pontosnews.gr
Τρίτη, 25/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ-Καναδάς συσφίγγουν σχέσεις μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς

Στις Βρυξέλλες ο Καναδός πρωθυπουργός για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντόνιο Κόστα

12/02/2025 - 11:01πμ
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό (δεξιά) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό (δεξιά) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για να συσφίξει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς στους μεγάλους οικονομικούς εταίρους του.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Τριντό βρισκόταν στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τόσο η Οτάβα όσο και ο ευρωπαϊκός συνασπισμός έχουν συμφέρον να διαφοροποιήσουν τις εμπορικές σχέσεις τους για να αντισταθμίσουν την επιδείνωση της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον απρόβλεπτο πρόεδρό τους.

«Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί», συνοψίζει ο Ινιάσιο Γκαρσία της δεξαμενής σκέψης Bruegel των Βρυξελλών. Αυτό δεν αφήνει στην ΕΕ «καμιά άλλη επιλογή» από το να «επενδύσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών», προσθέτει.

Ο Τζάστιν Τριντό πρόκειται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – του οργάνου που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.

Ο Καναδός ηγέτης αναμένεται ότι θα τους εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσει τις συμπράξεις του με τις φίλες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το έκανε στο Παρίσι, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, καταδικάζοντας τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Απευθυνόμενος χθες, Τρίτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τριντό δήλωσε πως ο Καναδάς «θα εργασθεί με τους διεθνείς εταίρους και φίλους του» για να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να απαντήσουν σ’ αυτή την τελευταία ομοβροντία του Τραμπ. Ο Τριντό υποσχέθηκε μια «σθεναρή» απάντηση, αν χρειαστεί, με όρους παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποίησε η φον ντερ Λάιεν, η οποία κατήγγειλε εξ ονόματος της ΕΕ τους «αδικαιολόγητους» τελωνειακούς δασμούς.

Οι νέοι δασμοί Τραμπ

Σε ένα νέο σταθμό του εμπορικού πολέμου που έχει αρχίσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προχθές, Δευτέρα, ένα διάταγμα που ορίζει τη 12η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος νέων τελωνειακών δασμών 25% στο χάλυβα και το αλουμίνιο. «Χωρίς εξαιρέσεις», διαβεβαίωσε.

Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει με τον Καναδά μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και οι παραγωγοί αλουμινίου του Κεμπέκ, οι οποίοι εξαρτώνται πολύ από τους αμερικανούς πελάτες τους, θα μπορούσαν να δουν την ΕΕ ως έξοδο κινδύνου.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ορισμένους όγκους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί και όπου έχουν ανάγκη το μέταλλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν Σιμάρ, επίκεφαλης της Ένωσης Αλουμινίου του Καναδά.

Νέες ευρωπαϊκές συνεργασίες

Η προοπτική ενός οικονομικού πολέμου με την Ουάσινγκτον οδήγησε την ΕΕ να διευρύνει τους ορίζοντές της μετά την επανεκλογή, το Νοέμβριο, του ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ευρωπαϊκός συνασπισμός ανακοίνωσε μια ενισχυμένη εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Μαλαισία και μια νέα συμφωνία με το νοτιοαμερικανικό συνασπισμό Mercosur.

Η ΕΕ έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική θέση έναντι της Κίνας και υποσχέθηκε να εμβαθύνει τη σχέση με την Ινδία, η οποία θα αποτελέσει τον προορισμό του πρώτου επίσημου ταξιδιού της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν.

Προχθές, Δευτέρα, ο Αντόνιο Κόστα συζήτησε εξάλλου με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα για την ενίσχυση των σχέσεων μ’ αυτό τον εταίρο, καθώς η Πρετόρια βρίσκεται και η ίδια σε διένεξη με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με ένα νόμο, τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος καταγγέλλει ως ρατσιστικό έναντι των λευκών κτηματιών της Νότιας Αφρικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Caroline Brehman)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

25/08/2026 - 9:39μμ
Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει φυλακισμένος στη Σηλυβρία από τον Οκτώβριο του 2017, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωσή του (φωτ.: dpa / Kerem Uzel)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαστούκι στην Τουρκία από το ΕΔΔΑ: Απελευθερώστε τον Καβαλά – Άκυρη η ισόβια καταδίκη

25/08/2026 - 3:28μμ
Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικεφαλής της Συμμαχίας της Αρμενίας, ψηφίζει για τις βουλευτικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα στο Γερεβάν. 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan / Photolure)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν – Στο μικροσκόπιο η οικογενειακή περιουσία

25/08/2026 - 2:40μμ
Ιρανοί περνούν μπροστά από αντιαμερικανική πινακίδα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην Τεχεράνη, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η «οικονομική D-Day» του Τραμπ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση

25/08/2026 - 1:51μμ
(Φωτ.; ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βαριές ποινές σε πέντε αντιπολιτευόμενους δημάρχους – Έως 23 χρόνια κάθειρξη

25/08/2026 - 10:52πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Menahem Kahan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν προσπάθησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους του

24/08/2026 - 11:59μμ
Το χρυσό δακικό κράνος και δύο από τα τρία χρυσά βραχιόλια που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Drents παρουσιάζονται στους δημοσιογράφους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο Άσεν της Ολλανδίας, στις 2 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sem Van Der Wal)
ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Οι ληστείες μουσείων γίνονται «έγκλημα ως υπηρεσία» – Στρατολόγηση δραστών από τα social media

24/08/2026 - 7:24μμ
Οι σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας στην έδρα του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΕPA / Stefanie Le Cocq)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει για πολύ να βοηθά την Ουκρανία

24/08/2026 - 5:49μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τελετή έπαρσης της εθνικής σημαίας στο Κίεβο, στις 23 Αυγούστου 2026, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου την Ημέρα της Εθνικής Σημαίας (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 35 χρόνια ανεξαρτησίας, 4,5 χρόνια πολέμου – Ο Ζελένσκι ζητά ειρήνη χωρίς παράδοση

24/08/2026 - 1:51μμ
Φωτογραφία αρχείου από κατοικία στο Όρεγκον των ΗΠΑ (φωτ.: By 46percent - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7736568)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στο Όρεγκον με 5 νεκρούς σε αγροτική περιοχή – «Ποτέ δεν είδα σκηνή εγκλήματος τόσο περίπλοκη»

24/08/2026 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Kristopher Harris / flickr.com / commons.wikimedia.org)

Ντόλι Πάρτον: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική και πλέον επιτυχημένη τραγουδίστρια της κάντρι – Και όχι μόνο

28 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Caroline Brehman)

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

56 λεπτά πριν
(Φωτ,: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ιστορικό χάλκινο μετάλλιο στο μπάντμιντον η Σωτηρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Κύπελλο Ελλάδας: Με ντέρμπι δικεφάλων και αιωνίων η League Phase – Όλο το πρόγραμμα

2 ώρες πριν
Στον κήπο της οικογένειας Ομήρου στο Κορδελιό, αρχές 20ού αιώνα. Μέλη των οικογενειών Ομήρου, Αλεόττι και Ηλιάδου με τον πρέσβη Μπέκερμαν και τις δασκάλες πιάνου και γερμανικών (πηγή: Αρχείο Άννας Μαΐλη-Βεϊνόγλου, στο βιβλίο «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922. 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης»)

Πριν από τη φωτιά: Οι Ελληνίδες της Σμύρνης που μάγευαν τους ξένους

2 ώρες πριν
Από τα εγκαίνια της 1ης ΔΕΘ, το 1926 (φωτ.: ΔΕΘ-Helexpo)

ΔΕΘ 1926-2026: 100 χρόνια με άνθρωπο-κανόνι, φραπέ και την πρώτη τηλεοπτική εικόνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV