεται στο τιμόνι του Βατικανού

8/05/2026 - 4:28μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

8/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΙΣΤΗ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

7/05/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/ Γρ. Τύπου Προεδρίας/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μήνυμα ειρήνης και αιχμές κατά του εθνοφυλετισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο

7/05/2026 - 7:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προβολή στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων» (φωτ.: 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)

Λαμία: «Περπάτησαν» στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων

10 λεπτά πριν
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκος Ανδρουλάκης (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Άδωνι Γεωργιάδη

35 λεπτά πριν
Μπάνιο στο ποτάμι που διασχίζει τον Αγγλικό Κήπο – Το must για τους κατοίκους του Μονάχου τέτοιες μέρες (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό σε Βρετανία και Γερμανία

58 λεπτά πριν
Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη (φωτ.:  Σωτήρης Δημητρόπουλος / EUROKINISSI)

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 22 συλληφθέντες για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη

1 ώρα πριν
Ιστορική φωτογραφία που απεικονίζει δύο ηγετικές μορφές της Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως, του Αθανάσιου Σουλιώτη (αρ.) και του Ίωνα Δραγούμη (πηγή: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Αθανασίου Σουλιώτη-Νικολαΐδη)

Η Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως και το Ανατολικό Ιδανικό – Πράκτορες, διπλωμάτες και οραματιστές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: kede.gr)

Γυμνάσια: Τελευταίο μάθημα σήμερα – Αντίστροφη μέτρηση για εξετάσεις και Πανελλαδικές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign