pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πατρινό καρναβάλι: Φαντασμαγορική η τελετή ληξης – 55.000 καρναβαλιστές έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε, μετά από 5,5 ώρες, με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου

2/03/2025 - 11:37μμ
Ένα από τα πολύχρωμα γκρουπ καρναβαλιστών στη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 
(φωτ.: EUROKINISSI)

Ένα από τα πολύχρωμα γκρουπ καρναβαλιστών στη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού (φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μηνύματα αναγέννησης, ελπίδας και χαράς έστειλαν και φέτος δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές που έδωσαν το παρών στο φημισμένο Πατρινό Καρναβάλι. Περίπου 55.000 καρναβαλιστές, ντυμένοι με τα πιο ευφάνταστα κοστούμια, παρέλασαν επί 5,5 ώρες αποσπώντας το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων που από νωρίς είχαν πιάσει θέσεις για να τους απολαύσουν.

Την καρναβαλική παρέλαση άνοιξε η μπάντα του δήμου που παιάνιζε αποκριάτικους ρυθμούς και ακολούθησαν τα άρματα του δήμου Πατρέων, που φιλοτεχνήθηκαν στο καρναβαλικό εργαστήριό του. Πρώτος, ο Προπομπός με διπλή όψη Αρλεκίνου και αμέσως μετά ο βασιλιάς καρνάβαλος, ο Αρλεκίνος της Αποκριάς που κρατούσε τη σκηνή του δημοτικού θεάτρου «Απόλλων» και τον φρουρούσαν δύο «καρναβαλικοί φρουροί» μπροστά στην πρόσοψη του θεάτρου.

Ακολούθησε στο άνθινο άρμα της αναγέννησης και της ελπίδας, η βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού Ελένη Μπάδα, αναδυόμενη μέσα από τις χορδές άνθινου βιολιού με φόντο μια τεράστια κόκκινη καρδιά. Το άρμα της ΔΕΥΑΠ «Θα π(ι)ούμε το νερό νεράκι» σατίριζε την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ το άρμα «Gang Bank», σατίριζε την υπογειοποίηση του τρένου.

Στην συνέχεια, παρέλασε το άρμα «Smile!» με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με ένα πτυχίο ανά χείρας, να έχει και τον Χοντρό και τον Λιγνό μαζί του. Το άρμα «Βωβός κινηματογράφος» ήταν η πρώτη εμφάνιση του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ η «Γοργόνα» και το «Αλογόψαρο» με θαλάσσια θέματα ολοκλήρωσαν την ακολουθία του βασιλιά καρνάβαλου.

Τη σκυτάλη το μεγάλο «ποτάμι» των χιλιάδων καρναβαλιστών, μέλη των 165 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», που μεταμόρφωσαν την Πάτρα σε μια αξέχαστη χορευτική πίστα με ρυθμούς παρέλασης.

Τα μέλη των πληρωμάτων, με ευφάνταστες στολές υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και υψηλού σατιρικού πνεύματος, μοναδικά καπέλα, αμίμητες μικροκατασκευές, δημιούργησαν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό με τα σπάνιας αισθητικής και ευφυΐας άρματα και λάβαρά τους, δίνοντας το καλύτερό τους εαυτό, με φρεσκάδα, πρωτοτυπία και δημιουργία.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, με τους σοκολατορίχτες να κρατούν ζωντανό το ιστορικό έθιμο, γλυκαίνοντας τους χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια και την πλατεία Γεωργίου.

Εικόνα από την τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού (φωτ.: EUROKINISSI)

Η τελετή λήξης

Οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού ολοκληρώθηκαν απόψε με μία φαντασμαγορική τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στον μώλο του Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Κεντρικό στοιχείο της τελετής ήταν η παράδοση του βασιλιά καρνάβαλου στην φωτιά, όπου μέσα από τις στάχτες του μετέδωσε τα μηνύματα της αναγέννησης και της ελπίδας.

Αμέσως μετά, ένας «χείμαρρος» εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων φώτισε τον ουρανό, δίνοντας μία ξεχωριστή λάμψη στην καρναβαλική νύχτα.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο ποντιακής καταγωγής δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ζήσαμε μαζί ακόμη μία χρονιά το πολύχρωμο καρναβαλικό ταξίδι που πέρασε από κάθε γωνιά της πόλης και αγκάλιασε μικρούς και μεγάλους».

Η βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού Ελένη Μπάδα με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστας Πελετίδη (φωτ.: EUROKINISSI)

«Όπως κάθε χρόνο, οι πατρινοί ενώθηκαν σε ένα μεγάλο ποτάμι, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες που μας τίμησαν από κάθε χρονιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Αυτή η μεγάλη γιορτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεράστια συμβολή των εργαζομένων του δήμου μας, του καρναβαλικού οργανισμού, των πληρωμάτων, των καλλιτεχνών, του Ερυθρού Σταυρού, των φορέων της πόλης μας, που κατέθεσαν όλες τους τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί πετυχημένα, με την ποιότητα που του αρμόζει, το καρναβάλι της Ελλάδας. Πολλοί από αυτούς θα ξενυχτήσουν και σήμερα για να παραδώσουν αύριο την πόλη καθαρή και αξίζουν το σεβασμό μας.

»Φέτος, το πατρινό καρναβάλι απέδειξε ξανά ότι δεν είναι απλώς μια γιορτή ξεφαντώματος και διασκέδασης, αλλά μετουσιώνει σε χαρά και αισιοδοξία τα πιο βαθιά συναισθήματα, την πιο ωμή κριτική στα κακώς κείμενα της κοινωνίας και της καθημερινότητάς μας».

»η κορύφωση του πατρινού καρναβαλιού συνέπεσε με τη μεγάλη απεργιακή μάχη και συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη. Το καρναβάλι μας δεν στάθηκε αμήχανα δίπλα σε αυτή την κινητοποίηση. Αντίθετα την αγκάλιασε, ενώθηκε μαζί της και ανέλαβε να μεταφέρει ακόμα πιο πλατιά το μήνυμά της», υπογράμμισε ο Κώστας Πελετίδης.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιελάμβανε συναυλία με την Klavdia. Η εκπρόσωπός μας στην Eurovision 2025 τραγούδησε ζωντανά διασκευές των Playmen, συμμετέχοντας στο live show των Playmen. Συναυλία έκαναν οι ABOVE SUSPICION BAND ως live opening band με χορογραφίες. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, όπου την μουσική επιμελήθηκαν δύο ντι τζέι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/garten-gg-201217/)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα ενόψει του Πάσχα 2026

27/03/2026 - 4:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός: Στα 17 τα κρούσματα στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

27/03/2026 - 11:23πμ
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Ηλεία: Στο νοσοκομείο βρέφος 10 μηνών με κατάγματα και εγκαύματα – Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση

27/03/2026 - 10:27πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Δελτίο κινητοποιήσεων εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων – 24ωρη απεργία στις 23 Μαΐου

27/03/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: H «Deborah» φέρνει μπόρα! – Νοτιάδες αλλά και πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες

27/03/2026 - 8:08πμ
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

26/03/2026 - 11:39μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

26/03/2026 - 10:18μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ λόγω μεγάλης φωτιάς στη Χαλάστρα

26/03/2026 - 9:29μμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας στο Κολωνάκι, με λεία άνω των 200.000 ευρώ σε κοσμήματα και μετρητά

26/03/2026 - 7:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η κακοκαιρία «Deborah» – Πού και πότε θα …χτυπήσει

26/03/2026 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

3 λεπτά πριν
(Πηγή: thessaloniki.gr)

Γιώργος Ταξίδης: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τα έργα του Πόντιου ζωγράφου για το Άγιον Όρος

38 λεπτά πριν
Δορυφορική εικόνα του νησιού Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:QeshmIsland_NASA.jpg?uselang=en#Licensing)

Ιράν: Τα στρατηγικής αξίας νησιά στον Κόλπο – Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ αποτελούν δυνητικούς στόχους

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα στήριξης λόγω ενεργειακού κόστους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Η Formula 1® και η Allwyn επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέα πολυετή συμφωνία

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/GreeceinGermany)

Η συμβολή Ποντίων και Κρητών στην Ελληνική Επανάσταση: Τιμητική εκδήλωση στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign