Γεμάτα παλμό και χιλιάδες φωνές για δικαιοσύνη ήταν για μια ακόμη ημέρα τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγγενείς των αδικοχαμένων παιδιών ανέβηκαν στο βήμα και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη συμπαράσταση που τα εργατικά συνδικάτα παρέχουν στον διετή αγώνα τους για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το δυστύχημα, ενώ απαίτησαν την απονομή δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, στην Αθήνα, η μητέρα του 22χρονου Γιώργου Παπάζογλου, συγκίνησε το πλήθος όταν ανέφερε την ανάρτηση του καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο, πως «ο αδικοχαμένος νεαρός ποτέ δεν έμαθε για το 10 που πήρε με το σπαθί του γιατί κάτι τον σταμάτησε στα Τέμπη».
Η μητέρα της 18χρονης Αναστασίας Γκάνα τόνισε πως ο αγώνας των συγγενών θα φθάσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και κάλεσε το πλήθος να μη λησμονήσει τα τόσα θυμάται.
Στο μήνυμα τους οι μητέρες αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στον Γεράσιμο, το άλλο νεαρό θύμα που ακόμη παλεύει για τη ζωή του.
Από την εξέδρα ο Βασίλης Ζαβογιάννης, πρόεδρος του συνδικάτου μηχανοδηγών αναφέρθηκε με αφορμή τα Τέμπη στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει ο κλάδος πριν το δυστύχημα για τις χρόνιες δυσλειτουργίες και ανέπτυξε τα προβλήματα που ακόμη ταλανίζουν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με υπόκρουση τραγούδια γραμμένα για την τραγωδία στα Τέμπη και συνθήματα συμπαράστασης στους συγγενείς τους και στον αγώνα τους να αποδοθεί δικαιοσύνη, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, κλαδικών συλλόγων, εργατικών κέντρων και άλλων ομοσπονδιών.
Την ώρα που στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση ενόψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση άρχισαν από νωρίς να συγκεντρώνονται γύρω από την κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης και έξω από το Κοινοβούλιο, γύρω από το αυτοσχέδιο «ηρώο» με τα ονόματα των 57 νεκρών, που ήταν στεφανωμένο με ανθοδέσμες. Οι εργαζόμενοι συντεταγμένοι γύρω από τα πάνω τους, κατέκλυσαν το κάτω μέρος της πλατείας, τις οδούς Αμαλίας και Πανεπιστήμιου μαζί με ανθρώπους κάθε ηλικίας, ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά, που θέλησαν κι αυτοί να ενώσουν τη φωνή τους και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, παρ’ όλο ότι στις 12:00 είχε προηγηθεί το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα Τέμπη.
Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση είχε ο σύλλογος των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, τις χρόνιες δυσλειτουργίες του οποίου ανέδειξε το τραγικό δυστύχημα.
Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Καρτελιά, εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου του Παντείου Παν/μιου, προαναγγέλλοντας τη φοιτητική εκδήλωση στο Πάντειο και τη φοιτητική συναυλία στο Σύνταγμα για την επόμενη εβδομάδα.
Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια και απαγγελία κειμένων, που επιμελήθηκαν τα συνδικάτα μουσικών και ηθοποιών.
Στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες άνθρωπο κατέκλυσαν ξανά το κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σιδηροδρομική τραγωδία. «Ξεκινήσαμε λίγοι και γίναμε εκατομμύρια, με την πίεση του κόσμου άρχισαν τα στόματα να μιλάνε», λένε συγγενείς θυμάτων.
Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονταν τόσο επιζήσαντες της τραγωδίας, όσο και συγγενείς θυμάτων.
Αναλυτικά, ο Νίκος Χατζηβασιλείου, πατέρας της Ελισάβετ που έχασε τη ζωή της από την σύγκρουση των δύο τρένων, στην ομιλία του είπε ότι αν η δικαιοσύνη είχε κάνει τη δουλειά της τώρα «δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να κλαίμε» κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι μπάζωσε τον χώρο της τραγωδίας.
«Σκέφτονται “μπόρα είναι θα περάσει”, αλλά αυτή τη φορά δεν θα περάσει. Με την πίεση του κόσμου άρχισαν τα στόματα να μιλάνε», υπογράμμισε, κάνοντας παράλληλα λόγο για διαχρονικές ευθύνες.
Στην ομιλία της η Σμάρω Οίκου, αδελφή του μηχανοδηγού Δημήτρη, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα στελέχη της κοροϊδεύουν τους συγγενείς.
«Ξεκινήσαμε λίγοι και γίναμε εκατομμύρια», τόνισε χαρακτηριστικά.