pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Moody’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα Baa3 με σταθερές προοπτικές

Κωστής Χατζηδάκης: H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν, εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο

15/03/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: EPA / Andrew Gombert)

(Φωτ.: EPA / Andrew Gombert)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την επενδυτική βαθμίδα έδωσε στην Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε «Baa3 με σταθερές προοπτικές» από «Ba1 με θετικές προοπτικές».

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το πιστωτικό προφίλ του ελληνικού κράτους έχει πλέον μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας:

«Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Με βάση τη στάση πολιτικής της κυβέρνησης, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν καρπούς και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το υψηλό βάρος του χρέους της. Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος που σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ του Δημοσίου».

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν μια ισορροπία μεταξύ του ότι ορισμένες από τις κύριες πιστωτικές προκλήσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν αργά, και των θετικών προοπτικών που σχετίζονται με τη σταθερότητα των θεσμών και τη στάση πολιτικής που προαναφέρθηκε.

«Όσον αφορά τις προκλήσεις, η ολοκλήρωση των θεσμικών και οικονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη θα πάρει χρόνο. Αν και το χρέος προς το ΑΕΠ μειώθηκε γρήγορα τα τελευταία χρόνια, θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ αυτών που αξιολογούμε.

»Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές χρησιμοποιούν τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για να εφαρμόσουν σθεναρά πολιτικές που υποστηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα».

Ανακοίνωση σε σχέση με την αναβάθμιση εξέδωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης:

«Χαίρομαι που η τελευταία μου δήλωση ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφορά την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από τη Moody’s, έναν από τους σημαντικότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης διεθνώς.

»Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία και πιστοποιεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που έγινε τα τελευταία 5,5 χρόνια η οποία δεν ήταν εύκολη, εν μέσω διεθνών κρίσεων και γεωπολιτικής αστάθειας. Και προφανώς αποτελεί επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων.

»Πλέον, μετά τη σημερινή αξιολόγηση της Moody’s, το σύνολο των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκων αξιολόγησης κατατάσσουν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, η αναβάθμιση από την Moody’s, σηματοδοτεί και την έναρξη ενός νέου κύκλου. Διότι η ανοδική πορεία πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου η χώρα μας να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Είναι στο χέρι μας, όχι μόνο να αφήσουμε οριστικά πίσω την κρίση, αλλά και να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων και να διασφαλίσουμε ένα θετικό μέλλον για την πατρίδα μας.

»Η ανακοίνωση της Moody’s αναφορικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι εύγλωττη και δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η ταχεία μείωση του χρέους, η αύξηση των εσόδων με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χωρίς αύξηση των φόρων αλλά –αντιθέτως– με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, η μείωση των κόκκινων δανείων.

»Απτή όμως απόδειξη της προόδου της ελληνικής οικονομίας αποτελεί και η εντυπωσιακή ανταπόκριση των επενδυτών στις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησε χθες ο ΟΔΔΗΧ.

»Η Ελλάδα ζήτησε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ και, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, συγκέντρωσε προσφορές άνω των 56,5 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση από τη χώρα μας. Είναι επίσης σημαντικό ότι με τις χθεσινές εκδόσεις και εκείνες που προηγήθηκαν από την αρχή του χρόνου, καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2025. Και διαμορφώνεται δίχτυ ασφαλείας για όποιες πιθανές αναταράξεις μπορεί να προκύψουν στις διεθνείς αγορές τους επόμενους μήνες. Μπράβο στον ΟΔΔΗΧ, μπράβο σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης εθνικής επιτυχίας».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5 αλλαγές στις δηλώσεις ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ

8/01/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση – Τι προβλέπεται για ρεύμα και πετρέλαιο

7/01/2026 - 3:46μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026

31/12/2025 - 3:41μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Τέλος χρόνου» για τα τέλη κυκλοφορίας – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

31/12/2025 - 9:11πμ
Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Το 2026 κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

31/12/2025 - 8:40πμ
Τμήμα της Εγνατίας Οδού έξω από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περνά η Εγνατία Οδός για τα επόμενα 35 χρόνια

30/12/2025 - 8:36μμ
(Πηγή: The Ellinikon)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό: Αγοραστές από τουλάχιστον 110 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου

30/12/2025 - 2:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Όλες οι ελαφρύνσεις που έρχονται το 2026 – Τι κερδίζουν μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι

29/12/2025 - 9:12πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 27 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 2 Ιανουαρίου

27/12/2025 - 12:10μμ
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα 50 αγρότες για μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων από το Ε9

24/12/2025 - 6:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έντονη χιονόπτωση μπροστά από την έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)

Kακοκαιρία σαρώνει ευρωπαϊκές χώρες – Άνεμοι με 213 χλμ/ώρα, πολικές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις και κομμένο ρεύμα

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Άνετη νίκη επί της Μπάγερν για τον Ολυμπιακό

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Mercosur (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Δίχτυ προστασίας για 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα – Νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση

2 ώρες πριν
Αποκατάσταση των ζημιών στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Αράτου (φωτ.: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Ροδόπη: Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση σε σχολείο της τουρκικής μειονότητας

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Σάλος με το επίμαχο βίντεο για χρηματισμό του Ν. Χριστοδουλίδη – «Όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει»

3 ώρες πριν
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign