pontosnews.gr
Κυριακή, 22/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θα συνεχιστεί αύριο η δίκη για το Μάτι – «Όφειλε να γίνει οργανωμένη απομάκρυνση» είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση γιατί λόγω του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο Εφετείο αποφασίστηκε να διεξαχθεί σε μεγαλύτερη αίθουσα

12/03/2025 - 2:23μμ
Συγκέντρωση στο Εφετείο όπου εκδικάζεται η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από τον «Σύλλογο Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/07/2018», Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Κώστας Τζούμας)

Συγκέντρωση στο Εφετείο όπου εκδικάζεται η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από τον «Σύλλογο Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/07/2018», Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Κώστας Τζούμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση ασφαλώς δεν γίνεται όταν δεν μπορείς να την κάνεις με ασφάλεια και συντονισμένα. Η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση ή εκκένωση δεν γίνεται, όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όπως ειπώθηκε. Όταν όμως η φωτιά είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά και έρχεται και δεν διατρέχεις άμεσα τον κίνδυνο, χρειάζεται πρόβλεψη για να τον αποφύγεις. Εκεί μπορεί να γίνει και όφειλε να γίνει η οργανωμένη απομάκρυνση. Όταν το χάος δεν μπαίνει σε μια σειρά, τα αποτελέσματα είναι τραγικά» ανέφερε η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της για την τραγωδία στο Μάτι, καταχειροκροτούμενη από τους δεκάδες πολίτες που παρακολουθούν τη δίκη.

Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ξεκίνησε με καθυστέρηση προκειμένου να διεξαχθεί στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου, καθώς από νωρίς βρέθηκαν στο Εφετείο πάρα πολλοί που ήθελαν να ακούσουν την Εισαγγελέα. Καθώς η αίθουσα που είχε παραχωρηθεί, γέμισε από κόσμο, με πάρα πολλούς όρθιους, πολύ πριν από την ώρα έναρξης, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί η μεγάλη αίθουσα στο Εφετείο η οποία γέμισε ασφυκτικά τόσο από τα θύματα της τραγωδίας όσο και από δεκάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.

Η Εισαγγελέας της Έδρας Σταματίνα Περιμένη κατά την έναρξη της αγόρευσής της που θα συνεχιστεί και αύριο, είπε όταν συνήγοροι της ζήτησαν γραπτή την αγόρευση πως δεν θα την καταθέσει σήμερα αλλά τις επόμενες ημέρες, καθώς ο όγκος της δουλειάς της είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον χρόνο που έχει. «Δεν έχω κοιμηθεί όλες αυτές τις μέρες. Κλείνω τα μάτια και βλέπω σκηνές από αυτήν την τραγωδία, ανοίγω τα μάτια και βλέπω εσάς» τους είπε.

»Θέλω να πω με πλήρη συνείδηση, ότι το δικαστήριο με την απόφαση του δεν θα δικαιώσει ψυχές, αυτό που πρέπει να δικαιώσει και να εμπεδώσει είναι το αίσθημα ασφάλειας και της απόδοσης δικαιοσύνης» ανέφερε, δηλώνοντας πως και οι κατηγορούμενοι πρέπει να ξέρουν πως θα δικαστούν δίκαια και με βάση τους νόμους.

»Θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη όχι με σκεπασμένα τα μάτια αλλά με ανοικτά τα μάτια» επισήμανε, τονίζοντας πολλές φορές πως «πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να ζήσουν με αυτές τις σκηνές, έχασαν δικούς τους με φρικτό τρόπο, μπροστά στα μάτια τους κάποιοι εξ αυτών, αλλά έχασαν και περιουσίες που δεν είναι πρώτο μπροστά στις απώλειες ζωής, αλλά και αυτό αφορά έναν αγώνα ζωής».

Η κ. Περιμένη αναλύει λεπτομερώς τα κεφάλαια αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, όπως ίσχυαν το 2018, δηλώνοντας πως όλη η σημερινή τοποθέτηση της θα αναλωθεί σε αυτό και επομένως αύριο θα καταλήξει στο «διά ταύτα « της εισήγησης της.

Ανοίγοντας συνολικά το θέμα «πολιτική Προστασία» η Εισαγγελέας εξήγησε το καθεστώς αρμοδιοτήτων χωρίς να αφήσει ασχολίαστες τις συνεχείς αλλαγές και τροποποιήσεις της νομοθεσίας στην πορεία των χρόνων και ειδικά μετά από δυσμενή συμβάντα.

»Δυστυχώς όταν κάτι δεν πάει καλά αλλάζουμε τους νόμους αντί να κοιτάμε τις υποδομές και την βελτίωση τους» τόνισε.

Αναφερόμενη στην Πυροσβεστική, η Εισαγγελέας τόνισε πολλές φορές ότι η νομοθεσία, που αναθέτει στο Σώμα την καταστολή των πυρκαγιών, «προτάσσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλα τα άλλα έπονται». Η Εισαγγελέας απαντώντας σε ισχυρισμούς κατηγορουμένων από την Πυροσβεστική, που επικαλέστηκαν τη φωτιά στην Κινέτα και εν συνεχεία την κατάσταση στα διυλιστήρια Κορίνθου που έπρεπε να αντιμετωπίσουν εκείνη την ημέρα, ανέφερε «Μόνο σε πόλεμο, όταν απειλείται η κυριαρχία της χώρας, μπορεί να αποφασίσει κάποιος να σώσει κάποιους και να θυσιάσει κάποιους άλλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να κρίνεις και αναπτύξεις δυνάμεις ώστε να σώσεις κάθε ανθρώπινη ζωή. Δεν επιλέγεις θύματα».

Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της προστασίας των πολιτών, τονίζοντας ότι εκ του νόμου λειτουργεί συνδράμοντας την Πυροσβεστική σε μέσα αλλά και με ενέργειες και αποφάσεις των στελεχών της για να σώσουν πολίτες. «Αυτές οι διαδικασίες οφείλουν να λειτουργούν και να εξελίσσονται παράλληλα, άρα αυτό που ειπώθηκε από κατηγορούμενους ,»δεν προλάβαινα» δεν ισχύει. Και δεν ισχύει διότι ως αρμόδια αρχή οφείλεις να προβλέψεις και να κινηθείς άμεσα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να αναμένεις να στο πει άλλος και να λες δεν μου το είπε» ανέφερε.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ως «το κομβικό σημείο της υπόθεσης» το αν έγινε ενέργεια πρόληψης πριν από τη διάσωση. Αν δηλαδή μπορούσε και έπρεπε να γίνει απομάκρυνση ή οργανωμένη απομάκρυνση. Το δικαστήριο οφείλει να κρίνει αν για το θέμα της απομάκρυνσης, αρκεί το ότι δεν εισηγήθηκε ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Κάποια στιγμή που η μητέρα ενός θύματος αντέδρασε, η Εισαγγελέας της είπε πως αντιλαμβάνεται πλήρως την απώλειά της.

»Ξέρω ότι η απώλεια αυτήν δεν θα αναπληρωθεί ποτέ, αλλά δεν πρέπει να μετακυλήσουμε αυτό σε όσους δεν έχουν ευθύνη. Σκεφτείτε το!» είπε προς το κοινό θυμίζοντας ότι «αυτή η χώρα έχει υποφέρει από λαϊκά δικαστήρια».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης όταν η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στην κατηγορία της αμέλειας που αποδίδεται στους κατηγορουμένους σε σχέση με την απομάκρυνση κάποιοι από το κοινό φώναξαν:

Να μείνετε στην ιστορία σαν εκείνους που αθώωσαν τον Κολοκοτρώνη. Όχι στη συγκάλυψη!

Εισαγγελέας: Θέλω να είμαι η εισαγγελέας της έδρας στο Μάτι. Μπορεί να γίνει δεκτό ότι κάποιοι προέβλεψαν την τραγωδία και την αποδέχθηκαν;

Ακροατήριο: Ναι, ναι, ναι. Είχαν νεκρούς και τους απέκρυπταν, και δεν ξέρετε την απόσταση από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας; Και λες τέτοια πράγματα.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: cultureisathens.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκριά 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Όλα θα αρχίσουν από την πλατεία Συντάγματος

22/02/2026 - 12:01μμ
Λαϊκή αγορά (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτές οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα

22/02/2026 - 10:47πμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και κρύο – Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά

22/02/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Στα χέρια της Αστυνομίας 46χρονος μετά από επίθεση με όπλο

22/02/2026 - 12:24πμ
(Φωτ.: thebest.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πατρινό Καρναβάλι: Ο «θησαυρός» της πόλης κυριάρχησε στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση

22/02/2026 - 12:06πμ
(Πυροσβεστικό Σώμα, τμήμα Τύπο  και επικοινωνίας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνοείται 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι – Διακόπηκε η έρευνα εντοπισμού του λόγω κακοκαιρίας στην περιοχή

21/02/2026 - 11:10μμ
Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: «Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Βιολάντα μετά την τραγωδία

21/02/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: Φωνή της Ροδόπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εννέα τραυματίες σε σοβαρό ατύχημα σε ταβέρνα στη Ροδόπη – Υποχώρησε το δάπεδο εν ώρα λειτουργίας

21/02/2026 - 8:22μμ
Εικόνα από τον σταθμό «Νέος Κόσμος» του μετρό (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 – Τι θα ισχύσει για τη Γραμμή 3

21/02/2026 - 6:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιολάντα: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας μπισκότων στην Αγία Κυριακή

21/02/2026 - 6:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/ Γιώργος Πάντζας)

Γιώργος Πάντζας: Ο ζεν κομίκ της ελληνικής σκηνής έχει σήμερα γενέθλια

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: cultureisathens.gr)

Αποκριά 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Όλα θα αρχίσουν από την πλατεία Συντάγματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Αμπντιραχμάν Μοχαμέντ Αμπντουλαχί, τον περασμένο Μάιο, στο Ναϊρόμπι της Κένυας (φωτ. αρχείου: EPA/ DANIEL IRUNGU)

Σομαλιλάνδη: Έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ορυκτά και τις στρατιωτικές βάσεις της

2 ώρες πριν
Λαϊκή αγορά (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Ανοιχτές οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign