pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δίκη στο Εφετείο για το Μάτι: Σήμερα η αγόρευση της εισαγγελέως – Κάλεσμα συμπαράστασης από τους συγγενείς των θυμάτων

Η εισαγγελική έφεση θα στραφεί κατά της ετυμηγορίας των δικαστών του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου τόσο για τις δεκαπέντε αθωώσεις όσο και για το ύψος των ποινών που επέβαλε σε πέντε εκ των καταδικασθέντων

12/03/2025 - 9:06πμ
Συγγενείς των θυμάτων κρατούν πανό με τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη «δικαιοσύνη» έξω από το εφετείο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Συγγενείς των θυμάτων κρατούν πανό με τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη «δικαιοσύνη» έξω από το εφετείο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ενδιαφέρον, τόσο των εμπλεκόμενων στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, όσο και της κοινής γνώμης, αναμένεται να μονοπωλήσει σήμερα, Τετάρτη, η αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τη φονικότερη πυρκαγιά που έχει βιώσει η χώρα.

Η αγόρευση, αν και δεν δεσμεύει το δικαστήριο, αναμένεται να περιλαμβάνει τις απαντήσεις της εισαγγελέως και την αποτίμηση επί όλων των στοιχείων της τραγωδίας, όπως υπάρχουν στη δικογραφία και επί όσων εισφέρθηκαν κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία με τους 21 κατηγορούμενους.

Τα ερωτήματα της έφεσης

Σήμερα, οκτώ μήνες από την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, η Εισαγγελέας της Έδρας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, θα διατυπώσει την κρίση, τη νομική της αξιολόγηση στα «πώς και γιατί» της υπόθεσης. Θα απαντήσει στα ζητήματα που θέτει η εισαγγελική έφεση κατά της ετυμηγορίας των δικαστών του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου τόσο για τις δεκαπέντε αθωώσεις όσο και για το ύψος των ποινών που επέβαλε σε πέντε εκ των καταδικασθέντων, πρώην επιτελικούς της Πυροσβεστικής.

Τι συνέβη το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική με μία φωτιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης και κατέληξε σε όλεθρο σαρώνοντας το Μάτι; Πώς κάηκαν 93 άνθρωποι, πώς πνίγηκαν εννέα στη θάλασσα, όπου κατέφυγαν για να σωθούν από την «πύρινη κόλαση»;

Έγιναν σε επίπεδο πρόληψης, επιχειρησιακής δράσης για την αντιμετώπιση της φωτιάς αλλά και διαχείρισης της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε, όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες ή ήταν αναπότρεπτη η τραγική εξέλιξη και ο κάθε αρμόδιος έκανε «το ανθρωπίνως δυνατό», όπως ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια των απολογιών;

Έσφαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που δεν απέδωσε ευθύνες σε 15 από τους 21 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι;

Οι άνθρωποι που από τη μία στιγμή στην άλλη βίωσαν ασύλληπτες σκηνές φρίκης, οδύνης και ανείπωτης καταστροφής έχουν ζητήσει από όλους τους πολίτες να σταθούν σήμερα στο πλευρό τους σε αυτήν την ειδική στιγμή της τελευταίας δίκης για την τραγωδία στο Μάτι.

Επτά χρόνια μετά την ημέρα που σημάδεψε για πάντα την ζωή τους, κάλεσαν την κοινωνία να είναι κοντά τους στην τελική ευθεία στον αγώνα τους για δικαίωση των 104 νεκρών και των δεκάδων εγκαυματιών τους.

Το δικαστήριο έχει δώσει τη σημερινή αλλά και την αυριανή συνεδρίαση στη διάθεση της εισαγγελικής λειτουργού, ώστε να έχει χρόνο να αναπτύξει πλήρως το σκεπτικό που θα την οδηγήσει στο «δια ταύτα» της πρότασης της για την ενοχή ή μη και ποιων, από τους κατηγορούμενους, τότε στελέχη της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων και της τότε Περιφερειάρχη.

Οι νομικές απαντήσεις της Εισαγγελέα για πράξεις και παραλείψεις που καταλογίζονται στην κατηγορία, για τον ρόλο ενός εκάστου των κατηγορουμένων και πως επέδρασσε σε όσα έγινα στο Μάτι, η αποδοχή της ή όχι στην θέση κατηγορουμένων ότι υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες και τα μέσα που διέθεταν, έδρασαν και «ορθώς» και νομίμως, θα είναι τα δεδομένα που θα οδηγήσουν την εισαγγελική πρόταση στο «ένοχος» ή το «αθώος».

Συγγενείς των θυμάτων κρατούν πανό με τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη «κακούργημα» έξω από το εφετείο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Οι πρωτόδικες ποινές και οι αθωώσεις

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κρίνει από την αρχή την υπόθεση καθώς καλείται, μετά από έφεση του Εισαγγελέα στην πρωτόδικη απόφαση, να επαναξιολογήσει και τις ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους, αλλά και το ύψος των ποινών για πέντε καταδικασθέντες.

Ο κάτοικος Νταού, δικάζεται κατόπιν δικής του έφεσης με ζητούμενο την μείωση της ποινής του, καθώς δε ασκήθηκε εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, στο σκέλος που τον αφορά, εισαγγελική έφεση.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν ανά περίπτωση τους είκοσι, τότε επιτελικούς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, μεταξύ αυτών δε και οι εννέα άνθρωποι που πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν από την κόλαση. Αφορούν παράλληλα και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια σχετικά με τους τραυματίες, επιζώντες της καταστροφής οι οποίοι παρίστανται στην δίκη.

Το πρωτόδικο δικαστήριο με την απόφασή του, η οποία έτυχε σφοδρότατων αντιδράσεων εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, έκρινε ενόχους έξι από τους 21 κατηγορούμενους και ομόφωνα αθώους τους υπόλοιπους δεκαπέντε.

Ένοχοι κρίθηκαν οι τότε επικεφαλής και στελέχη της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη τα οποία μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως. Ένοχος επίσης κρίθηκε και ο κάτοικος στο Νταού, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή 3 ετών.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη, Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη και Στέφανο Κολοκούρη.

Αθώωσε επίσης τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους τότε δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, Πεντέλης Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη και Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς καθώς και τους αντιδημάρχους Βάιο Θανασιά (Μαραθώνα) και Αντώνη Παλπατζή (Ραφήνας Πικερμίου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τζούλη Βινιεράτου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

7/06/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: Χειροπέδες σε καταζητούμενο για ανθρωποκτονία – Ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα και αναζητούνταν από την Interpol

7/06/2026 - 10:33μμ
Η Δέσποινα Τσουφλίδου-Ιωαννίδου (φωτ.: facebook / Κιβωτός Γρεβενών)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός Γρεβενών: Έφυγε από τη ζωή η 97χρονη Γαβριηλίνα, ή Ποτούχ – Από τους πρώτους β’ γενιάς Πόντιους πρόσφυγες

7/06/2026 - 8:08μμ
O Θεσσαλικός κάμπος
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων

7/06/2026 - 6:45μμ
Ζημιές σε σπίτι από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα στην Εύβοια (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί στην Εύβοια: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 8 Ιουνίου

7/06/2026 - 5:28μμ
Κατέρρευσε πέτρινος τοίχος κατοικίας μετά τους σεισμούς στην Εύβοια, Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sterea economy)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Ζημιές και κατολισθήσεις μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

7/06/2026 - 3:37μμ
(Φωτ.: EUROKINISSΙ / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: «Τουρίστας και λάτρης της φωτογραφίας» δηλώνει ο Γερμανός που συνελήφθη κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

7/06/2026 - 3:11μμ
Το σπίτι στα Πατήσια όπου διέμενε στην Αθήνα ο 37χρονος Παλαιστίνιος.  Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Χαμάς στην Κρήτη: Ο 37χρονος φέρεται να παραδέχθηκε τη στρατολόγησή του – Εξετάζεται σενάριο χτυπήματος σε ισραηλινό στόχο

7/06/2026 - 1:59μμ
Ο «διπλός» σεισμός της Εύβοιας και πού έγινε αισθητός (πηγή: Χ / EMSC)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά στην Εύβοια – Στα 5,2 Ρίχτερ η ισχυρότερη δόνηση

7/06/2026 - 1:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα, αισθητός στην Αθήνα

7/06/2026 - 1:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Αχαΐα: Χειροπέδες σε καταζητούμενο για ανθρωποκτονία – Ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα και αναζητούνταν από την Interpol

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Bo Amstrup)

Κατέρρευσε ξανά ο Έρικσεν!

2 ώρες πριν
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Ο Ζβέρεφ «βασιλιάς» του Roland Garros

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign