pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μήνυμα από τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη

Του Παντελή Σαββίδη

1/03/2025 - 9:22πμ
Νέοι και νέες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, στην Κόρινθο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Νέοι και νέες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, στην Κόρινθο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν μια πρωτοφανής συγκέντρωση αυτή στην Αθήνα, η μητέρα των συγκεντρώσεων από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα. Ούτε ο Ανδρέας, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Χριστόδουλος, ούτε η Μακεδονία συγκέντρωσαν τόσο κόσμο.

Και αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να την αμαυρώσει, τεχνηέντως, με τη δράση παρακρατικών.

Δήθεν την υποστήριξε, δήθεν έκανε δηλώσεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά στόχος ήταν η διαβολή της. Δεν τους βγήκε το σχέδιο. Τόσος κόσμος δεν προσφέρεται για κυβερνητικά σχέδια ανωμαλίας. Θα καταρρεύσουν.

Όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια δεν ήταν οι συνήθεις μπαχαλάκηδες. Ήταν οργανωμένοι παρακρατικοί, από αυτούς που πολλοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για ειδικές αποστολές. Και αυτοί είναι εκπαιδευμένοι για ειδικές αποστολές. Βεβαίως αποστολές εκ του ασφαλούς, σαν και τις χθεσινές.

Η αστυνομία είχε διακριτικό ρόλο διότι αυτό προέβλεπε το σχέδιο. Τη βρόμικη δουλειά την ανέλαβε το παρακράτος.

Ευτυχώς δεν την έφερε εις πέρας, διότι αποκαλύφθηκε με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν  στο διαδίκτυο. Αλλά και δυστυχώς, διότι δεν έχουν πρόβλημα να αποκαλυφθούν. Που σημαίνει πως κάποιο σχέδιο εκτροπής τεκταίνεται. Αν υπάρχει κάποια εκτροπή για την οποία μίλησαν τα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, είναι η εκτροπή που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Καθώς η υπόθεση των Τεμπών εξελίσσεται, εξελίσσεται παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο. Απέναντι στο βίντεο που παρουσίασαν οι συγγενείς των θυμάτων λίγο πριν από την πρώτη συγκέντρωση με την κραυγή «Δεν έχω οξυγόνο», η κυβέρνηση παρουσίασε –χωρίς να φαίνεται η ίδια και χωρίς να το υποστηρίζει δημοσίως–, το fake βίντεο της ιταλικής εταιρείας που διαχειρίζεται το σιδηρόδρομο.

Την παραμονή των τεράστιων συγκεντρώσεων παρουσιάσθηκε το πόρισμα της Επιτροπής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων), ένα πόρισμα που όπως υποστηρίζουν πεπειραμένα στελέχη με εμπειρίες στο είδος, μοιάζει με έκθεση ιδεών.

Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης –από την οποία έχω άμεση εμπειρία– είχε και το εξής χαρακτηριστικό το οποίο θα διέκρινε και τις άλλες συγκεντρώσεις. Η συμμετοχή των νέων ήταν συντριπτική. Ο μέσος όρος ηλικίας κυμαινόταν μεταξύ 20 και 40 χρονών. Που σημαίνει ότι μια νέα γενιά, τα εγγόνια της μεταπολιτευτικής γενιάς, βγήκε στους δρόμους και αξιώνει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της.

Οι πολιτικές εμπειρίες της γενιάς αυτής καθορίζονται από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και αυτό δεν είναι καλό μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Αν δεν αντιδράσει εγκαίρως, η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί ό,τι υπέστη το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια. Θα καταρρεύσει. Το πολιτικό φάσμα έχει ελεύθερους χώρους για νέους πολιτικούς σχηματισμούς αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία θα εμπιστευθεί η κοινωνία. Διαφορετικά η κρίση θα παραταθεί και μετά από ενδεχόμενες νέες εκλογές.

Οι διαδηλώσεις είχαν ως κύριο αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά τα Τέμπη αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια κλιμακούμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Τίποτε δεν λειτουργεί στη χώρα, όλα έχουν απαξιωθεί, με κυρίαρχο πρόβλημα τη διαφθορά που έχει διαβρώσει όλους τους θεσμούς.

Η κοινωνία ζει καθημερινά τα παράγωγα αυτής της τραγωδίας, αλλά δεν έχει πού να στραφεί.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, διέψευσαν τις ελπίδες της. Και οι πολίτες έφθασαν να αμφισβητούν όχι απλώς την κυβέρνηση, αλλά το κομματικό σύστημα. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν διέξοδο.

Δεν πιστεύουν σε κανένα κόμμα. Και σε όποιο έδωσαν ακόμη και τελευταία εμπιστοσύνη, τους διέψευσε.

Πιστεύουν όμως στη δημοκρατία, όπως καταγράφεται στον κοινωνικό και ιστορικό τους γενετικό κώδικα. Ο τόπος αυτός και ο λαός που βίωσε εδώ τις εμπειρίες του έχουν βαθιά συναίσθηση του τι είναι δημοκρατία. Το νεοελληνικό κράτος που προέκυψε από τη μεγαλειώδη Επανάσταση πριν από 200 χρόνια, καθοδηγούμενο από απολυταρχικές ηγεσίες και νοοτροπίες και υποδουλωμένο στους προστάτες του, εγκατέλειψε τις παραδοσιακές δομές του. Αυτές που ήταν δικές του και θα μπορούσε να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα που έφερε η Δύση. Η κυρίαρχη ιδεολογία του αμφισβητούσε την ιστορική του συνέχεια.

Η χώρα έχει ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά αυτές τις αλλαγές δεν μπορεί να τις προσφέρει μια κυβέρνηση που αμφισβητείται σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις απονομιμοποίησαν ηθικά και κοινωνικά τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτή η απονομιμοποίηση θα έχει συνέπειες και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας.

Τη λύση πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με υπεύθυνη στάση απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών. Περιμένουμε να το δούμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο στο Χατζή Μπεϊλίκ, τον Ιούλιο του 1913. Διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, λίγα χρόνια πριν από τη ρήξη του Εθνικού Διχασμού (πηγή: Wikimedia Commons / λιθογραφία του Δημήτριου Παπαδημητρίου)

Μεταξάς και Μικρασιατική Εκστρατεία: Η προειδοποίηση στον Βενιζέλο και ο δρόμος προς την 4η Αυγούστου

23 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μητσοτάκης στο Politico: Προσωρινή αναστολή αιτήσεων ασύλου σε συνθήκες ακραίας πίεσης

46 λεπτά πριν
Άποψη του πύργου της πύλης του Κάστρου των Μογλενών (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Πέλλα: Το Κάστρο των Μογλενών ανοίγει ξανά τις πύλες του

1 ώρα πριν
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης 33 (SDIS 33), την επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής της Ζιρόντ, απεικονίζει αεροσκάφος Canadair να πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά που μαίνεται στο Στρατόπεδο Σουζ (Camp de Souge) στο Μαρτινιάς-συρ-Ζαλ, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας (φωτ.: EPA/ SDIS33/MATTHIEU PENZ HANDOUT)

Γαλλία: Δεκάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθαν στο φως μετά τη φωτιά στο Μπορντό

2 ώρες πριν
Kite surf σε παραλία της Λάρισας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα με ανέμους έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Για 5η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στην Αττική. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Μάχη σε τρία σημεία – Πάνω από 130.000 στρέμματα η πληγείσα έκταση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign