pontosnews.gr
Τρίτη, 19/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γάζα: Νέα ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Η πέμπτη κατά σειρά

Οι ανταλλαγές γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

8/02/2025 - 11:20πμ
Ισραηλινοί περιμένουν την απελευθέρωση των ομήρων (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραηλινοί περιμένουν την απελευθέρωση των ομήρων (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε νέα ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων –την πέμπτη κατά σειρά– προχωρούν σήμερα το Ισραήλ και η Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Με βάση όσα ανακοίνωσαν τα δύο μέρη, αφήνονται ελεύθεροι τρεις Ισραηλινοί και 183 Παλαιστίνιοι.

Μετά το σοκ που προκάλεσε το σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, υπήρξαν αμφιβολίες για το εάν θα προχωρούσε το εγχείρημα της ανταλλαγής, οι οποίες όμως τερματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και το Φόρουμ των Οικογενειών επιβεβαίωσαν πως ο Ορ Λεβί, 34 ετών, ο Ελί Σαραμπί, 52 ετών, καθώς και ο ισραηλινογερμανός Οχάντ Μπεν Αμί, 56 ετών, θα αφεθούν ελεύθεροι έπειτα από 16 μήνες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σύζυγος του Ελί Σαραμπί και οι δυο έφηβες κόρες τους σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στο κιμπούτς Μπεερί, στο νότιο Ισραήλ, όταν έγινε η έφοδος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Ο Γιόσι Σαραμπί, ο μεγαλύτερος αδελφός του, που απήχθη χωριστά, θεωρείται από τον ισραηλινό στρατό πως είναι νεκρός.

Η σύζυγος του Ορ Λεβί, η Εϊνάβ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης μελών της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Νόβα, όπου είχε πάει το ζευγάρι. Η σύζυγος του Οχάντ Μπεν Αμί, η οποία είχε απαχθεί μαζί του στο κιμπούτς Μπεερί, αφέθηκε ελεύθερη κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας μιας εβδομάδας, τον Νοέμβριο του 2023.

Ο Σύλλογος Παλαιστινίων Φυλακισμένων από την πλευρά του ανακοίνωσε πως προβλέπεται η αποφυλάκιση 183 εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Πρόκειται για «18 φυλακισμένους καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη, 54 καταδικασμένους σε βαριές ποινές και 111 συλληφθέντες στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου» 2023, δήλωσε η Αμάνι Σαράχνα, εκπρόσωπος του συλλόγου.

Με τη σημερινή θα φθάσουν τις πέντε οι ανταλλαγές του είδους αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παρακολουθήσει τη διαδικασία από τις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει την επίσκεψή του από τη Δευτέρα.

Ως σήμερα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 18 Ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα 582 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και ένας υπήκοος Αιγύπτου. Κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, με διάρκεια έξι εβδομάδων, προβλεπόταν να αφεθούν ελεύθεροι 33 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 Παλαιστίνιων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης· οι υπόλοιποι Ισραηλινοί όμηροι –ζωντανοί ή νεκροί– πρόκειται να επαναπατριστούν στις επόμενες δυο φάσεις.

Στο Ισραήλ επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη τριών ομήρων, της Σίρι Μπίμπας και των δυο γιων της Αριέλ και Κφιρ, που θα ήταν σήμερα 5 και 2 ετών, οι μικρότεροι σε ηλικία όμηροι.

Η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι Αρχές του Ισραήλ. Ο Γιαρντέν Μπίμπας, ο σύζυγος και πατέρας που αφέθηκε ελεύθερος στη Γάζα την 1η Φεβρουαρίου, εκλιπάρησε χθες τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να τους ξαναφέρει στο Ισραήλ.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας 76, όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση, θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου. Η τρίτη και τελευταία –αν υπάρξει– θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Η συνέχεια της διαδικασίας παραμένει αβέβαιη μετά την ανακοίνωση-σοκ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ πως σχεδιάζει η Λωρίδα της Γάζας να τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο και ο πληθυσμός της να μεταφερθεί εκτός θυλάκου, για παράδειγμα στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία, για να γίνει ανοικοδόμησή της – κατ’ αυτόν η μετατροπή της σε «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής».

Αφού επέμεινε προχθές να διαλαλεί το σχέδιο αυτό, χθες Παρασκευή ο Τραμπ είπε πως «δεν βιάζεται». Το Αμάν και το Κάιρο απέρριψαν την ιδέα, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε «εθνικής εκκαθάρισης». Ακόμη, το σχέδιο καταδικάστηκε τόσο από τη Χαμάς όσο και από την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως άρχισε να καταρτίζεται σχέδιο για την «οικειοθελή» αποχώρηση των κατοίκων της Γάζας από τον πολιορκημένο θύλακο, από όπου σήμερα η έξοδός τους απαγορεύεται.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.583 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: iea.org/)
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Καμπανάκι» για ταχύτατη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

18/05/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα μείνει τίποτα» – Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν και φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

18/05/2026 - 11:24πμ
Ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του Μαχμούντ Αμπάς, εξέλεγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:NY_reunión_Pte_Palestina_y_autoridad_Nal_Palestina-_Juan_D_Cano_09)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιάσερ Αμπάς: Στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ ο γιος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής

17/05/2026 - 1:50μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο συγκρότημα Τζονγκνανχάι, επίσημη κατοικία της κινεζικής ηγεσίας. Πεκίνο, 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Πούτιν πηγαίνει στην Κίνα μόλις έφυγε ο Τραμπ

17/05/2026 - 11:41πμ
Οχήματα περνούν μπροστά από ένα άδειο βενζινάδικο στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Προστατευτείτε, αντισταθείτε, επιβιώστε και νικήστε» σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ

17/05/2026 - 9:20πμ
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

16/05/2026 - 10:13μμ
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

16/05/2026 - 8:14μμ
Μέλη της 65ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συμμετέχουν σε άσκηση τακτικής εκπαίδευσης (φωτ.: EPA / Press Service of the 65th Mechanized Brigade)
ΚΟΣΜΟΣ

Πλησιάζει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; Τα σενάρια που επαναφέρουν τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα»

16/05/2026 - 6:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη δυτική Αυστραλία: Νεκρός άνδρας μετά από επίθεση καρχαρία

16/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι είναι νεκρός ο υπαρχηγός του ISIS, Αμπού Μπιλάλ αλ Μινούκι

16/05/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

«Δεν Ξεχνάμε»: Νύχτα μνήμης από την ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)

ΠΑΟΚ για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Η μνήμη είναι χρέος και ευθύνη!

18 λεπτά πριν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οφείλουμε στην ποντιακή κοινότητα χρέος μνήμης και ευγνωμοσύνης»

22 λεπτά πριν
Ελληνίδες σε αναγκαστική πορεία προς τα παράλια (πηγή: βιβλίο «Certain Samaritans» της Έσθερ Λάβτζοϊ)

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσιτουρίδη: Τόσο πολύ διψούσαν μερικοί, ώστε έπιναν τα κάτουρα που άφηναν τα ζώα στις πατημασιές τους

45 λεπτά πριν
Στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά, Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

«10 λύρες για 353.000 ψυχές»: Η Καλαμαριά ένωσε μνήμη και συγκίνηση την παραμονή της 19ης Μαΐου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Παύλος Μαρινάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική αλήθεια και η μνήμη αποτελούν χρέος όλων μας»

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign