pontosnews.gr
Σάββατο, 29/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ-Καναδάς συσφίγγουν σχέσεις μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς

Στις Βρυξέλλες ο Καναδός πρωθυπουργός για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντόνιο Κόστα

12/02/2025 - 11:01πμ
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό (δεξιά) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό (δεξιά) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για να συσφίξει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς στους μεγάλους οικονομικούς εταίρους του.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Τριντό βρισκόταν στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τόσο η Οτάβα όσο και ο ευρωπαϊκός συνασπισμός έχουν συμφέρον να διαφοροποιήσουν τις εμπορικές σχέσεις τους για να αντισταθμίσουν την επιδείνωση της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον απρόβλεπτο πρόεδρό τους.

«Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί», συνοψίζει ο Ινιάσιο Γκαρσία της δεξαμενής σκέψης Bruegel των Βρυξελλών. Αυτό δεν αφήνει στην ΕΕ «καμιά άλλη επιλογή» από το να «επενδύσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών», προσθέτει.

Ο Τζάστιν Τριντό πρόκειται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – του οργάνου που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.

Ο Καναδός ηγέτης αναμένεται ότι θα τους εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσει τις συμπράξεις του με τις φίλες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το έκανε στο Παρίσι, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, καταδικάζοντας τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Απευθυνόμενος χθες, Τρίτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τριντό δήλωσε πως ο Καναδάς «θα εργασθεί με τους διεθνείς εταίρους και φίλους του» για να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να απαντήσουν σ’ αυτή την τελευταία ομοβροντία του Τραμπ. Ο Τριντό υποσχέθηκε μια «σθεναρή» απάντηση, αν χρειαστεί, με όρους παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποίησε η φον ντερ Λάιεν, η οποία κατήγγειλε εξ ονόματος της ΕΕ τους «αδικαιολόγητους» τελωνειακούς δασμούς.

Οι νέοι δασμοί Τραμπ

Σε ένα νέο σταθμό του εμπορικού πολέμου που έχει αρχίσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προχθές, Δευτέρα, ένα διάταγμα που ορίζει τη 12η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος νέων τελωνειακών δασμών 25% στο χάλυβα και το αλουμίνιο. «Χωρίς εξαιρέσεις», διαβεβαίωσε.

Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει με τον Καναδά μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και οι παραγωγοί αλουμινίου του Κεμπέκ, οι οποίοι εξαρτώνται πολύ από τους αμερικανούς πελάτες τους, θα μπορούσαν να δουν την ΕΕ ως έξοδο κινδύνου.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ορισμένους όγκους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί και όπου έχουν ανάγκη το μέταλλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν Σιμάρ, επίκεφαλης της Ένωσης Αλουμινίου του Καναδά.

Νέες ευρωπαϊκές συνεργασίες

Η προοπτική ενός οικονομικού πολέμου με την Ουάσινγκτον οδήγησε την ΕΕ να διευρύνει τους ορίζοντές της μετά την επανεκλογή, το Νοέμβριο, του ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ευρωπαϊκός συνασπισμός ανακοίνωσε μια ενισχυμένη εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Μαλαισία και μια νέα συμφωνία με το νοτιοαμερικανικό συνασπισμό Mercosur.

Η ΕΕ έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική θέση έναντι της Κίνας και υποσχέθηκε να εμβαθύνει τη σχέση με την Ινδία, η οποία θα αποτελέσει τον προορισμό του πρώτου επίσημου ταξιδιού της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν.

Προχθές, Δευτέρα, ο Αντόνιο Κόστα συζήτησε εξάλλου με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα για την ενίσχυση των σχέσεων μ’ αυτό τον εταίρο, καθώς η Πρετόρια βρίσκεται και η ίδια σε διένεξη με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με ένα νόμο, τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος καταγγέλλει ως ρατσιστικό έναντι των λευκών κτηματιών της Νότιας Αφρικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό αεροσκάφος JAS-39 Gripen της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: Msgt. Billy Johnston, USAF/commons.wikimedia.org/wiki)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Στέλνει μαχητικά Gripen, κορβέτες και αντι-drone συστήματα στη Φινλανδία

29/08/2026 - 12:12πμ
Ο νέος πρόεδρος της FED Κέβιν Γουόρς στην πρώτη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ (πηγή; YouTube/CNBC Television)
ΚΟΣΜΟΣ

Fed: «Ανησυχητικός» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Τι είπε ο νέος πρόεδρος

28/08/2026 - 8:14μμ
Πολίτες στην επαρχία Νουβακότ του Νεπάλ, ψάχνουν στις λίστες αγνοουμένων τους συγγενείς τους, έξω από το στρατιωτικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Νεπάλ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Φόβοι για νέες φονικές πλημμύρες από παγετωνικές λίμνες

28/08/2026 - 6:35μμ
(Φωτ.: EPA/Cornelius Poppe)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Απεβίωσε στα 98 ο βασιλιάς Χάραλντ – Στο θρόνο ο γιος του, Χάακον

28/08/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ-Θιβέτ: Αναστέλλονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης – Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά την καταστροφή

28/08/2026 - 9:59πμ
**Λεζάντα Εικόνας:**

Φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Αυγούστου 2026 από το Μουσείο της Βιγένα. Απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού που απαρτίζουν τον «Θησαυρό της Βιγένα», στη Βιγένα του Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία (φωτ.: EPA/Museum of Villena)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη κλοπή στην Ισπανία: Άφαντος ο «Θησαυρός της Βιγένα» από το δημοτικό μουσείο

27/08/2026 - 11:37μμ
Χάρτης με τη μετονομασία της λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη της Αμερικής», στο Οβάλ Γραφείο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει το σχετικό διάταγμα (φωτ.: EPA / Al Drago / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη λίμνη Οντάριο «Λίμνη της Αμερικής» – Η κοφτή απάντηση του Καναδά

27/08/2026 - 11:29μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, στο Κίεβο, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: X / @ZelenskyyUa)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Λονδίνο ανεβάζουν τους τόνους – Η Ευρώπη δεν «βλέπει» επίθεση στο ΝΑΤΟ

27/08/2026 - 8:54μμ
Αεροφωτογραφία κατεστραμμένων σπιτιών στο χωριό Ντελάιτ μετά από την ξαφνική πλημμύρα, στην περιοχή Νουβακότ του Νεπάλ, στις 27 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ-Θιβέτ: Άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία – Κίνδυνος για νέα πλημμύρα

27/08/2026 - 7:23μμ
Ο Ράτκο Μλάντιτς πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου στο Διεθνές Μηχανισμό για τη Διεξαγωγή των Εναπομεινάντων Ποινικών Δικαστηρίων (IRMCT) στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 08 Ιουνίου 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/JERRY LAMPEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε στη Χάγη ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας

27/08/2026 - 4:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαχητικό αεροσκάφος JAS-39 Gripen της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: Msgt. Billy Johnston, USAF/commons.wikimedia.org/wiki)

Σουηδία: Στέλνει μαχητικά Gripen, κορβέτες και αντι-drone συστήματα στη Φινλανδία

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ειρήνη Λουκαΐδη: Η Κύπρια της Αυστραλίας που κέρδισε διεθνές βραβείο με μια ιστορία για την πατρίδα

45 λεπτά πριν
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA/ SHAWN THEW / POOL)

Τραμπ: Νέα εθνική διαστημική ακαδημία στις ΗΠΑ – Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός με την Κίνα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews/glomex)

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: «Της έλεγε ότι θα τη σκοτώσει» – Συγκλονίζουν οι καταγγελίες της ξαδέρφης της 44χρονης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League 2: Πρωτάθλημα με χορηγό και τριετές συμφωνία με την ΕΡΤ – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV