pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ίσως συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του

7/02/2025 - 9:44μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: EPA / Vitali Nosach)

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: EPA / Vitali Nosach)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και άλλα ορυκτά φαίνεται ότι έχει βάλει στο… μάτι ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δηλώνει στο Reuters: «Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας». Η «ανταλλαγή» με τις ΗΠΑ –σύμφωνα με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, όπως την διατύπωσε τη Δευτέρα– αφορά την οικονομική υποστήριξη της πολεμικής μηχανής της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξή του τόνισε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης, και υπογράμμισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να χαρίσει πόρους, αλλά να προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την από κοινού ανάπτυξή τους.

«Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Και θα πρέπει να έχουν αυτή την προτεραιότητα. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω για αυτό με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε.

Όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός πρόεδρος ότι είναι πιθανό να συναντηθεί σύντομα με τον Ουκρανό ομόλογό του. «Θα βρεθούμε μάλλον την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Ερωτηθείς εάν η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν πρόκειται να πάω εγώ εκεί».

Επίσης επανέλαβε ότι σκοπεύει να μιλήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, με απώτερο σκοπό να εξευρεθεί διπλωματική λύση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί πως σε περίπτωση που κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές θα σταματούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε διάστημα 24 ωρών, χωρίς ποτέ να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιό του.

Ουκρανικά ορυκτά με ζήτηση

Η Ουκρανία δηλώνει ότι έχει σπάνιες γαίες στρατηγικής σημασίας, όπως το βηρύλλιο, σε έξι περιοχές, σε περιορισμένες όμως ποσότητες. Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έχει χαρακτηρίσει «δυνητική πηγή πάνω από είκοσι κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών».

Το Forbes Ukraine εκτίμησε τον Απρίλιο του 2023 ότι οι πόροι της Ουκρανίας σε ορυκτά ανέρχονται σε 111 δισ. τόνους, αξίας 14,8 τρισ. δολαρίων – πρόκειται κυρίως για άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματα.

Ωστόσο πάνω από το 70% των πόρων αυτών βρίσκεται στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχονται εν μέρει από τη Ρωσία, και σε αυτήν του Ντνιπροπετρόφσκ όπου πλησιάζουν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post υπολόγιζε τον Αύγουστο του 2022 τα αποθέματα ορυκτών της Ουκρανίας σε 26 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά βρίσκονται σήμερα σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Forbes Ukraine, το 2023 η Ουκρανία είχε 33 εκατ. τόνους λιθίου, αξίας 38 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα ορυκτό με μεγάλη ζήτηση, καθώς είναι απαραίτητο για την κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων.

Επίσης, η Ουκρανία το 2022 στο πλαίσιο παρουσίασης επενδύσεων ανακοίνωσε ότι ήταν μία από τις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα τιτανίου και ότι αντιπροσωπεύει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, έχει δηλώσει ότι είναι μια από τις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά τα αποθέματα γραφίτη, με περίπου 19 εκατ. τόνους του πολύτιμου μεταλλεύματος.

Διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα και άλλων στοιχείων που έχουν ζήτηση, κυρίως ουρανίου, μαγγανίου, υδραργύρου και γαλλίου που χρησιμοποιείται στις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια γυναίκα περνά δίπλα από προεκλογική πινακίδα στη Μόσχα, στις 31 Αυγούστου 2026. Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ψηφίζει με τον πόλεμο στην πόρτα της – Τι θα μετρήσει πραγματικά το Κρεμλίνο

10/09/2026 - 3:39μμ
Το θερμόμετρο φαρμακείου στο Γκρίμπεργκεν, έξω από τις Βρυξέλλες, δείχνει 45 βαθμούς Κελσίου (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Αύγουστος 2026: Η Γη ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης – Στους 16,96°C η μέση θερμοκρασία

10/09/2026 - 2:06μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δείχνει προς τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, μετά το διάγγελμά του από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, στις 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Saul Loeb / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τις «λίγες εβδομάδες» στο 2029: Ο πόλεμος με το Ιράν βαθαίνει και ο χειμώνας έρχεται

10/09/2026 - 8:58πμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Το φυσικό αέριο άγγιξε τα 81 ευρώ – Πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

9/09/2026 - 7:34μμ
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ετοιμάζεται να ψηφίσει στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, στις 2 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Βούτσιτς παίζει την εξουσία του στις πρόωρες κάλπες – Το στοίχημα για τα Βαλκάνια

9/09/2026 - 2:55μμ
Το δεξαμενόπλοιο New Andros, υπό σημαία Παναμά (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone χτύπησε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στο Ιράκ – Μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ

9/09/2026 - 2:31μμ
Το γενικό προξενείο της Βρετανίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-Ισραήλ στα άκρα: Το προξενείο του 1839 και η ρήξη για τους εποικισμούς

9/09/2026 - 1:39μμ
Λούλουδια σε ειδικές υποδοχές, δίπλα στα ονόματα των θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Αλ Κάιντα (φωτ.: EPA / Bonnie Cash / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στις ΗΠΑ

9/09/2026 - 12:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτυπά Ιορδανία και πλοία στον Κόλπο – Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο

9/09/2026 - 11:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Καναδάς: Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με απαγορεύσεις και δασμούς

9/09/2026 - 9:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΘ: Ιάπωνες καλλιτέχνες παρουσίασαν τη μουσική τους και φοιτητές χόρεψαν ξανά στους ήχους του Πόντου

11 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Θάνατος Μαζωνάκη: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί – Τι βρέθηκε στο ιατρείο

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

European Athletics: Κορυφαίος αθλητής για τον Αύγουστο ο Τεντόγλου

54 λεπτά πριν
Παναής Κουταλιανός με ένα από τα παιδιά του και, αριστερά, αφίσα εμφάνισής του στη Λίμα του Περού το 1878 (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο / Ιστορία Βορείου Αιγαίου – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)

«Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός»: Ποιος ήταν ο αληθινός «Ηρακλής» – Γιατί τον θυμηθήκαμε τώρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ/EUROKINISSI)

Σμηναγός Δημήτρης Πέτρου: Το τελευταίο «αντίο» στον πιλότο που έφυγε τόσο πρόωρα στο δυστύχημα στην Τανάγρα

2 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού: Η ποντιακή παράδοση ανοίγει στην τοπική κοινωνία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV